Subprefectul Narcis Poiană l-a demis pe primarul din Pogana conform legii

0

Găsit în stare de incompatibilitate de către ANI și demis de Prefectura Vaslui, după ani de procese, primarul din Pogana Marcel Gîfu a făcut tot ce a putut pentru a nu părăsi funcția: s-a judecat cu Agenția până la epuizarea tuturor căilor de atac ale deciziilor justiției, iar la final a contestat ordinul de încetare a mandatului emis de subprefectul Narcis Poiană la Tribunalul Vaslui, făcând scandal prin presă. N-a avut niciun succes: trebuie să plece, nu mai poate candida și nici administrator public nu poate fi… pentru că nu are studii superioare.

Contestația fostului primar de la Pogana împotriva ordinului de demitere emis în numele Prefecturii Vaslui de subprefectul Narcis Poiană pe 17 ianuarie a fost respinsă ca neîntemeiată de către Tribunalul Vaslui printr-o hotărâre din 17 februarie în care se dispune „respingerea ca neîntemeiată a cererii de chemare în judecată formulată de reclamantul Gîfu Marcel în contradictoriu cu Instituția Prefectului Vaslui și Prefectului Județului Vaslui”.

Astfel, Marcel Gâfu a ajuns acum la capătul unui lung drum în care a făcut tot ce a putut pentru a rămâne în funcție, epuizând toate căile de atac față de deciziile justiției care confirmau constatarea Agenției Naționale de Integritate (ANI) privind starea de incompatibilitate în care s-a aflat pe durata mandatului și atacând, în final, ordinul de demitere emis de Prefectură.

Modul devenit penibil în care Gîfu nu s-a lăsat dus din Primăria Pogana a culminat la sfârșitul lunii trecute când, după ce, înțelegând, în cele din urmă, că nu mai poate fi primar a fost numit administrator public de către primarul interimar, Prefectura Vaslui a cerut revocarea sa și din această funcție… pentru că nu are studii superioare, așa cum cere legea pentru respectiva funcție.

Gîfu a rămas de pe 17 ianuarie fără mandat, după ce, pe 11 decembrie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a respins ultima cale de atac promovată de primar împotriva deciziei ANI prin care era găsit de două ori în stare de incompatibilitate cu funcția publică deținută.

Povestea începe în 29 martie 2016, când ANI anunta, printr-un comunicat, că Maricel Gîfu, primarul comunei Pogana, județul Vaslui, s-ar afla în situatie de incompatibilitate pentru două încălcări ale Legii 161/2003. El ar fi deținut simultan cu funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale nr. 1 Pogana, în perioada 30 iulie 2012 – 3 iulie 2014. Dar cu adevărat grav a fost că, începând cu data de 25 iunie 2012, ar fi deținut, simultan cu funcția de primar, și calitatea de agent persoană fizică, având o Interprindere Individuală pe numele său.

La aprope patru ani de atunci, pe masa subprefectului Narcis Poiană a ajuns decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care aceasta în respinge ultimul recurs. În consecință, subprefectul a emis, conform legii, ordinul de încetare a mandatului de primar al comunei Pogana pentru Maricel Gîfu.