Cum au pierdut birocraţii bătălia de la Podul Înalt

0

Două atracţii din judeţul Vaslui s-au transformat în tot atâtea eşecuri. Este vorba despre Complexul muzeal «Podul Înalt» şi Festivalul Vinurilor, care ar fi putut ajuta la dezvoltarea potenţialul turistic al zonei. Ambele au rămas doar la nivelul declaraţiilor.

Loading...

În 2015, anterior campaniei electorale pentru alegerile locale, Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, a anunţat o „bătălie”, alta decât cea electorală. Era vorba despre bătălia pentru ridicarea unui complex muzeal la Podul Înalt, prin care să fie valorificat potenţialul turistic al zonei. El promitea că din 2015 vor începe lucrările pentru amenajarea unui adevărat complex turistic (sat medieval şi locuri pentru petrecerea timpului liber). „Spaţiul care se află în jurul complexului monumental de la Muntenii de Jos, Podul Înalt, va fi reamenajat în anii următori şi transformat într-un punct de atracţie pentru toţi cei care vizitează judeţul. Va fi un loc de desfăşurare a unor activităţi recreative atât pentru locuitorii municipiului Vaslui, cât şi pentru cei din localităţile învecinate”, promitea Buzatu, care susţinea că din primăvara lui 2015 vor începe lucrările. În planuri, pe acel perimetru urma să fie amenajat un sat medieval care să ilustreze epoca lui Ştefan cel Mare, modul de viaţă al locuitorilor şi activităţile domestice din epocă. De asemenea, ar fi trebuit să fie construit un memorial dedicat lui Ştefan cel Mare, care să ilustreze urcarea pe tron, bătăliile, ctitoriile şi moartea sa. În incintă ar fi fost plasate replici ale costumelor de epocă, echipamente militare şi alte obiecte care să ilustreze într-un mod veridic realităţile de atunci.

«Colectiv» a anulat Festivalul Vinului

Se ştie că vinurile de la Vaslui au câştigat de-a lungul timpului importante distincţii pentru calitate şi savoare. „Suntem în fața unui nou început, dar ne-am propus anul acesta să adunăm 30 de producători de vin, atât autohtoni, din judeţul Vaslui sau din ţară, cât şi reprezentanţi ai firmelor străine care livrează pe piaţa românească. Sperăm să ne bucurăm şi de prezenţa marilor companii de stat şi private în domeniu din Republica Moldova, cunoscută fiind calitatea produselor din ţara vecină”, spunea, în toamna lui 2015, Ionel Constantin, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vaslui. Se întâmpla în preajma organizării, în Piaţa Civică a municipiului Vaslui, a unui mare Festival al Vinului, cu ajutorul căruia producătorii locali şi-ar fi promovat băuturile, o adevărată „trambulină” comercială, de imagine. Din păcate, a avut loc accidentul din Clubul «Colectiv». Cu doar câteva zile înainte de tragedia de la Bucureşti totul era pregătit, însă zilele de desfăşurare ale festivalului au avut ghinionul de a coincide cu zilele de doliu naţional. Totul s-a sistat şi ulterior îngropat.

„Vom pregăti festivalul în cele mai mici detalii, mai ales că ne aşteptăm să vină la Vaslui mii de locuitori, din toată zona Moldovei”, au fost ultimele declaraţii despre festival ale primarului Vasile Pavăl. Nimic nu s-a mai întâmplat, deşi cele două proiecte ar fi putut atrage vizitatori în judeţ. Cine nu ar fi fost curios să afle detalii la faţa locului despre celebra bătălie de la Podul Înalt, care a avut loc pe 10 ianuarie 1475? Din păcate, totul a rămas doar planuri şi istorie.

„Spaţiul care se află în jurul complexului monumental de la Muntenii de Jos, Podul Înalt, va fi reamenajat în anii următori şi transformat într-un punct de atracţie pentru toţi cei care vizitează judeţul” – Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui