30.3 C
Vaslui
miercuri, 5 august, 2020

EXCLUSIV Revoltă la ”Beldiman”: asistentele de la Terapie Intensivă, obligate să facă transfuzii fără a avea specializare. Medicul anestezist Gaibu și-a dat demisia!

26 de minute ago

Loading...

de Simona MIHĂILĂ

Incalificabil! Viața pacienților care necesită transfuzii de sânge este în mod voit pusă sub risc de către decidenții din spital, după ce aceștia au obligat asistentele de la ATI (Terapie Intensivă) să efectueze transfuzii de sânge deși nu au specializare și nu cunosc procedura.

Asistentele sunt scandalizate că li se forțează mână să se joace cu viața oamenilor, iar doctorul Constantin Gaibu, medic primar Anestezie-Terapie intensivă, a hotărât să întrerupă colaborarea cu spitalul bârlădean din această pricină.

”Nu mai vin la spitalul din Bârlad decât atunci când administrația va fi în stare să asigure condiții de lucru potrivite unui act medical sigur pentru sănătatea și viața pacienților. Eu nu pot și nu vreau să girez transfuzii sanguine efectuate de personal fără competențe”, ne-a declarat dr. Gaibu.

Ca de obicei, managerul Daniela Borș, omul de încredere al primarului Dumitru Boroș, susține că nu știe nimic și că află de la reporterii Est News ce se întâmplă la spital.

Un scandal ce pare că le întrece pe toate a izbucnit la Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad, după ce asistentele de la Secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) au fost obligate de conducerea secției să efectueze transfuzii de sânge, deși ele însele recunosc că nu au specializare în această procedură. Condiția obligatorie pentru care o asistentă să poată efectua transfuzii este absolvirea unor cursuri de homovigilență, acolo unde învață toate regulile, manevrele și procedurile unui transfer de sânge si plasmă. Cele mai multe asistente de la ATI nu au aceste cursuri, întrucât sarcinile lor de serviciu nu includ și transfuziile sanguine.

Spitalul din Bârlad ar trebui să aibă șase asistente specializate în transfuzii sanguine

Obligația care a căzut pe capul asistentelor fără competențe în transfuzii vine după ce conducerea Secției ATI a decis, împreună cu conducerea Spitalului

”Beldiman”, să reducă personalul Unității de Transfuzii Sanguine (UTS), acolo unde lucrau exclusiv cadre medicale specializate în hemovigilență.

În urmă cu circa două săptămâni, dr. Ion Chilinciuc, șeful ATI, și Gabriela Coman, asistenta-șefă a acestei secții, au hotărât ca din cele patru asistente de la UTS să rămână doar două. Precizăm că, potrivit legii, la UTS ar trebui să lucreze șase asistente specializate în hemovgilență și tot conform legii ar trebui ca această unitate să fie disponibilă 24 de ore din 24. Fără a îndeplini această condiție, Spitalul ”Beldiman” nu ar fi putut fi acreditat și nu ar fi obținut gradul gradul necesar unui spital de urgențe.

Acum câțiva ani, în momentul acreditării, Direcția de Sănătate Publică Vaslui a acceptat ca spitalul să asigure permanența serviciului cu doar cinci asistente specialiste în hemovigilență. Recent, una dintre ele s-a pensionat. Celelalte patru reușeau să asigure un program non-stop, mai ales că transfuziile sanguine nu reprezintă o activitate care să se desfășoare pe bandă rulantă la Bârlad.

Cu Doamne-ajută înainte, în cazul pacienților care necesită transfuzii în timpul nopții sau în weekend

Cele două asistente care au rămas la UTS lucrează în două schimburi, de la ora 7.00 până la 22.00, de luni până vineri.

În cazul pacienților care necesită transfuzii de sânge în timpul nopții sau în weekend… cu Doamne-ajută înainte. Ei sunt băgați pe mâinile asistentelor de la ATI, adică a celor care nu știu cum se fac transfuziile sanguine, dar pe care dr. Chilinciuc și asistenta-șefă Coman le obligă să procedeze după ureche.

”Noi suntem o parte dintre asistentele care, deși avem experiență în meseria noastră, nu stăpânim domeniul de hemovigilență. Nu știm cum se procedeaza, așa cum alte colege de-ale noastre, specializate în alte manevre și proceduri, nu le stapanesc pe ale noastre. Fiecare cu competențele sale, exact ca în cazul medicilor. Câteva dintre noi au făcut în trecut asemenea manevre, dar medicina a evoluat, tehnicile sunt altele, protocoalele sunt altele. Avem zile întregi de când plângem, ne stresăm, viața ne-a fost dată peste cap. Presiunea acestei obligații pe care nu știm cum să o îndeplinim, ne distruge echilibrul psihic și ne afectează chiar și la muncă. E în joc viața oamenilor care intră pe mâinile noastre! O transfuzie de sânge nu e o simplă injecție! Putem ucide pacientul, iar noi să intrăm la pușcărie! E inuman ce suntem obligate să facem!” , este declarația pe care ne-au dat-o câteva asistente de la ATI.

Dintre toate asistentele care lucrează la această secție, doar două sunt cu adevărat competente să efectueze transfuzii. Este vorba de cele care au fost mutate de la UTS, pe motiv că patru erau prea multe. Doar că acestea pot interveni doar atunci când sunt în tură.

