„Romania Educata”, proiectul Presedintelui Iohannis, la aniversarea a 100 de ani de invatamant universitar romanesc la Cluj Napoca

0

Presedintele Klaus Iohannis va participa luni, 30 septembrie, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020, la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB). Evenimentul, care va avea loc in Aula Magna, marcheaza un secol de la constituirea UBB ca universitate romaneasca si consfinteste excelenta academica si de cercetare a institutiei de invatamant superior clujene. Tot atunci va decora toate cele sase universitati de stat clujene, cu prilejul aniversarii a 100 de ani de invatamant romanesc la Cluj.

Loading...

Ce este „Romania educata”

„Romania Educata” este proiectul Presedintelui Klaus Iohannis care isi propune sa transforme educatia din Romania prin dezvoltarea unei culturi a succesului bazat pe performanta, munca, talent, onestitate si integritate.

Inca din decembrie 2018, Presedintele a lansat in dezbatere publica rezultatele Proiectului Romania Educata si de atunci au fost colectate mai multe feedback-uri din societate. Vizita la Cluj Napoca, la deschiderea anului universitar, este cu siguranta un bun prilej pentru a readuce in atentia opiniei publice.

Cu ce difera „Romania educata” de alte propuneri de reforma

„Romania educata” nu doreste sa fie o reforma punctuala introdusa de la inceput ca proiect de lege, ci o viziune si strategie rezultata din consultarea actorilor importanti din societate. Proiectul a permis contributia publicului larg si a tinut cont de contextul social si economic national si global.

Aceasta abordare trebuie consolidata cu un efort de creare a consensului pentru a preveni o revenire la situatiile anterioare in care diverse reforme importante din domeniu au fost diluate printr-o multitudine de modificari legislative haotice aparute in Parlament.

Ce isi propune „Romania educata” pentru invatamantul superior

Universitatile din Europa, inclusiv cele romanesti, sunt din ce in ce mai influentate de globalizare si de europenizare. De altfel, Presedintele Klaus Iohannis a sprijinit, in Consiliul European, propuneri de integrare a invatamantului superior precum crearea de universitati europene sau cresterea numarului de mobilitati pentru studenti si cadre didactice.

Aceste masuri vor oferi noi oportunitati universitatilor romanesti, mai ales in conditiile in care situatia actuala din invatamantul superior este una ingrijoratoare. De exemplu, doar 24,6% din tinerii de 30-34 de ani au finalizat studii universitare, plasand Romania pe ultimul loc din Uniunea Europeana. Finantarea alocata pentru cercetare ne plaseaza detasat pe ultimul loc din Uniune.

Proiectul „Romania Educata” vine cu o serie de propuneri de reforma atat in cadrul invatamantului superior cat si a celui preuniversitar, in care sunt formati viitorii studenti. De exemplu, isi propune sa creeze rute de acces speciale pentru tinerii din educatia profesionala care exceleaza. Acestia ar trebui sa poata ajunge usor in invatamantul superior tehnic, aspect important in conditiile utilizarii tot mai pronuntate a tehnologiei in industrie.

In cadrul universitatilor, se doreste o mai buna formare a cadrelor didactice, eliminarea plagiatului si cresterea generala a calitatii actului educational. Contactul cu alte universitati europene este esential, iar la orizontul anului 2030, Presedintele doreste ca 20% din studentii de licenta si master si 90% din cei de la doctorat sa aiba macar un stagiu de mobilitate in afara granitelor.

Care va fi rolul universitatilor in dezvoltarea Romaniei

Dezvoltarea tehnologica, inteligenta artificiala si competitia globala vor obliga Romania sa aiba o forta de munca din ce in ce mai educata pentru a ramane competitiva economic. Astfel, rolul universitatilor in dezvoltarea tarii noastre va deveni din ce in ce mai important.

Pentru a garanta ca ceea ce se preda este relevant, „Romania educata” propune dezvoltarea de mecanisme de anticipare a competentelor necesare absolventilor, dar si a unui sistem permanent si functional de monitorizare a insertiei profesionale a absolventilor. Aceste masuri au ca obiectiv o mai buna corelatie a finantarii diverselor domenii de studiu cu nevoile reale ale tarii dar si o mai buna informare a viitorilor studenti legata de sansele reale de angajare de dupa absolvire.

Totodata, „Romania educata” propune masuri – atat in educatia preuniversitara cat si cea universitara – de crestere a echitatii si a participarii la educatia universitara. Desi exista o perceptie ca accesul la facultate se face prea usor, acesta este dat de calitatea slaba a educatiei in general, nu de numarul celor care finalizeaza studiile universitare.

Nu in ultimul rand, propunand cresterea finantarii pentru cercetare si facilitarea cooperarii internationale, „Romania educata” doreste sa transforme Romania intr-o tara care creeaza si produce valoare adaugata.

Toate aceste seturi de masuri sunt necesare si urgente. Fara ele, Romania nu va avea o forta de munca suficient calificata pentru a face fata exigentelor unei economii moderne si se confrunta cu riscul unei subdezvoltari permanente. Presedintele Klaus Iohannis doreste ca in al doilea mandat sa construiasca consensul necesar pentru a relansa educatia universitara intre jaloanele trasate de proiectul „Romania educata”.

PNL VASLUI