Plata lucrarilor realizate prin PNDL, la Sfantu’ asteapta!

0

9 decembrie 2019

Loading...

Primarii vasluieni au accesat, numai prin Programul National de Dezvoltare Locala 2, nu mai putin de 256 de proiecte privind reabilitarea si asfaltarea de drumuri si poduri, alimentare cu apa sau canalizare, scoli, gradinite, dispensare, camine culturale, centre sociale sau centre medicale de permanenta, valoarea totala a lucrarilor trecand de 880 de milioane de lei. Lor li se adauga alte zeci de proiecte aflate inca in executie, finantate prin acelasi program guvernamental, in etapa I. Multe dintre ele, chiar si cele aproape de finalizare, ar putea insa sa intre intr-un blocaj dintr-un sigur motiv: desi constructorii si-au facut treaba, executand lucrari conform graficelor, la fel si primarii, care au transmis situatiile si devizele de lucrari catre finantator – MDRAP, devenit acum Ministerul Lucrarilor Publice Dezvoltarii si Administrarii (MLPDA) -, pentru a deconta facturile, banii intarzie sa apara. In total, facturile ce asteapta decontarea pentru a plati constructorii, care, la randul lor, trebuie sa-si achite datoriile inclusiv catre bugetul de stat, se ridica la peste 50 milioane de lei, la nivelul judetului Vaslui, vorbind aici doar de cele depuse spre decontare in luna septembrie. Oficial, fonduri ar fi, pentru ca la ultima sedinta de guvern din luna noiembrie, odata cu rectificarea bugetara, a fost alocata suma de 1.800 milioane lei pentru decontarea lucrarilor executate in cadrul PNDL 1 si 2.

Banii intarzie insa sa soseasca, MLPDA nemaifacand nici o plata in aceasta directie de la ultimele decontari facute de fostul guvern PSD, condus de Viorica Dancila, de pe 5 noiembrie. si, din cate se pare, platile nici nu se vor face prea repede, pentru ca ministrul liberal Ion Stefan a decis sa verifice in teren modul in care au fost realizate investitiile finantate prin PNDL, etapele 1 si 2. In acest sens, 300 de inspectori ai Inspectoratului de Stat in Constructii vor face controale la toate aceste obiective din intreaga tara.

„Trebuie sa s tim clar daca lucrarile executate pe PNDL 1 s i PNDL 2 sunt conforme cu proiectele aprobate. Vor fi verificate toate proiectele pentru care sunt trimise cereri de plata. Grija noastra este pentru cheltuirea eficienta a banului public s i pentru investi t ii calitative, necesare comunita t ilor din intreaga t ara. Daca toate aceste controale vor arata ca proiectele au fost respectate, facturile vor fi platite fara nicio ezitare. Am cerut inspectorilor ISC din intreaga t ara sa realizeze controale in teren, nu din pix, pentru ca au o datorie morala fa t a de ceta t eni. In paralel, echipele ministeriale de control vor continua verificarile, pentru a ne asigura ca lucrarile realizate prin PNDL I s i II sunt conforme. Spun raspicat ca, acolo unde se vor gasi nereguli, pla t ile nu se vor face iar responsabilii jude t eni vor fi tra s i la raspundere ”, se arata ntr-un comunicat publicat pe site-ul MLPDA. Inspectorii ISC vor verifica obiectivele in ordinea in care au fost depuse solicitarile la plata. In paralel, reprezentanti ai Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) vor continua controalele in teren pentru a se asigura de calitatea lucrarilor si de faptul ca toate contractele au fost respectate. Beneficiarilor li s-a recomandat sa isi faca propriile verificari, prin intermediul dirigintilor de santier sau prin personalul propriu, pentru a stabili daca lucrarile corespund inclusiv calitativ, cu inscrisurile depuse spre decontare. “In situatia in care beneficiarii constata, ca urmare a verificarilor dispuse suplimentar, ca exista neconcordante intre situatia din teren si cele declarate in solicitarea de transfer, acestia pot face o reevaluare sau, daca este cazul, pot retrage solicitarea, urmand a depune o alta, in conditiile legii”, se mai arata in comunicatul MLPDA.

Aceste verificari vor dura, avand in vedere ca, de exemplu la Vaslui, ISC are doar 11 angajati, dintre care doar jumatate sunt inspectori! Urmeaza apoi comunicarea rezultatelor controalelor, centralizarea si analiza lor, eventual o perioada pentru a da timp beneficiarilor sa corecteze si sa retrimita situatiile de lucrari in vederea decontarii… Practic, asa cum sunt de parere unii dintre beneficiari, este mai mult decat posibil ca executantii sa nu-si mai primeasca banii pentru lucrarile executate in acest an, lucru care le va cauza mari dificultati. Asta daca nu cumva beneficiarii pot suporta din bugetul propriu plata lucrarilor executate, asa cum este cazul la Consiliul Judetean Vaslui. “Din fericire, la nivelul CJ Vaslui, nu sunt probleme cu banii pentru plata lucrarilor executate atat pentru obiectivele finantate prin PNDL, dar si pentru cele cu finantare de la bugetul local ori din alte surse. Lucrarile se desfasoara conform planului, vom face platile, apoi vom primi banii inapoi de la guvern, bani pe care-i vom folosi in exercitiul financiar de anul viitor, pentru finantarea altor lucrari ale sectiunii de dezvoltare. Suntem linistiti si in ceea ce priveste controalele inspectorilor ISC, care deja au inceput verificarile. Noi am monitorizat constant lucrarile, verificand modul de executie, apoi, dupa depunerea deconturilor, am rapuns la toate clarificarile cerute de finantator, si pot spune ca sunt sigur ca nu vor fi probleme. Dealtfel, in ultima perioada, la toate controalele facute de diverse institutii sau organisme, am iesit bine, nici Curtea de Conturi nu a mai avut ce reprosa!”, a declarat vicepresedintele CJ, Ciprian Trifan.

Nu la fel de buna este situatia in cele mai multe dintre UAT-urile beneficiare ale PNDL 1 si 2, care, la sfarsit de an, au visteriile goale, avand asigurate doar cheltuielile de functionare pana la sfarsitul anului. Evident, acestea nu pot suporta plata lucrarilor executate. Cel mai mult vor avea insa de suferit executantii, firmele de constructii, si asa din ce in ce mai putine, care, din cauza lipsei banilor si a fortei de munca, fac tot mai greu fata volumului mare de lucrari existent.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2019/12/plata-lucrarilor-realizate-prin-pndl-la-sfantu-asteapta.html

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.