16.9 C
Vaslui
duminică, 7 iunie, 2020

Județul Vaslui este printre liderii naționali la producția de miere de albine

4 ore ago

Loading...

Județul Vaslui se află în primele două locuri la nivel național în ceea ce privește producția de miere de albine. Anual, de la cele aproximativ 60.000 de familii de albine existente în județ se recoltează în jur de 1.200 tone de miere. În prezent, în județ activează 6.500 de apicultori, iar anual mai intră în acest sector de activitate câteva zeci de persoane.

Vasile Puf, președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) Vaslui, a precizat că mierea din județul nostru este exportată în țări precum Japonia, SUA, Finlanda, Africa de Sud etc.

“În ultima perioadă, exporturile se desfășoară anevoios. Prețurile de achiziție variază între 7 lei/kilogramul de miere polifloră și 18 lei/kilogramul de miere de salcâm. Aceste sunt niște prețuri care ne asigură derularea activității. Pe piața liberă, în funcție de sortimente, prețurile la mierea de albine variază între 20 și 40 lei/kilogramul” , a spus Vasile Puf.

În ceea ce privește anul apicol 2019, deși culesul la rapiță și salcâm nu a fost bun, după precipitațiile din perioada aprilie-mai situația s-a îmbunătățit semnificativ.

“După ploile din primăvară am avut un cules foarte bun la tei și floarea soarelui. Anul a fost bun și pentru că am primit un ajutor de minimis, pentru pierderile provocate de vremea rea. În perioada următoare apicultori nu au răgaz și au de lucru în stupine. De asemenea, organizam la Direcția Agricolă Județeană Vaslui un nou curs de calificare profesională pentru apicultori, iar cei interesați mai au timp să se înscrie” , a mai spus Vasile Puf.

În prezent, în județul Vaslui sunt înregistrați 6.500 de apicultori, iar anual mai intră în acest sector de activitate câteva zeci de persoane.

“Eu rămân optimist în ceea ce privește sectorul apicol.

Viața va face o selecție, iar în această perioadă grea cei care vor să aibă familii de albine trebuie să se înhame la muncă.

Apicultura este o meserie nobilă. Avem o tendință de profesionalizare în sectorul apicol, lucru care este foarte bun.

Veniturile vin cu anumite condiții: apicultorul să aibă o activitate intensă și să iubească albinele. Nu se vor îmbogăți, dar am întâlnit mulți apicultori care au satisfacții. Eu rămân optimist, și cred că această activitate va fi viabilă întotdeauna” , a mai spus Vasile Puf.

Sursa: http://estnews.ro/2019/11/05/judetul-vaslui-este-printre-liderii-nationali-la-productia-de-miere-de-albine/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,118FaniÎmi place
206CititoriConectați-vă

Robo Știri

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...

Primăria Vaslui – ÎN ATENȚIA AGENȚILOR ECONOMICI CARE DESFĂȘOARĂ ACTIVITĂȚI DE COMERȚ

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr. 3/24.03.2020 privind măsurile de prevenire a COVID-19, persoanelor peste 65 de ani le este permisă ieșirea din domiciliu...