O fată de 15 ani a sunat la 112 să anunţe că a fost violată de tatăl vitreg. Poliţiştii au lăsat-o să se întoarcă în casa agresorului

0

20 august 2019, 14:23

O fată de 15 ani a sunat la 112 pentru a anunţa că a fost violată de tatăl vitreg, însă reacţia autorităţilor a fost una stupefiantă: victima a fost lăsată să locuiească sub acelaşi acoperiş cu agresorul cercetat în libertate.

Cazul revoltător, petrecut în localitatea vasluiană Griviţa, scoate la iveală lentoarea cu care autorităţile acţionează în cazul sesizărilor înregistrate în zilele de weekend, un întreg lanţ al slăbiciunilor unui sistem pentru care interesul superior al copilului este ignorat cu desăvârşire.

Pe 17 august, la ora 20.12, o fata de 15 ani din satul vasluian Griviţa a sunat de pe telefonul unei vecine la 112 pentru a cere ajutorul autorităţilor. Ea a sesizat telefonic că a fost abuzată sexual de tatăl vitreg. Şi-a făcut curaj să reclame abuzul sexual după câteva zile.

La faţa locului s-a deplasat o ambulanţă care a transportat fata la spital. Ulterior apelului la 112, poliţiştii au sunat înapoi la numărul de telefon de pe care sunase fata, însă aveau să afle de la proprietara telefonului că o ambulanţă preluase deja copila.

Fata a ajuns la spital însoţită de mama sa. Acolo, medicul care a consultat-o, aflând că minora a fost abuzată sexual, a anunţat şi el Poliţia.

”În momentul în care colegii au ajuns la spital, minora era deja în proceduri medicale, astfel că au mers să o caute pe mamă prin oraş. Ulterior, la finalul consultaţiei medicale, minora şi mama acesteia au fost conduse la sediul Poliţie pentru a da declaraţii”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui.

Deşi era vorba de o victimă minoră, nicio autoritate nu s-a grăbit să facă demersuri în privinţa protejării acesteia, iar procedurile standard au fost total ignorate. Ba mai mult, copila a fost nevoită să locuiască în aceeaşi casă cu agresorul. Pentru că astfel a decis mama, iar poliţiştii nu s-au împotrivit. Femeia ar fi invocat că bărbatul urma să plece la muncă la începutul săptămânii, el fiind muncitor pe şantier.

În ciuda faptului că o minora reclama un abuz sexual, audierea nu s-a realizat în prezenţa unui psiholog, aşa cum prevăd procedurile legale, şi nici nu au fost sesizaţi reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui.

Fiind zi de sâmbătă, nici reprezentanţii spitalului bârlădean nu sesizat DGASPC sau serviciul social al Primăriei comunei Griviţa, demers obligatoriu în astfel de cazuri. Reprezentanţii spitalului ar fi încercat abia luni, 19 august, să trimită o informare către Primăria Griviţa, însă documentul n-ar fi mai ajuns la destinaţie din cauza că faxul era defect.

Abia marţi dimineaţă, 20 august, după ce au fost sesizaţi şi de jurnalişti, reprezentanţii DGASPC şi ai Primăriei Griviţa au primit sesizări oficiale scrise de la spital, respectiv Poliţie. O echipă de specialişti de la Protecţia Copilului s-a deplasat marţi dimineaţă la Griviţa pentru a evalua minora şi pentru a stabili dacă se impun măsuri de protecţie speciale.

”Decizia părintelui (de a se întoarce cu copila în casa agresorului – n.r.) nu poate fi dată de o parte până când nu vom finaliza evaluarea iniţială şi vom discuta cu minora. O echipă a DGASPC se află în momentul de faţă pe teren”, a precizat Ionuţ Dănilă, responsabil mass-media din cadrul DGASPC Vaslui. Acesta admite că în cazurile abuzurilor sexuale cu victime minore, asistenţa psihologică a victimei este necesară în timpul audierilor, dând eficienţă demersului pentru aflarea adevărului. Audierea unui minor în prezenţa părintelui a cărui partener este acuzat de viol poate fi un element de intimidare, atrag atenţia psihologii.

Reprezentanţii Primăriei Griviţa susţin că familia minorei de 15 ani este una obişnuită, care până în prezent nu a ridicat probleme în comunitate.

”Noi am fost sunaţi luni după amiază de cei de la Protecţia Copilului, dar nu ştiam nimic despre caz, nu avem nicio informaţie, niciun indiciu despre ce familie ar fi vorba. Astăzi, în jurul orei 9.30-10.00, s-a comunicat o informare oficială de la spital. Din informaţiile comunicate de către poliţistul din comună, tatăl vitreg a plecat din localitate, el lucrând în construcţii. Este o familie obişnuită, nu sunt un caz social, nu erau monitorizaţi, pentru că nu au ridicat probleme până în prezent”, a precizat Alina Munteanu, primarul comunei Griviţa.

Casa în care locuieşte familia aparţine bărbatului acuzat de viol. De teamă să nu rămână pe drumuri, soţia a acceptat să revină la domiciliu chiar dacă partenerul ei este acuzat că ar fi abuzat sexual fata pe care femeia o avea dintr-o altă relaţie.

Reprezentanţii IPJ Vaslui au precizat că în acest caz s-a deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol şi, cum cercetările sunt în curs, nu pot fi oferite detalii. Medicii legişti, care au examinat minora, au confirmat existenţa unui contact sexual în cazul minorei, însă nu au descoperit alte urme de violenţă pe corpul acesteia.

Sursa: http://adevarul.ro/locale/vaslui/o-fata-15-ani-sunat-112-anunte-fost-violata-tatal-vitreg-politistii-lasat-o-intoarca-casa-agresorului-1_5d5bd319892c0bb0c6ba861b/index.html

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.