18.6 C
Vaslui
duminică, 7 iunie, 2020

PS Ignatie a deschis cursurile la primul Centru Educațional Creștin Ortodox din Bârlad | (FOTO, VIDEO)

SFINȚIRE… În după-amiaza zilei de vineri, 11 octombrie 2019, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, s-a aflat în mijlocul cadrelor didactice și a tinerilor de la Centrul Educațional Creștin Ortodox „Cetatea Sfântului Voievod tefan cel Mare” din cadrul Parohiei „Învierea Domnului” și „Sfânta Ecaterina” din Bârlad. Alături de Preasfinția Sa a fost prezent și domnul Marian Dumitru Rugină, consilier pentru activități cu tineretul al Centrului Eparhial Huși, și părintele protopop Vasile Lăiu.

Loading...

Ierarhul Hușilor a binecuvântat deschiderea cursurilor și s-a întâlnit cu profesorii și tinerii ce beneficiază de pregătire la mai multe materii școlare. Au fost prezente 30 de cadre didactice, profesori și învățători, și un număr de aproximativ 100 de elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal, care s-au înscris la acest centru pentru anul scolar în curs. După slujbă, Părintele Episcop Ignatie a intrat în dialog cu tinerii, vorbindu-le despre iubirea pe care Domnul Hristos o manifestă față de toți:

„Față de persoana pe care o iubești, te jertfești. Întotdeauna, când iubim pe cineva, facem o jertfă pentru el. La fel ar trebui să ne gândim și față de Iisus Hristos, Cel care și-a dat viața pentru fiecare dintre noi. El ne-a iubit așa cum nimeni din lumea aceasta nu ne va putea iubi. El nu ne dezamăgește niciodată. Chiar dacă Îi întoarcem spatele, El tot ne iubește. Când priviți crucea să vă gândiți că Hristos este Cel care s-a jertfit pentru noi”!”, le-a spus elevilor PS Ignatie.

De asemenea, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit părintelui paroh Petru Giușcă și doamnei profesoare Gabriela Giușcă, coordonatorii centrului, pentru tot efortul depus, precum și cadrelor didactice care au functionat în anul școlar trecut, oferindu-le, în semn de recunoștință, flori, cărți și câte o diplomă de voluntar. Totodată a arătat că toată activitatea lor trebuie pusă sub semnul „consecvenței, al perseverenței și al calității”.

Despre Centrul Educațional Creștin Ortodox „Cetatea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare” din Bârlad

În urmă cu aproximativ șapte ani, frații Cristina și Bogdan Cânepă, ambii profesorii de matematică in Bârlad, au venit cu inițiativa de a înființa un centru educațional, care să vină în sprijinul elevilor din învățământul primar, gimanzial și liceal. Frații Cânepă mărturisesc că au primit, pentru organizarea Centrului Educațional Creștin Ortodox Cetatea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, binecuvântarea părintelui Iustin Pârvu. Cursurile sunt gratuite și se desfășoară în mare parte la demisolul Bisericii „Învierea Domnului și Sfânta Ecaterina”, din Bârlad, din curtea Spitalului „Elena Beldiman” din localitate. Anual sunt peste 200 de elevi binefeciari, de toate vârstele. Sunt puse la dispoziția elevilor pregătiri pentru diferite discipline: Limba și litaratura română, Matematică, Istorie, Limba Engleză, Limba Franceză, Ateliere de creație pentru cei mici sau meditații pentru clasele I-IV, cu doamnele învățătoare. Voluntarii sunt cadre didactice, pensionate sau în activitate, profesori și învățători care oferă din știință și priceperea lor cam două ore săptămânal, alții chiar mai mult. Acestui proiect s-au alăturat de-a lungul timpului Parohia „Sfântul Spiridon” (Preot Doltu Dănuț) și „Sfântul Dumitru” (Preor Acostioaei Răzvan Andrei) din Bârlad, care au pus la dispoziție anumite spații pentru bună desfășurare a cursurilor.

Rezultate deosebite ale elevilor de la acest Centru Creștin Ortodox

În fiecare an sunt elevi care primesc note maxime la examenele naționale, au fost obținute premii și mențiuni la concursurile organizate de Fundația „Solidaritate și Speranță” din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în jur de 20 de elevi merg în tabere la Bisoca sau Maliuc, județul Buzău. Anul trecut, respectiv vara anului 2018, 11 elevi au mers gratuit în tabăra „Floare de colț” de la Durau, în urmă sponsorizării primite din partea familiei Constantinescu Andrei, din București. Aceași familie care în fiecare an donează rechizite, în valoare de 4000 de lei, pentru a fi dăruite copiilor cu dificultăți materiale. Se organizează activități cu elevii de 1 iunie sau cu ocazia marilor sărbători creștine, Nașterea (Crăciun) sau Învierea Domnului (Paște). Părintele Petru Silviu Giușcă, paroh al Bisericii „Învierea Domnului” și „Sf. Ecaterina” a mulțumit Preasfintiei Sale Ignatie, Episcop al Hușilor pentru binecuvântările primite la începerea noului an școlar, precum și tuturor celor prezenți, manifestând dorința că acest centru să-și contuie activitatea peste timp iar elevii să nu uite că Biserica este alături de ei.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/ps-ignatie-a-deschis-cursurile-la-primul-centru-educa%c8%9bional-cre%c8%99tin-ortodox-din-barlad-foto-video

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,118FaniÎmi place
206CititoriConectați-vă

Robo Știri

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...

Primăria Vaslui – ÎN ATENȚIA AGENȚILOR ECONOMICI CARE DESFĂȘOARĂ ACTIVITĂȚI DE COMERȚ

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr. 3/24.03.2020 privind măsurile de prevenire a COVID-19, persoanelor peste 65 de ani le este permisă ieșirea din domiciliu...