fbpx
5 C
Vaslui
luni, 25 ianuarie, 2021

Teama de coronavirus impune măsuri radicale: Medic bârlădean întors din Veneția, plasat în carantină!

De către

Loading...

25 februarie 2020

O doctoriță din cadrul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad și-a petrecut concediul de odihnă în Italia, unde, printre altele, voia să ia parte și la Carnavalul anual de la Veneția. Din păcate, „explozia” de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus (COVID-19), ce a speriat întregul mapamond întrucât nu există un vaccin și nu are tratament, a închis Carnavalul. Orașul Veneția face parte din regiunea Veneto, din partea de Nord a Italiei, unde în ultimele câteva zile au fost confirmate în jur de 30 de cazuri, astfel că turiștii au fost nevoiți să plece acasă.

În cazul de față, cadrul medical bârlădean a revenit în țară în cursul nopții de duminică spre luni (23/24 februarie), cu un zbor ce a circulat pe ruta Bergamo – Craiova. În același avion s-au mai aflat încă 135 de români, care la aeroportul din Craiova au fost așteptați nu doar de rude, ci și de zeci de medici, polițiști, mascați și alte oficialități, toți pregătiți să intervină în cazul în care pasagerii nu respectau instrucțiunile impuse.

„Doamna doctor s-a întors din Italia, dar nu prezintă simptomatologie. A anunțat conducerea spitalului și pe cea a Direcției de Sănătate Publică Vaslui despre faptul că s-a întors dintr-o zonă cu risc epidemiologic crescut și este acasă. Pentru că nu prezintă niciun simptom, a fost plasată în carantină la domiciliu pentru următoarele 14 zile. După această perioadă, dacă totul este în regulă, va reveni la serviciu fără nicio problemă”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al spitalului bârlădean.

Fiind vorba despre prima suspiciune de coronavirus din Bârlad și din județ, primarul Bârladului, Dumitru Boroș, a convocat ieri, la ora 11.00, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Bârlad, pentru a se lua măsurile care se impun astfel încât să se evite eventualele îmbolnăviri cu virusul ucigaș. Timp de aproximativ o oră, șefii sau reprezentanții mai multor instituții din Bârlad și din județ (Poliția, Ambulanța, Jandarmeria, Poliția Locală, DSP, DSVSA, CUP SA, Reiser SA, Unistil SA, Evidența Populației etc.) au adus la cunoștința celor prezenți dotările de care dispun și modul în care pot interveni în cazul în care le va fi solicitată intervenția.

Recomandările Ministerului Sănătății

Oficialii Ministerului Sănătății recomandă populației să urmeze cu strctețe zeze elemente corportamentale pentru a preveni îmbolnăvirea cu noul coronavirus (COVID-19).

1 – Spălați-vă mâinile de multe ori!

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimină virusul.

2 – Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute!

Mențineți distanța de cel puțin un metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

3 – Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile!

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel că trebuie să evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se în tot corpul.

4 – Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți!

Dacă aveți infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel, de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați mâinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

5 – Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul!

Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

6 – Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool!

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanți ce conțin clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

7 – Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave!

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus și prezentați simptome de tuse, strănut, ori în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O călătorie recentă în China sau zonele în carantină din Europa, cu simptome respiratorii).

Utilizarea măștii de protecție ajută și limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă, printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

8 – Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun niciunui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe. Până în prezent, nu există nicio dovadă că produsele / obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

9 – Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile!

Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprins între 1 – 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors de mai puțin de 14 zile din respectivele regiuni și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spălați-vă bine mâinile!

10 – Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2020/02/teama-de-coronavirus-impune-masuri-radicale-medic-barladean-intors-din-venetia-plasat-in-carantina/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,683FaniÎmi place
227CititoriConectați-vă

Robo Știri