De la 1 septembrie 2021, un pensionar vasluian care primeste o pensie de 800 de lei acum, va primi în mânã 1.369 de lei!

0

ASTEPTÃRI… Punctul de pensie creste de la 1 septembrie cu 15%, la 1.265 de lei, odatã cu implementarea noii Legi a pensiilor, iar „banii sunt prevãzuti si nu avem nicio sincopã în acest moment pentru aceastã primã majorare”, sustine ministrul Muncii, Marius Budãi. „Anul acesta va fi o majorare a valorii punctului de pensie de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, în spetã 15%. În 2021 se va majora valoarea punctului de pensie pânã la suma de 1.875 de lei, iar între aceste perioade, în 2020, valoarea punctului de pensie va fi la 1.775 de lei. Toate acestea vor fi în paralel cu munca pe care o avem de depus, cu ceea ce avem de fãcut, cu achizitie software si, mai ales, ne dorim sã ajungem în situatia în care sã începem sã simulãm, sã începem sã migrãm date din programul actual în noul program informatic, sã începem sã introducem noile formule de calcul”, a spus ministrul, în fata acuzelor lansate de Opozitie, care sustine cã nu sunt bani pentru plata acestor pensii mãrite.

În conditiile în care sunt zeci de mii de pensionari în judetul Vaslui cu pensii sub 2.000 de lei, vestea poate fi îmbucurãtoare pentru multi oameni nevoiasi. De exemplu, un fost primar de comunã din judet, care acum are o pensie de 1.500 de lei, dupã 40 de ani de muncã, va avea o pensie de 2.700 de lei, de la 1 septembrie 2021.

Ministrul Muncii a fãcut o simulare pe o pensie de 803 lei, care va creste de la 1 septembrie, odatã cu majorarea punctului de pensie cu 15%, la 924 de lei, la 1 septembrie 2020 va ajunge la 1.296 de lei, iar în 2021 la 1.369 de lei. Budãi a precizat cã odatã cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor mai sunt de implementat si alte sporuri, dar si pensiile de agricultori. „Noi mai avem în lege de implementat acel 25% pentru pensia de urmas, acel 10% pentru documente care nu au fost luate în calcul, sporuri din anexa 5 la Legea 215, la anexa 263, acele sporuri care nu au avut caracter permanent si nu au constituit contributie, cum este acordul global si alte sporuri. Aceste lucruri trebuie fãcute pas cu pas. Mai avem de introdus si pensiile de agricultori, a cãror migrare va fi un pic mai dificilã”, a explicat ministrul.

Desi Opozitia spune cã tara va fi înglodatã în datorii, ministrul Muncii spune cã sunt bani

Marius Budãi sustine cã majorarea valorii punctului de pensie din acest an a fost prevãzutã în OUG 114/2018, astfel încât la constructia bugetului general consolidat pe anul 2019 sã poatã fi cuprinsã suma necesarã pentru acoperirea acestei majorãri de la 1 septembrie. „Banii sunt prevãzuti si nu avem nicio sincopã în acest moment pentru aceastã primã majorare. Cu sigurantã vom lua în calcul când vom construi bugetul pe anul 2020 si majorarea de la 1.265 la 1.775 de lei si asa vom face în fiecare an, astfel încât, în paralel cu tot ceea ce înseamnã program informatic, infrastructura informaticã, si aici mã refer la unitãti de calcul noi, la servere mult mai mari si mult mai performante, pentru cã trebuie sã migrãm date. Vrem sã avem servere perfomante, astfel încât durata operatiunilor care se desfãsoarã în implementarea acestei legi si în formula de calcul sã fie scurtatã pentru a putea cumva si aici recupera acest timp pierdut”, mai spune ministrul. S-ar pãrea cã existã deja o întârziere de sase luni, de la aprobarea legii în Parlament si pânã la promulgare, iar acest lucru va aduce o presiune mai mare pe reprezentantii Casei Nationale de Pensii în ceea ce priveste implementarea legii.

Noi calculatoare, noi softuri, noi programe pentru recalculare la Casa Judeteanã de Pensii din Vaslui

„În cele sase luni care au trecut de la votarea legii în Parlament am fi putut, practic, sã avem procedura softului de achizitii în derulare, am fi putut sã avem încheiate discutiile pe acel caiet de sarcini, pe schema în care sã ne încadrãm cu programul informatic, pentru cã poate fi simplu la prima vedere, dar cu sigurantã nu este asa”, mai afirmã Budãi. În jur de 5 milioane de pensii vor intra la recalculare dupã noua lege. „La aceastã datã, sunt 4.871.000 de pensionari, iar pânã în 2021 poate fi o evolutie. Nu este simplu si nu este la îndemâna oricui”, afirmã ministrul Muncii.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/de-la-1-septembrie-2021-un-pensionar-vasluian-care-primeste-o-pensie-de-800-de-lei-acum-va-primi-in-mana-1-369-de-lei

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.