14 C
Vaslui
duminică, 12 iulie, 2020

Peste 800 de viroze si pneumonii intr-o saptamana

24 octombrie 2019

Loading...

In intervalul 14 – 20 octombrie, medicii din judet s-au confruntat cu 837 de cazuri de infectii respiratorii, dintre care 719 au fost viroze si 118 pneumonii. Comparativ cu situatia raportata la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui in saptamana 7 – 13 octombrie, cand au fost 840 cazuri de viroza si 131 cazuri de pneumonie, se constata o scadere cu cateva procente. Si doar o mica parte dintre persoanele diagnosticate cu astfel de afectiuni ale cailor respiratorii superioare au fost internate, respectiv 54 dintre cele cu viroze si 43 dintre cele cu pneumonii. La viroze, incidenta cea mai crescuta s-a inregistrat la grupele de varsta 5 – 14 ani (257 cazuri), 2 – 4 ani (179 cazuri) si 15 – 49 ani (128 cazuri), ponderea internarilor fiind in randul copiilor.

In ceea ce priveste cele 118 pneumonii raportate saptamana trecuta, incidenta cea mai crescuta s-a inregistrat la persoanele peste 65 de ani (35 cazuri), dar si la grupele de varsta 50 – 64 ani (23 cazuri), 5 – 14 ani (22 cazuri) si 2 – 4 ani (22 cazuri). Nici in privinta internarilor nu se constata diferente foarte mari intre o grupa de varsta si alta. Cele mai multe cazuri care au avut nevoie de spitalizare s-au inregistrat la persoanele de peste 65 de ani (16 cazuri), la cele din grupa de varsta 50 – 64 ani (7 cazuri) si la copiii din grupa 5 – 14 ani (7 cazuri).

Din fericire, pana acum nu au fost inregistrate cazuri de gripa la nivelul judetului. Pentru sezonul rece 2019-2020, Ministerul Sanatatii a repartizat judetului Vaslui in prima transa doar 1.250 din cele 52.932 doze de vaccin antigripal solicitate. Toate au fost alocate medicilor, cadrelor sanitare medii si personalului auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariatilor institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii. In a doua transa, au fost alocate alte 12.530 doze de vaccin. La fel ca si in anii anteriori, campania de vaccinare antigripala se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in unitati sanitare cu paturi, urmand sa fie imunizate cu prioritate persoanele peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, respectiv copiii si batranii institutionalizati, gravidele si personalul medical. Pana acum au fost administrate 1.453 de doze.

Recomandari pentru sezonul rece

Medicii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada, sa respecte masurile de igiena personala precum spalarea cu apa si sapun a mainilor sau folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, pentru a preveni imbolnavirile prin afectiuni respiratorii, in special gripa. De asemenea, trebuie sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, dar si sa consume cat mai multe fructe, legume si alimente bogate in proteine.

„Pentru a preveni aparitia si extinderea infectiilor respiratorii si a gripei, recomandam populatiei sa evite contactul cu persoanele bolnave si zonele aglomerate, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea prelungita la frig. De asemenea, recomandam consumul de alimente bogate in proteine, fructe si legume si, nu in ultimul rand, vaccinarea antigripala mai ales a persoanelor cu risc crescut de imbolnavire. Masurile de igiena personala, precum spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, in special gripa. In cazul alterarii starii de sanatate, sa se evite automedicatia si se recomanda prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtatorul de cuvant al DSP Vaslui.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2019/10/peste-800-de-viroze-si-pneumonii-intr-o-saptamana.html

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,222FaniÎmi place
212CititoriConectați-vă

Robo Știri

5 locuri tainice de pe planeta Pământ pe care omenirea încă nu le-a cucerit

Puține locuri de pe Pământ au rămas virgine, în special din cauza climatului extrem sau a accesului dificil. Cea mai mare parte...

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...