30.3 C
Vaslui
miercuri, 5 august, 2020

Cum a pierdut Buzatu alegerile la Vaslui

RADIOGRAFIA PREZIDENTIALELOR, TURUL I

Loading...

DECLIN…Dumitru Buzatu si organizatia PSD de la Vaslui suferã primul esec major din istoria alegerilor postdecembriste, fiind învinsi net de candidatul PNL, Klaus Iohannis. Dupã 30 de ani de hegemonie a PSD în judetul Vaslui si dupã o serie de greseli în lant fãcute de liderul organizatiei, inclusiv prin angajarea fiului sãu, Tudor Buzatu, într-o functie de secretar de stat în fostul guvern Dãncilã, social-democratii se vãd prinsi acum în menghinã. Buzatu, tãtucul judetului, a manifestat un total dezinteres fatã de campania sefei sale de partid, Viorica Dãncilã. În timp ce Guvernul cãdea la Bucuresti si începea campania electoralã pentru prezidentiale, liderul PSD Vaslui era la tratament, în statiunea Herghelia. Pe urmã, odatã începutã campania, Dumitru Buzatu nu a avut o singurã iesire publicã, într-o conferintã de presã, declaratie în presa localã sau adunare publicã, în care sã explice vasluienilor de ce trebuie sã o voteze pe Dãncilã. El este, fãrã doar si poate, artizanul înfrângerii suferite de PSD în judetul Vaslui, pentru cã nu a înteles cã a trecut de multisor epoca mistocãrelilor si a nepotismului. Nici mãcar nu a avut bunul simt, având în vedere cã AEP ramburseazã toate sumele din campanie, sã dea un mesaj public, un material de sustinere pentru Dãncilã, absolut nimic. În schimb, candidatul PSD a dat dovadã de mult bun simt, atunci când a fost invitat la Vaslui. A mers pe unde a dorit Buzatu si a fost plimbat cu atâta vitezã prin judet, încât la Husi presa nu a putut lua nicio declaratie!

Pesedistii vasluieni sunt în stare de soc si se întreabã: „Cum de am fost înfrânti la Vaslui, dupã ce am mãrit salariile si pensiile si am adus investitii prin PNDL în valoare de 200 de milioane de euro, bani care nu s-au mai dat la Vaslui decât la industrializarea judetului?”. Care a fost „reteta” înfrângerii usturãtoare a unei organizatii care numãrã mai bine de 65 de primari si are sute de consilieri locali si judeteni în tot judetul? La Vaslui, de exemplu, oras de bugetari, în care toatã lumea are salarii mãrite de guvernarea PSD, în care masinile noi si scumpe au rãsãrit în toate cartierele, iar afacerile cu apartamente au explodat (tot din cauza veniturilor bugetarilor!), Klaus Iohannis primeste 7.862 de voturi, în timp ce Dãncilã ia doar 6.744, cu aproape 1.000 mai putine fatã de candidatul PNL. Ce anume i-a îndârjit pe alegãtorii Vasluiului, care rup statiunile si pensiunile din toatã tara cu vouchere date de PSD, de le-au administrat celor din partidul lui Buzatu o asemenea lectie? O primã explicatie ar fi aroganta unor lideri PSD, în frunte cu Dumitru Buzatu, care nu s-au coborât în stradã, sã discute cu fiecare cetãtean în parte. Pe urmã, a fost si o stare de aversiune fatã de candidatul Dãncilã, prin prisma unor declaratii nefericite fãcute de fostul premier. Dar, ceea ce i-a supãrat cel mai tare pe locuitorii Vasluiului, cei care cunosc foarte bine familia Buzatu, a fost modul în care Tudor Buzatu a fost angajat la Guvern, ca secretar de stat, doar pentru cã este fiul presedintelui PSD si al senatoarei Gabriela Cretu, vasluienii acuzând nepotismul. Nu este singura nemultumire a vasluienilor la adresa liderului PSD. Toate rudele si prietenii lui Buzatu au nãpãdit institutiile publice, începând cu PSD si terminând cu Asociatia judeteanã de apã-canal. Peste tot pe unde mergi, la o institutie, dai de o rudã de-a presedintelui PSD. Aceleasi rude care, în campania electoralã, au stat ascunse în case si au refuzat sã iasã din casã. Cum sã nu creascã nemultumirea vasluienilor, în aceste conditii?

