Sute de locuri de muncă nu se ocupă, în timp ce Vasluiul este lider în România la șomaj

0

8 iulie 2019

Loading...

Sute de locuri de muncă publicate, săptămânal, de Forțele de Muncă Vaslui nu sunt ocupate,în condițiile în care economia suferă din cauza crizei de personal, Vasluiul înregistra, în luna mai, peste 10.000 de oameni care nu aveau de muncă. Dintre aceștia, 9.580 sunt șomeri care primesc indemnizație. Marea majoritate a șomerilor fără indemnizație sunt beneficiari de ajutor social, care nu au niciun interes să se angajeze. Cum nimic nu pare să se schimbe în bine, e aproape sigur că, potrivit calculelor specialiștior, în 2022, Vasluiul va avea o rată a șomajului de 7,8% cea mai mare din România, urmat de Teleorman, Mehedinți și Dolj.

Criza forței de muncă a blocat total piața muncii de la nivelul județului Vaslui. Deși, săptămânal, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui face publică o listă cu peste 400 locuri de muncă, o mare parte din aceste slujbe nu se ocupă. Criza de personal calificat și necalificat se resimte, în

condițiile în care numărul de șomeri din județul nostru este destul de mare.

„Este o problemă cu deficitul de forță de muncă, cu toate că avem un număr mare de șomeri. La data de 31 mai erau înregistrați 10.333 de șomeri, din care doar 753 șomeri primesc indemnizație de șomaj, în timp ce 9.580 de șomeri sunt neindemnizați. În luna mai, rata șomajului din județul Vaslui a fost de 7,51%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut când rata șomajului era de 8,64%” , a spus Aurora Cornelia Tiribeja, directorul AJOFM Vaslui.

În ceea ce privește numărul total al șomerilor înregistrați în căutarea unui loc de muncă, în luna ianuarie 2018 erau înregistrați un total de 11.934 șomeri, pentru ca în prima lună a acestui an numărul lor să scadă la 10.400 șomeri.

Numărul șomerilor a scăzut și pe fondul creșterii subvențiilor acordate pentru angajatori și stimularea forței de muncă prin prime acordate șomerilor care se angajează.

Lideri naționali la șomaj

Conform proiecției principalilor indicatori economico – sociali în profil teritorial până în anul 2022, publicată Comisia Națională de Strategie și Prognoză, județul Vaslui va fi lider de necontestat la rata șomajului în România. Dacă pentru sfârșitul acestui an se prognozează o rată a șomajului de 8,3%, peste trei ani Vasluiul va continua să aibă o rată mare a șomajului, la un procentaj de 7,8%.

Restul județelor din regiune vor avea următoarele valori ale ratei șomajului la sfârșitul anului 2022: Iași – 2,3%, Neamț – 4%, Suceava – 4,6%, Bacău – 4,8%, Botoșani – 2,7%.

Potrivit acelorași date statistice, în anul 2022 județul Vaslui va avea cea mai mare rată a șomajului din România, pe locul secund fiind clasat județul Teleorman cu o rată de 7%, urmat de Mehedinți cu o rată de 6,7% și Dolj cu o rată a șomajului de 6,5%.

Sursa: http://estnews.ro/2019/07/08/sute-de-locuri-de-munca-nu-se-ocupa-in-timp-ce-vasluiul-este-lider-in-romania-la-somaj/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.