Conducerea DGASPC Vaslui acuză sindicatul că i-a indus în eroare pe asistenții maternali

0

30 de minute ago

Asistenții maternali din județul Vaslui care au încasat ilegal unele drepturi salariale vor trebui să returneze banii, plus cheltuielile privind executarea silită. Este vorba despre o sumă totală de peste 2,7 milioane de lei.

DGASPC Vaslui a început poprirea salariilor, sumele de recuperat fiind între 2.000 și 3.000 de lei. Conducerea instituției susține că asistenți maternali au fost induși în eroare de un sindicat “care a apărut peste noapte în județul Vaslui”. Pentru a fi atrași în sindicat, asistenții primesc tot felul de promisiuni care nu ar avea nicio acoperire.

Ionel Ștefănică Armeanu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, le transmite o veste proastă asistenților maternali. Pe lângă recuperarea sumei de

2.104.595 lei pe care aceștia au încasat-o ilegal ca drepturi salariale, asistenții vor trebui să achite și cheltuielile legate de executarea silită a

DGASPC Vaslui în sumă de

640.202 lei. Mai mult, șeful DGASPC Vaslui le spune asistenților maternali că s-au lăsat ademeniți de sindicat și acum vor trebui să returneze toți banii instituției.

„Sindicatul asistenților maternali este un sindicat care a apărut peste noapte în județul nostru, cu un lider care nu face parte din structurile noastre. Sindicatul a reușit să antreneze o parte din asistenții maternali să solicite să le fie plătit concediul, chiar dacă l-au efectuat, începând din anul 2013 încoace ”, a spus Ionel Armeanu.

În prezent, la nivel național sunt mai multe județe care se confruntă cu aceleași probleme, iar asistenți maternali trebuie să returneze banii încasați ca drepturi salariale.

„Eu cred că asistenții maternali au fost induși în eroare de acest sindicat, care funcționează în mai multe județe doar cu asistenți maternali. Se caută atragerea acestora în sindicat și li se promite tot felul de revendicări pe care le vor obține dacă intră în sindicatul respectiv”, a explicat Armeanu.

Conform legislației în vigoare, atunci când un asistent maternal pleacă în concediu trebuie să aibă grijă de copil sau să îl dea în îngrijire la un centru Respiro. În județul Vaslui nu a funcționat niciodată un centru de a cest fel, iar majoritatea asistenților maternali și-au luat concediu, dar au rămas acasă și au avut grijă de copii.

„După ultima hotărâre a instanței, asistenții maternali vor trebui să dea banii înapoi, atât pe concediu cât și pe executarea silită. Curtea de Conturi a confirmat acest lucru și am început recuperarea banilor. Sumele de recuperat variază între 2.000 și 3.000 de lei. Se vor pune popriri pentru o treime din salariu. Am discutat cu unii asistenți maternali și ei și-au dat acordul. Vrem să facem această recuperare pe cale amiabilă” , a mai spus Ionel Armeanu.

Banii înapoi!

Din luna septembrie 2019

DGASPC Vaslui

va începe acțiunea de recuperare a sumei de 2.104.595 lei de la asistenții maternali. Banii reprezintă drepturilor salariale obținute în baza sentinței civile executorie pronunțate de Tribunalul Vaslui în luna decembrie 2016. Prin această sentință, DGASPC Vaslui a fost obligată la plata indemnizației de concediu de odihnă pentru 712 asistenți maternali pentru anii 2013, 2014, 2015, care ar fi trebuit plătite în perioada 2019-2021.

Drept răspuns, în luna ianuarie 2017 DGASPC Vaslui a formulat apel la sentința dată de Tribunalul Vaslui. Curtea de Apel Iași a suspendat în data de 5 aprilie 2017 judecata cauzei până la emiterea unei decizii a Curții Europene de Justiție, sesizată de Curtea de Apel Constanța într-o speță similară. Apelul DGASPC Vaslui a fost repus pe rol în data de 20 februarie 2019 și în data de 27 martie 2019 Curtea de Apel Iași a dat câștig de cauză DGASPC Vaslui. În consecință, Curtea de Conturi Vaslui a solicitat DGASPC Vasui să recupereze până în luna ianuarie 2020 sumele achitate asistenților maternali, precum și suma de 640.202 lei care reprezintă onorariul executoriului judecătoresc.

Sursa: http://estnews.ro/2019/08/20/conducerea-dgaspc-vaslui-acuza-sindicatul-ca-i-a-indus-in-eroare-pe-asistentii-maternali/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.