Singurul lider PSD care a plãtit electoral a fost deputatul Solomon, de la Bârlad

În timp ce rubedeniile si prietenii lui Buzatu au stat la cãlduricã, pe salarii grase, fãrã sã facã un minut campanie Vioricãi Dãncilã, la Bârlad am avut situatia inversã, în care deputatul Adrian Solomon a pus în prizã toatã organizatia municipalã. Chiar dacã stia cã va plãti pentru aroganta familiei Buzatu, de la Vaslui, chiar dacã stia cã bârlãdenii au o afinitate pentru politica de dreapta, Solomon s-a miscat bine si a iesit în stradã. A discutat cu oamenii, le-a explicat ce a fãcut Dãncilã la Bârlad, s-a implicat, o atitudine total diferitã de inertia Vasluiului. La vot, cum era de asteptat, bârlãdenii au mers masiv pe mâna lui Iohannis, care a primit cu 2.000 de voturi mai mult decât Dãncilã, însã cele 6.327 de voturi pentru candidatul PSD sunt rezultatul campaniei dusã de Solomon. La Husi sau Negresti, Iohannis a obtinut victorii detasate, desi diferenta a fost de 500 de voturi la Husi si de 300 de voturi la Negresti. Este greu de spus cât de mult s-au implicat liderii locali din cele douã orase în campania lui Dãncilã, însã se poate face o analizã pentru turul II. Murgeniul este singura localitate urbanã care a fost câstigatã de Dãncilã, la fel ca si la europarlamentare. Dar cele 664 de voturi obtinute de Dãncilã, într-o localitate cu 6-7.000 de locuitori sunt prea putine, semn cã nici aici primarul Buta nu s-a implicat prea tare în campania electoralã.

La Stefan cel Mare, cele mai multe voturi pentru Dãncilã

Dacã exceptãm comuna Zorleni, care are aproape 10.000 de locuitori, deci e mai mare decât Negrestiul, cele mai multe voturi pentru Dãncilã, la nivel de comune, le-a adus Stefan cel Mare, cu 797 de voturi pentru candidatul PSD. Ca procente, Hoceniul stã cel mai bine din judet, 68,73%, desi aici Dãncilã a luat doar 776 de voturi. Comunele Gherghesti (61,8%) Gârceni (57,48%), Bãcesti (54,7%), Bogdãnesti (57,11%), Ibãnesti (50,7%), plus alte câteva comune cu peste 40% voturi pentru Dãncilã au mai spãlat din rusinea pierderii turului I în comune PSD cu primari foarte buni (Albesti, Fãlciu, Ivãnesti etc.). Sã mai notãm cã în Zorleni, comuna în care au votat aproape 3.000 de alegãtori, a câstigat Dãncilã, cu 983 de voturi, la diferentã de doar 90 de voturi fatã de Iohannis. De altfel, lupte strânse între cei doi candidati s-au dus în multe comune de la PSD. Un comentariu aparte meritã ceea ce s-a întâmplat în comuna Suletea, acolo unde primarul Ciprian Tamas a mers din poartã în poartã, a discutat cu fiecare om din comunã si le-a cerut sã se gândeascã la un vot pentru Dãncilã. Si, surprizã! 366 de suleteni au votat Dãncilã, în timp ce Iohannis a fost votat de 267 de persoane. O comunã în care oamenii au votat mereu dupã cum au discutat cu primarul, fie cã acesta a fost la PNL, a trecut pe la ALDE si acum este la PSD. Peste tot pe unde a fost, Tamas a stiut sã discute cu electoratul, a propus cele mai bune variante electorale, iar oamenii au avut încredere în el. Asa s-a întâmplat si de data aceasta.

