30.3 C
Vaslui
miercuri, 5 august, 2020

Ioan Selbinschi, edilul bârlădean care timp de 40 de ani s-a implicat în dezvoltarea urbei mai mult decât un primar

2 ore ago

Loading...

Personalitatea lui Ioan Selbinschi, edilul Primăriei Bârlad, căruia orașul îi datorează enorm, pentru felul în care timp de patru decenii s-a implicat în activitatea de sistematizare a orașului, va fi readusă în memoria bârlădenilor cât de curând, sperăm, printr-o expoziție permanentă ce va conține foarte multe dintre piesele donate de arhitectul Sorin Selbinschi, fiul lui Ioan Selbinschi.

Din 1936, când a fost angajat în Primărie și până în 1976, când a ieșit la pensie, Ioan Selbinschi și-a făcut cât a putut de bine profesia, în regimuri politice diferite și sub coordonarea a mai multor primari. Nu sunt mulți bârlădeni care cunosc personalitatea plurivalenta a lui Selbinschi, funcționarul demn, modest dar intransigent, care a fost martorul transformărilor orașului, din perioada interbelică până în perioada comunistă. De profesie inginer electronist, dar și inginer constructor, impiegatul (termen vechi pentru funcționar public) Selbinschi a lucrat în cadrul a două compartimente ale Consiliului Popular Municipal Bârlad: la Sistematizare și la Serviciul Gospodărie Comunală și Locativă. A fost pe rând, șef sector construcții, inginer șef, inginer principal și șef serviciu. El este cel care a coordonat activitatea de sistematizare a orașului și care a reușit să salveze de la dispariție mai multe obiective, printre care și Grădina Publică.

„Sub pretextul că vrea să reabiliteze porțile de la intrare, inginerul Selbinschi a salvat astfel Grădina Publică de la transformarea parțială a ei într-un cartier de blocuri. Tatăl meu a reabilitat porțile grădinii, după fotografii mai vechi de epocă, pe care le deținea. Lui i se datorează faptul că Bârladul are acum o Grădină Publică atât de generoasă. Regimul politic de atunci si-a propus construirea de blocuri de la un capăt la altul al orașului. Tatăl meu, știu sigur, a reușit să oprească ridicarea blocurilor la poarta grădinii, invocând necesitatea reabilitării porții, stopând astfel defrișările.” , ne-a declarat arhitectul Sorin Selbinschi, fiul regretatului funcționar public care a lucrat 40 de ani în administrația locală din Bârlad.

În anul 1934 Ioan Selbinschi a realizat proiectul de rectificare a râului Bârlad. În 1948 au fost executate din inițiativa sa primele lucrări de alimentare cu apă, în sistem modern. Tot Ioan Selbinschi este cel care a realizat investiția de aducțiune a apei potabile în Bârlad, de la Negrilești, și tot el a proiectat și supravegheat lucrările de construcție ale Barajului „Râpa Albastra” și pe cele ale Grădinii de vară „Miorița”, care timp de câteva decenii a funcționat vis a vis de Poștă, dar care a fost dărâmată în anii comunismului. În 1962 era singura grădină de vară din Moldova.

Sorin Selbinschi a povestit pentru Est News că tatăl său a avut un rol important în activitatea generală de sistematizare a Bârladului, fiind implicat direct în sistematizarea străzilor și a Cimitirului „Eternitatea”. Inginerul Selbinschi a coodonat lucrările de amplasare în Grădina Publică a statuii lui George Enescu. Funcționarul public de elită a fost desemnat să se ocupe de inventarierea clădirilor distruse după cel de-al Doilea Război Mondial, dar și de cutremurele care s-au succedat în cei 40 de ani cât a lucrat în administrația locală.

Bârlădeanul Selbinschi este cel care a înființat în orașul natal prima stație de recepție TV

Inginerul Selbinschi nu a fost doar funcționar al Primăriei, profesionist și determinat, ci și un om de cultură din anturajul căruia făceau parte cei mai de vază intelectuali ai orașului, printre care și artiști. Locuia aproape de primarie, într-o casă situată vis a vis de Policlinica stomatologică, unde acum funcționează o farmacie. Din fericire, noul proprietar a menținut arhitectura casei, așa cum a fost ea odinioară. În acea casa, pe vremuri, familia Selbinschi se întâlnea frecvent cu Marcel Guguianu, prieten din copilărie cu inginerul Selbinschi, mai târziu și cu soția acestuia, Viorica Cortez, dar și cu alte personalități locale, cu preocupări culturale deosebite, doctorul Weinfeld, Pic Sava, Traian Nicola etc.

