Primarul din Pogana are zilele numărate

0


După ce, la sfârșitul anului trecut, Înalta Curte a emis o hotărâre definitivă prin care a respins ca nefondat recursul primarului din Pogana, Maricel Gîfu, la hotărârea Curții de Apel Iași care menținea decizia luată de ANI privind incompatibilitatea sa, zilele sale ca primar sunt numărate. Prefectura Vaslui așteaptă referatul secretarului Primăriei din localitate pentru a emite ordinul de eliberare din funcție.

„În acest moment așteptăm referatul secretarului Primăriei Pogana, care are obligația ca, în cel mult 10 zile de la înștiințare, să trimită documentul către Instituția Prefectului, pentru a emite ordinul de eliberare din funcție. Atribuțiile acestuia vor fi preluate de către viceprimar, până la organizarea alegerilor”, a declarat subprefectul județului, Narcis-Emil Poiană.

La sfârșitul anului trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție emitea o hotărâre definitivă prin care respingea ca nefondat recursul „reclamantului Gîfu Maricel împotriva deciziei civile nr. 50/13.03.2017, pronunțată de Curtea de Apel Iași”.

Asta după ce, din martie 2016, deci de aproape patru ani, primarul se judecă cu Agenția Națională de Integritate, care atunci constata că primarul „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 iulie 2012 – 03 iulie 2014, întrucât a deținut simultan cu funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale nr. 1 Pogana, județul Vaslui, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. De asemenea, Gîfu Maricel deține începând cu data de 25 iunie 2012 simultan cu funcția de primar și calitatea de agent persoană fizică, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003”.

Un an mai târziu, în martie 2017, Curtea de Apel Iași a respins „ca neîntemeiată acțiunea formulată de reclamantul Gîfu Maricel în contradictoriu cu pârâta Agenția Națională de Integritate”. Edilul din Pogana a urmat însă căile legale contestând și această decizie a instanței ieșene la Înalta Curte de Casație și Justiție. Demersul nu l-a ajutat decât să rămână în funcție până aproape de sfârșitul mandatului, cu toate că și-a pierdut dreptul de a mai candida pentru un viitor mandat în fruntea comunei.

Maricel Gîfu mai are însă chiar și acum, după patru ani de când i s-a constatat starea de incompatibilitate, posibilitatea de a amâna inevitabilul, părăsirea funcție, putând ataca ordinul prefectului la instanța de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare. Cu toate acestea, noul Cod Administrativ intrat în vigoare la mijlocul anului trecut conține o prevedere nouă care spune că edilul se consideră a fi eliberat din funcție de drept de la data emiterii hotărârii Înalta Curte de Casație și Justiție, adică 11 decembrie 2019.