„Autostrada Vasluienilor” mai face un pas important către realitate!

0

După cum știți, cu toată opoziția unora, anul acesta am reușit includerea în bugetul de stat a finanțării documentațiilor, iar în iunie, după ce au fost încheiate toate procedurile, a fost demarată licitația pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.

Loading...

Vă reamintesc, vorbim de două benzi pe sens cu separator, bandă de urgență și spații de servicii de la Albița și până la Focșani (Tișița).

După o sesiune de clarificări care a mai lămurit unele aspecte, în 28 august au fost depuse ofertele finale. Iar asta e o veste bună, pentru că avem ofertanți: pe de o parte compania TPF Inginerie SRL, o multinațională cu prezență internațională, pe de altă parte Asocierea Search Corporation – Egis România, adică o companie românească și o multinațională.

Ambii ofertanți sunt cunoscuți în piață și, cel puțin mie, îmi oferă perspectiva elaborării unui Studiu de Fezabilitate de calitate, care să dea cele mai bune și mai rapide soluții pentru execuție. Indiferent cine va câștiga, se va bucura de tot sprijinul meu pentru realizarea rapidă a unei documentații de calitate.
Acum, urmează ca responsabilii din CNAIR să evalueze ofertele și să desemneze câștigătorul, eu sper într-un timp cât mai scurt.

Contractul are o valoare estimată la 16,57 milioane lei, iar durata acestuia este de 26 luni. Tot acest interval presupune un raport de început (1 lună), studiul de fezabilitate propriu-zis (18 luni) – care are, de exemplu, o importantă componentă de arheologie, ca să nu mai stăm blocați la momentul lucrărilor – și pregătirea documentației de licitație și atribuire a contractului de proiectare și execuție (7 luni).

După mai bine de doi ani și jumătate în care am susținut, cu toate mijloacele pe care le-am avut la dispoziție ca parlamentar, realizarea celei mai importante investiții din stânga Siretului, sunt bucuros să văd că argumentele mele în favoarea construcției acestui obiectiv vital pentru vasluieni încep să se regăsească și în presa națională din zona economico-financiară (https://www.economica.net/autostrada-vasluienilor-intra-in-…).

Sunt argumente de necombătut, pe care le-am adunat din mii de pagini de documente, studii şi date statistice, adrese şi interpelări, incluzând aici și corespondența purtată cu reprezentanți ai Comisiei Europene.

Celor care mă întreabă dacă sunt optimist în legătură cu parcursul acestui proiect vreau să le reamintesc că e vorba despre un subiect pe care cei mai mulți l-au privit nu doar ca fiind mort și îngropat timp de 20 ani, dar și ca pe o luptă cu morile de vânt.

Ei bine, prefer să rămân eu cu toate cuvintele și etichetele neplăcute pe care le-am primit în ultimii ani, iar, după toate eforturile mele, vasluienii să rămână, în câțiva ani, cu o autostradă.

Daniel Olteanu,

deputat, președintel ALDE Vaslui