Buzatu trebuie sã dea declaratii, astãzi, în CEx, pentru rusinea de la prezidentiale

Social democratii se vor reuni marti în sedinta Comitetului Executiv National, programatã pentru ora 16:00. În cadrul sedintei vor fi analizate rezultatele partidului la primul tur al alegerilor prezidentiale. Mai multi baroni locali au pierdut în judetele lor si sunt suspectati cã nu ar fi tras pentru Dãncilã. Liderii din Vrancea, Vaslui, Neamt, Maramures si Bacãu au obtinut rezultate slabe la prezidentiale, fiind fiefuri PSD-iste. „Nu vor fi sanctiuni. Trebuie sã tragem toti pentru turul 2”, sustin surse din partid, însã vor exista discutii pentru cã Viorica Dãncilã vrea explicatii de la lideri precum Buzatu, Arsene, Oprisan sau Zetea. „ Vom discuta pe fiecare judet, vom analiza fiecare localitate în parte, astfel încât la urmãtoarele alegeri sã avem rezultate mai bune. Vom discuta fiecare judet si vom analiza fiecare organizatie în parte. E o analizã de partid normalã, dupã alegeri. Fiecare presedinte de organizatie de judet trebuie sã sustinã ce a mers si ce nu a mers”, a afirmat Viorica Dãncilã, luni, la sediul PSD.

Iatã unde a triumfat Iohannis, în primul tur al prezidentialelor!

În afarã de mediul urban, acolo unde Orban a avut rezultate foarte bune, pe alocuri chiar surprinzãtoare, în municipii ca Vaslui si Husi, sunt primari de comune, de la PNL, care au obtinut rezultate foarte bune pentru candidatul PNL. Într-un judet în care PSD face legea, mai multi primari liberali au încercat sã discute cu electoratul, sã-i convingã pe alegãtori sã meargã pe mâna candidatului Partidului National Liberal. La Alexandru Vlahutã (51,76%), Botesti (50,88%), Tãcuta (49,31%) sau Vetrisoaia (48,40), Iohannis a fost cel mai iubit dintre toti cei 14 candidati din primul tur. Vorbim de comune cãrora conducerea PSD a refuzat sã le ajute financiar, de-a lungul anului, iar oamenii nu au uitat asta. Ca numãr absolut de voturi, desi procentul este ceva mai mic, comuna Banca a dat cele mai multe voturi pentru candidatul PNL, o cifrã neverosimilã, 944 de voturi (fatã de 419, pentru Dãncilã). Vorbim de o comunã cu multe investitii guvernamentale, ale guvernelor PSD, în ultimii ani, însã se pare cã acest lucru nu a contat prea mult pentru alegãtorii de la Banca.

Barna ia doar 17.604 voturi, într-un judet în care firava organizatie USR s-a bãtut cum a putut mai bine

Preferat de Diasporã, candidatul USR, Dan Barna, nu a convins atât de mult pe cât si-ar fi dorit, în judetul Vaslui. Povestea cu ancheta nationalã a lui Rise Project, cu afacerile liderului USR, faptul cã în judet sunt putini tineri, iar cei care terminã o scoalã abia asteaptã sã plece afarã, iar primari USR nu sunt deloc, toate au contat în rezultatul obtinut de aceastã aliantã în judetul Vaslui. Per total, Dan Barna a fost votat de 17.604 vasluieni, doar 12,04%. Unde au fost cele mai multe voturi pro-Barna? La Vaslui si Bârlad, fiecare cu câte 4.300 de voturi, în mod inexplicabil pentru un partid care nu are consilieri locali si nici mãcar sediu de organizatie. Banca (412 voturi) si Zorleni (377 de voturi) sunt comunele cu cele mai multe voturi pentru Barna, restul comunelor având cu putin peste 100 sau mai putini alegãtori pentru presedintele USR.