Dr. Gaibu: ”Eu mă retrag! Faceți borș din secția ATI, dacă asta ați dorit!”

Dr. Constantin Gaibu, medic primar Anestezie-Terapie intensivă, a decis, pe 11 august, să întrerupă colaborarea cu spitalul bârlădean după ce s-a văzut nevoit să lucreze cu personal nespecializat în transfuzii sanguine. Dr. Gaibu este angajat al spitalului din Tecuci și, de mai mulți ani, făcea gărzi la Bârlad,

fiindcă secția ATI din localitate nu are nici medici suficienți.

Contactat de reporterii Est News, dr. Gaibu a confirmat informația: ”Am renunțat la gărzile de la acest spital. După orele 22.00 transfuziile trebuie făcute de fetele (asistentele – n.r.) din ATI care nu au competențe. Unele au făcut transfuzii cu ani și ani în urmă. Dar nu este normal. Conform legii, trebuie să fie o linie continuă de asistenți. În plus, la bolnavii cronici transfuziile trebuie făcute de medicii curanți, în secțiile de specialitate. Ei au agățat în spatele medicului de gardă de la ATI tot ce înseamnă transfuzie în spital. Eu mă retrag. Faceți borș! Închideți secția ATI, dacă asta vreți. Funcționați cu doi medici. Ca atât rămâne. Eu nu o să mă întorc în spital decât dacă vor face linie continuă la UTS. Asistentele de la ATI trebuie să aibă în grijă bolnavii care au nevoie de terapie intensivă, nu bolnavii cronici care necesită transfuzii și sunt trimiși din tot spitalul. Ce-i asta? Pentru a face economie de bani s-au făcut aceste mutări. Dar nu pot să accept să pun în pericol siguranța bolnavului și nici pe a noastră, a cadrelor medicale”.

Managerul Daniela Borș: ”Nu am știut. De la dumneavoastră aflu”

Managerul Daniela Borș ne-a declarat că nu știa nimic de aceste frământări, deși sunt fără precedent în sânul unității pe care o manageriază.

”Nu am nicio cerere de la dr. Gaibu. Am aflat ceva-ceva despre nemulțumirile unor asistente de la ATI, dar șeful de secție, dr. Chilinciuc, m-a asigurat că se va rezolva totul. Personalul de la UTS trebuia redus, pentru ca cele patru asistente aveau mulți timpi morți și nu se justificau cheltuielile pentru asigurarea unei linii permanente. Dar nu știam că asistentele de la ATI nu au cursuri de hemovigilență. O să mă interesez de această situație. Și nu știam nici că sunt așa mari probleme. De la dumneavoastră aflu. Puteau să vină să îmi spună” , ne-a declarat Daniela Borș, managerul spitalului din Bârlad. Același manager care a negat permanent existența problemelor spitalului semnalate de ziarul Est News și care a afirmat public, printr-un comunicat, că la spital totul e minunat, doar că ziarul nostru are interes să-l ”denigreze”!

De ce doar asistentele au ințeles importanța cursurilor de hemovigilență?

”Hemovigilenta este un ansamblu de proceduri standardizate de supraveghere a administrarii corecte a sangelui si a produselor de sange, de supraveghere a incidentelor sau reactiilor adverse severe ce survinatat la donatorul cat si la primitorul de sange pe parcursul actului transfuzional. Administrarea sangelui ca terapie salvatoare de vieti, in cele ma imulte cazuri, se poate dovedi nefericita, atunci cand hemovigilenta si regulile ei nu sunt respectate. Respectarea regulilor de hemovigilenta previn cazurile nedorite de malprxis. Respectarea procedurilor standard de la care nimeni nu ar trebui sa se abata este obligatorie in ceea ce priveste orice manevra medicala, dar mai ales cand se aplica terapie transfuzionala. Hemovigilenta si regulile ei sunt importante nu pentru ca sunt scrise in lege, ci pentru ca salveaza vieti”, se arată într-un articol din revista ”Viața Medicală”, semnat de dr. Georgeta Hanganu.

Citeste si:

Sursa: http://estnews.ro/2019/08/20/exclusiv-revolta-la-beldiman-asistentele-de-la-terapie-intensiva-obligate-sa-faca-transfuzii-de-sange-fara-a-avea-specializare-medicul-anestezist-gaibu-si-a-dat-demisia/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,344FaniÎmi place
219CititoriConectați-vă

Robo Știri

5 locuri tainice de pe planeta Pământ pe care omenirea încă nu le-a cucerit

Puține locuri de pe Pământ au rămas virgine, în special din cauza climatului extrem sau a accesului dificil. Cea mai mare parte...

Pandemia de Covid-19 în mâinile ministrului Nelu Tătaru

De-a lungul vieţii omenirea s-a confruntat cu tot felul de pandemii, crize politice și evenimente neprevăzute, mai mult sau mai puțin periculoase,...

Dumitru Buzatu, un soi de Gică Contra, şef peste moşie!

Preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, ne demonstrează încă o dată că a pierdut lupta cu realitatea, logica şi moralitatea convocând pe 13 Aprilie,...