Cum ne îmbolnăveşte apa pe care o cumpărăm. Care sunt alternativele sigure

0

Apa îmbuteliată este periculoasă pentru sănătate din cauza substanţei chimice Bisfenol A (BPA), care se găseşte în sticlele de plastic. Aceasta afectează organismul uman, nu doar mediul înconjurător şi fauna. Cei mai expuşi efectelor substanţei sunt copiii mici şi femeile însărcinate. Problema e că nici apa de la chiuvetă nu este întotdeauna cea mai bună. Apa îmbuteliată este cea mai cumpărată băutură non-alcoolică. Însă apa la sticlă de plastic vine cu un pericol ascuns: bisfenol A (BPA), care se găseşte în recipientul din plastic şi în dopul acestuia şi care trece în apă, chiar dacă recipientul nu este supus la căldură, conform unui studiu recent publicat de Centrul Naţional pentru Informaţii Biotehnologice, din Statele Unite. Cea mai mare problemă este astfel că BPA-ul din ambalaj trece în apă sau în mâncare. Studiile arată că fiecare litru de apă îmbuteliată în sticle de plastic de unică folosinţă conţine între două şi 44 de particule de plastic invizibile, provenite chiar din ambalajul apei. Astfel, experţii atrag atenţia că nu doar planeta este sufocată de plastic, ci şi organismul uman. În 90% din sticlele de apă se află particule mai mici sau mai mari de plastic, pe care le ingerăm, arată o cercetare recentă realizată de experţi de la universităţi din Germania. Totodată, o cercetare din 2015 realizată de către Agenţia Europeană pentru mediu arată că BPA a ajuns până şi în lichidul amniotic şi laptele matern. Expunerea înainte de naştere la BPA cauzează anxietate, depresie şi hiperactivitate la copii, mai târziu, risc de cancer la sân, în cazul fetelor. Şi studii mai vechi arată că expunerea la BPA afectează sistemul reproductiv, creierul, dar şi procesele metabolice. OMNIPREZENŢA BISFENOLULUI A (BPA) Bisfenolul A (BPA) este o toxină chimică industrială care se utilizează încă din anii 1960. BPA are două utilizări principale: ca stabilizator şi întăritor al plasticului şi ca înveliş interior pentru recipientele pentru mâncare şi băuturi (conserve, cutii, sticle). Mai mult de 3,8 milioane de tone de BPA sunt produse anual, la nivel mondial, dintre care 1,15 milioane se produc în Uniunea Europeană. Experţii UE au stabilit că BPA interferează cu hormonii şi perturbă sistemul endocrin, poate afecta vederea, cauza infertilitate, reacţii alergice, probleme de respiraţie şi creşte riscul de infarct. Tocmai de aceea, Uniunea Europeană a început să ia măsuri încă de acum câţiva ani. „Utilizarea BPA în biberoane este interzisă în întreaga Uniune Europeană de la 1 iunie 2011. În Belgia, Suedia şi Danemarca se interzice folosirea substanţei şi în alte materiale care vin în contact cu alimentele destinate sugarilor şi copiilor mai mici de trei ani. Franţa a interzis utilizarea BPA în toate ambalajele, recipientele şi ustensilele alimentare. În UE, utilizarea BPA este permisă în materialele care intră în contact cu produsele alimentare, dar este prevăzută o cantitate maximă care se poate scurge din material”, precizează reprezentanţii Agenţiei Europene a Chimicalelor. SUBSTANŢA PERICULOASĂ, FOLOSITĂ ÎN BONURILE DIN HÂRTIE TERMICĂ

Citeste mai mult:

Loading...

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/cum-ne-imbolnaveste-apa-pe-care-o-cumparam-care-sunt-alternativele-sigure

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.