13.7 C
Vaslui
sâmbătă, 19 septembrie, 2020

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Vineri, 14 Februarie 2020

Loading...

În ziua de 13 februarie 2020, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul acestei ședințe a avut loc alegerea Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Sfântul Sinod l-a

prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Benedict Vesa ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului ș i Clujului . Noul Episcop-vicar va purta titulatura de Preasfin ț itul Părinte Benedict Bistri ț eanul . Hirotonia va avea loc duminică, 23 februarie 2020, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca.

În cadrul aceleiași ședințe au mai fost luate următoarele hotărâri:

Înființarea în cadrul Facultă ț ii de Teologie Ortodox ă „ Justinian Patriarhul” a Universită ț ii din Bucure ș ti a unui nou program de studii universitare de master intitulat Managementul economic ș i administrarea unit ă ț ilor biserice ș ti , domeniul – Teologie, forma de învățământ cu frecven ț ă .

Organizarea celei de-a șaptea ediții a Întâlnirii Interna ț ionale a Tineretului Ortodox , în anul 2020, la Timișoara.

Totodată, au fost evidențiate:

Publicarea în Monitorul Oficial (nr. 97 din 10 februarie 2020) a Statutului pentru organizarea ș i func ț ionarea Bisericii Ortodoxe Rom â ne aprobat de Sfântul Sinod în ședința de lucru din 16 decembrie 2019 (hotărârea sinodală 12.190/2019).

Numeroasele activități social-filantropice desfășurate în Patriarhia Română, activități în valoare de 153.600.638 lei (peste 32 milioane euro).

În legătură cu invitația Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, adresată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române de a participa, în perioada 25-27 februarie 2020, la întâlnirea fraternă de la Amman, Iordania, „ Sf â ntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Rom â ne a reiterat hotărârea sa nr. 3668, reluată în hotărârile nr. 9156/2018 ș i nr. 180/2019, ș i anume ca Patriarhia Ecumenică ș i Patriarhia Moscovei să reia dialogul pentru a ajunge, cât mai curând posibil, la o solu ț ie, în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, pentru a nu se adânci polarizarea celor două tabere adverse: una a Bisericilor Ortodoxe pro-Constantinopol ș i cealalt ă a Bisericilor Ortodoxe pro-Moscova .

De asemenea, Sfântul Sinod a precizat că este de acord cu acordarea autocefaliei întregii Biserici Ortodoxe din Ucraina (nu doar a unei păr ț i), însă aceasta se poate realiza numai prin în ț elegerea dintre Patriarhia Ecumenică ș i Patriarhia Moscovei ș i prin consens panortodo x.

Iar, pentru a nu se interpreta că întâlnirea de la Amman, ini ț iat ă de Patriarhia Ierusalimului, ar fi o Sinaxă a întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe, la respectiva întâlnire fraternă la care se vor discuta modalită ț i de reconciliere ș i de restabilire a comuniunii euharistice între unele Biserici Ortodoxe autocefale surori, Sfântul Sinod a hotărât ca Biserica Ortodoxă Română să nu fie reprezentată de Patriarhul României, ci de o delega ț ie a Patriarhiei Române.

Această participare a Bisericii Ortodoxe Române la întrunirea fraternă de la Amman este motivată de faptul că toate Bisericile Ortodoxe autocefale au responsabilitatea de a conlucra pentru men ț inerea, ap ă rarea ș i promovarea unit ă ț ii dogmatice, canonice ș i euharistice ortodoxe, potrivit Evangheliei lui Hristos ș i Sfintelor Canoane Ortodoxe” .

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

sursa: basilica.ro

Sursa: https://episcopiahusilor.ro/noi-hotarari-ale-sfantului-sinod-al-bisericii-ortodoxe-romane-14

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,495FaniÎmi place
224CititoriConectați-vă

Robo Știri

5 locuri tainice de pe planeta Pământ pe care omenirea încă nu le-a cucerit

Puține locuri de pe Pământ au rămas virgine, în special din cauza climatului extrem sau a accesului dificil. Cea mai mare parte...

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...