Reprezentantul administrației locale era de o cultură impresionantă. Era pictor, istoriograf, muzician. Nu era doar interpret, ci și compozitor. În afara serviciului s-a implicat și în înființarea, în anul 1945, a unei orchestre de tip simfonic, pe care o și dirija. Nu avea studii în muzică, era autodidact, dar s-a remarcat și prin această calitate de coordonator al unei orchestre locale. Repetițiile aveau loc într-o casă de pe strada Strâmba, iar spectacolele cu orchestra erau organizate fie la teatru, fie în alte spații, cu prilejul diferitelor evenimente, atât în oraș cât și în țară. O contribuție emblematică pentru oras a fost proiectarea și realizarea de către Selbinschi, în anul 1960, a primei stații de televiziune la Bârlad, într-un moment în care, în tara, la acea oră nu existau decât două: una la București și alta la Comănești. Toate acestea sunt doar câteva din contribuțiile pe care funcționarul public de calibru, le-a avut în sistematizarea dar și în dezvoltarea orașului, pe diferite planuri. De multe ori a acționat curajos, împotriva sistemului, spre binele orașului. Cu toate acestea nu a fost pedepsit. Nu a fost niciodată membru de partid, chiar dacă i s-a propus să intre în P.C.R. Le-a explicat politicos decidenților politici că nu are vocație de membru de partid și nu a fost sancționat. Pentru că era un funcționar deosebit de valoros a fost lăsat să își desfășoare activitatea în Consiliul popular, pe postul pe care fusese angajat.

Ioan Selbinschi s-a stins din viață pe data de 2 noiembrie 1986 și a fost îngropat în Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad. La înmormântarea sa nu a venit nici unul dintre primarii cu care a lucrat și care mai erau în viață, însă Ioan Berlea, ultimul edil cu care a colaborat Selbinschi a ținut să trimită o coroană de flori. Cortegiul funerar nu a oprit nici un minut în fața Primăriei, deși inginerul ar fi meritat, pentru devotamentul de care a dat dovadă în cei 40 de ani de administrație publică. Dar asta nu a contat prea mult, a contat ceea ce a făcut cu sufletul și mintea pentru orașul Bârlad și oamenii săi. În cei 33 de ani de când a părăsit această lume, personalitatea distinsului inginer de la „sistematizare”, care a făcut mai mult poate decât un edil șef, nu a fost readusă în memoria posterității. Pentru toată contribuția pe care a avut-o la dezvoltarea urbei Bârladului, de multe ori riscându-și poziția, Selbinschi ar fi meritat sa fie declarat până acum Cetățean de Onoare al orașului – post-mortem, iar strada pe care a locuit să-i poarte numele. Dar timpul nu e pierdut, de acceași părere fiind și fiul acestuia.

Sorin Selbinschi nu a mai trecut prin orașul natal de când a vândut casa părintească. A păstrat în schimb toate obiectele, documentele administrative, machetele, fotografii de epoca și alte acte cu valoare de document, pe care le-a donat recent Muzeului „Vasile Pârvan”.

„Consultând cu atenție toate documentele găsite în casa tatălui meu, am considerat ca acestea să rămână în orașul pe care l-a slujit și iubit o viață întreagă. Sunt obiecte și acte de o importanță nu doar sentimentală dar și documentară, care pot reconstitui o epocă din punct de vedere administrativ, o perioadă de 40 de ani în care s-au realizat totuși și multe lucruri bune pentru oraș. În memoria tatălui meu aștept cu interes ca toate aceste obiecte pe care le-am oferit ca donație Muzeului „Vasile Pârvan”, să fie prezentate publicului într-o expoziție permanentă, despre care am discutat cu domnul director Mircea Mamalaucă” , ne-a precizat Sorin Selbinschi.

Vom reveni cu amănunte despre donația valoroasă a fiului inginerului Selbinschi, în edițiile viitoare ale ziarului. (Mihaela NICULESCU)

Sursa: http://estnews.ro/2019/12/10/ioan-selbinschi-edilul-barladean-care-timp-de-40-de-ani-s-a-implicat-in-dezvoltarea-urbei-mai-mult-decat-un-primar/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,344FaniÎmi place
219CititoriConectați-vă

Robo Știri

5 locuri tainice de pe planeta Pământ pe care omenirea încă nu le-a cucerit

Puține locuri de pe Pământ au rămas virgine, în special din cauza climatului extrem sau a accesului dificil. Cea mai mare parte...

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...