29.2 C
Vaslui
luni, 10 august, 2020

PRELUDIUL REVOLUTIEI ROMANE – IASI, 24 DECEMBRIE 1989

12 decembrie 2019

Loading...

In data de 14 decembrie, iata, se implinesc 30 de ani de la declansarea primelor actiuni revolutionare din Romania comunista, evenimente, care au culminat cu protestele de la Timisoara, manifestarile din Bucuresti, fuga dictatorului si, in fine, caderea regimului ceausist.

Evident, nu puteam trece sub tacere asemenea evenimente, cu atat mai mult ca, anterior, am inregistrat, impreuna cu deputatul si scriitorul Varujan Vosganian, o initiativa legislativa pentru recunoasterea orasului Iasi drept initiator al Revolutiei Romane. Initiativa a fost aprobata tacit de Senat si, in prezent, asteapta decizia Camerei Deputatilor. Departe de noi fiind gandul de a umbri sau leza demnitatea revolutionarilor timisoreni sau bucuresteni (cinste si slava lor si, mai ales, memoriei celor cazuti!), ne-au mirat, totusi, unele comentarii zeloase din timpul dezbaterilor in comisii, opinii care omiteau principalul: faptul ca la Iasi, in decembrie 1989, exista deja o miscare politica de opozitie – Frontul Popular Roman; faptul ca la 14 decembrie, in Piata Unirii din Iasi a fost convocata o actiune de masa blocata de fortele represive si faptul ca toti organizatorii – lideri ai FPR – au fost arestati si maltratati in beciurile securitatii.

Toate argumentele timpului: documente de arhiva, declaratii ale martorilor si investigatii ale istoricilor si politologilor converg spre adevarul si ideea ca, in fapt, au fost trei valuri ale Revolutiei Romane: Iasul – declansator, inabusit in fasa, Timisoara – martira si Bucurestiul revolutiei spontane de nestavilit.

Este problema anchetatorilor si a specialistilor avizati sa finalizeze toate cercetarile si sa faca, in sfarsit, lumina in elucidarea evenimentelor de acum 30 de ani. Or, pentru atenuarea umorilor, am putea apela si la alte definitii: Iasul-declansator, Iasul-precursor sau Iasul-prevestitor al Revolutiei Romane. In ultima instanta, nu terminologia conteaza, ci atitudinea axiologica – de recunoastere a faptului istoric de netagaduit: Revolutia Romana a inceput la Iasi!

In cea mai recenta si mai completa investigatie a evenimentelor de acum 30 de ani – volumul de circa 500 de pagini „Revolutia ascunsa. Iasi, 14 decembrie 1989. Premise si declansare” (Ed. Muzeului Literaturii Romane) – semnata de Ioana Diaconescu si Cassian Maria Spiridon, vom regasi un dosar complet de studii, documente inedite din arhiva CNASS, marturii ale persoanelor implicate, precum si documente din arhive personale. Prima sectiune – Premise – intruneste documentele de urmarire, iar sectiunea Declansarea debuteaza cu o relevanta marturisire care arunca lumina asupra contextului istoric, dar si al rolului celor de peste Prut, printre care se afla si subsemnatul: „In timp ce noi ne aflam intr-o stare de cretinism politic si paralizie sociala (gratie activistilor de partid si de stat si a vigilentei noastre Securitati), transformati, conform visului de aur al comunismului in simple unelte de munca, e drept cuvantatoare, peste Prut, in aripa insangerata, rupta din trupul Romaniei „de geniul clarvazator al popoarelor”, Stalin, in mult patimita Basarabie, sentimentul national isi afirma cu nestavilita si incredibila vigoare dreptul la fiinta. Astfel, in august 1989, limba si grafia latina isi reintra in drepturi, dupa mai bine de patruzeci de ani de lumina siberiana. Frontul Popular din Moldova era organizatia care reusise sa coaguleze toate fortele nationale intru afirmarea fiintei romanesti impotriva unui imperiu cu o mentalitate tipic medievala.

Revista „Literatura si arta”, pe care impreuna cu prietenii ajunsesem sa o multiplicam, bineinteles pe ascuns, era citita de noi toti cu infrigurare, la fel cum erau urmarite programele de televiziune din Basarabia. Pe atunci erau singurele ferestre deschise pentru noi, catre lume. Astfel, s-a nascut in noi ideea unui Front Popular Roman…” (Op.cit, pag.341).

De o semnificatie cu totul aparte este Manifestul FPR „CHEMARE CATRE TOTI ROMANII DE BUNA CREDINTA”, raspandit atunci in intreaga urbe si inserat in cartea mentionata: „A sosit ceasul descatusarii noastre. Sa punem capat foamei, frigului, fricii si intunericului care ne stapaneste de 25 de ani. Sa punem capat terorii dezlantuite de dictatura ceausista care a adus poporul intreg in pragul deznadejdii…” etc. (Op.cit, pag.347).

Asadar, revolutie inspirata, revolutie ascunsa, inabusita, contestata, batuta la talpi, trecuta la index, resuscitata, uitata, risipita in dosare si arhive si, totusi, implinita aievea prin temerarii lor initiatori: Cassian Maria Spiridon, Vasile Vicol, Aurel Stefanachi, Ionel Secaleanu, Stefan Pruteanu, Valentin Odobescu, Titi Iacob – liderul miscarii studentesti din februarie 1987!, Petrica Dusa, Nicolae Panaiti s.a.

Zilele acestea TVR-1 difuzeaza un serial consacrat Revolutiei Romane „Decembrie rosu”, primul film difuzat pe 3 decembrie fiind consacrat evenimentelor de la Iasi. Merita a fi urmarit! Cele mai cutremuratoare marturii sunt ale lui Cassian Maria Spiridon, arestantul numarul 31, si ale lui Vasile Vicol, marturii despre metodele „subtile” de educatie alternativa: bataia la talpi si tocarea spatelui cu bulanul. Iar cea mai ticaloasa este afirmatia colonelului de securitate Constantin Ciurlau: „personal nu am dat ordin, nu i-am arestat, nu i-am batut…”. Curat murdar, vorbe lui nea Iancu!

Precum se vede, inca se mai asteapta spovedania, ispasirea si mantuirea noastra de pacatele trecutului. Pentru ca viitorul curat numai din pagina alba incepe.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2019/12/preludiul-revolutiei-romane-iasi-24-decembrie-1989.html

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,364FaniÎmi place
219CititoriConectați-vă

Robo Știri

5 locuri tainice de pe planeta Pământ pe care omenirea încă nu le-a cucerit

Puține locuri de pe Pământ au rămas virgine, în special din cauza climatului extrem sau a accesului dificil. Cea mai mare parte...

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...