Marele actor Mircea Diaconu, o poveste frumoasã

Singur-singurel, sustinut doar de ALDE, cu o atitudine de om simplu, actorul Mircea Diaconu a luat, pe judetul Vaslui, 13.270 de voturi, adicã o cifrã sensibil egalã cu cea obtinutã la alegerile europarlamentare de acum cinci ani. A fost preferat de multi intelectuali, care s-au declarat nemultumiti de restul candidatilor. Sã vii de unul singur în centrul Vasluiului, sã stai de vorbã cu oamenii de pe stradã, care te duc pe strãzi si îti aratã parcul Copou, iar dupã discutiile simple cu cetãtenii sã primesti voturi cam la o treime din ce a primit Dãncilã, cu ditamai aparatul de partid, este o adevãratã realizare. Mircea Diaconu a dat lovitura în Vaslui, unde a primit 3.525 de voturi, adicã cam cât a primit Barna, cu toatã campania lui de sute de mii de euro. Un numãr de 2.703 bârlãdeni au mers pe mâna marelui actor, în timp ce la Husi au votat pentru candidatul independent un numãr de 1.419 persoane. Cei din Duda Epureni, Perieni sau Munteni de Jos au avut si ei încredere în Mircea Diaconu, asa cã l-au votat în numãr foarte mare.

„Ce sã le faci, ei merg cu Viorica lor înainte!”

„Dragi vasluieni, vã multumesc, vã admir enorm si vã respect acest curaj formidabil, de a înfrunta direct boala aceasta comunistã, numitã PSD! Nu a fost usor, pentru cã are rãdãcini adânci în bietul nostru judet, dar izbânda e foarte importantã! Dupã 3 decenii în care vasluienii au fost înrobiti si, în mod bine gândit, tinuti în sãrãcie, fãrã o educatie sustinutã corespunzãtor, fãrã dreptul de a vedea vreo alternativã, iatã cã Vasluiul, la fel ca toatã Moldova si, de altfel, majoritatea românilor, rãstoarnã toate calculele si câstigã o bãtãlie importantã. La Vaslui, dl. Buzatu si acolitii sunt cam bulversati, dar sperã la turul al II-lea al alegerilor prezidentiale, cãci au mai rãmas în concurs cu… Viorica! Ce poti sã spui?! Chiar dacã Bulã someazã, de când PSD-ul a împins-o pe doamna Dãncilã în prim-planul politicii românesti, ei merg înainte cu Viorica lor! Nu-i asa cã e o culme a ridicolului, cã una care nu stie niciodatã unde se aflã sau ce trebuie sã vorbeascã, sperã sã ajunga sefa statului?! Bine cã vasluienii nu si-au dat girul! Si nu au votat „oricum cu PSD”, asa cum a tipat, de pildã, sigurã pe ea, doamna Gabriela Cretu, consoarta dl. Buzatu, în emisiunea “România, te iubesc”. Iatã cã, în 2019, vasluienii, într-o majoritate care dã multã sperantã, NU mai voteazã „oricum cu PSD-ul”. Le-au ajuns 3 decenii de umilintã! Nici husenii nu o mai fac! Primarul Ciupilan a pierdut alegerile la Husi. Ciudat este cã domnul Ciupilan ne anuntase, extrem de furtunos, cã va intra în campania electoralã pentru doamna Dãncilã, scuzându-se cã data trecutã, la europalamentare, când PSD-ul iar a fost perdant la Husi… “a tras chiulul”. Pãi, dl. Ciupilan, ce faceti, dom’le!? Pierdeti când lipsiti, dar pierdeti si când sunteti prezent? Înseamnã cã husenii vor sã vã transmitã un mesaj important. Nu l-ati înteles încã!?”, este mesajul presedintelui PNL Vaslui, Nelu Tãtaru.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/cum-a-pierdut-buzatu-alegerile-la-vaslui

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,344FaniÎmi place
219CititoriConectați-vă

Robo Știri

5 locuri tainice de pe planeta Pământ pe care omenirea încă nu le-a cucerit

Puține locuri de pe Pământ au rămas virgine, în special din cauza climatului extrem sau a accesului dificil. Cea mai mare parte...

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...