Regizorul Cristian Mungiu, în dialog cu iubitorii de film românesc din Vaslui

0

8 iulie 2019

Regizorul Cristian Mungiu a fost prezent, în week-end, la Teatrul de vară din Vaslui, în cadrul Caravanei ”Les Films de Cannes”, unde a purtat un dialog cu iubitorii de film românesc, în majoritatea lor adolescenți și tineri. Prezent la eveniment, primarul Vasile Pavăl a dat asigurări că, în calitate de edil al municipiului Vaslui, va face tot posibilul pentru promovarea filmului românesc în comunitatea pe care o conduce.

Loading...

Frumoasa locație a Teatrului de vară din Vaslui a fost, la sfârșitul săptămânii, gazda Caravanei ”Les Films de Cannes”, ce se desfășoară în municipiul reședință în perioada 5 -14 iulie, prin proiecții de film românesc în aer liber. Prezent în una din seri la eveniment, regizorul Cristian Mungiu a purtat un dialog deschis cu publicul spectator, mărturisind, printre altele, cu nostalgie că-i este dor de perioada copilăriei, atunci când cinematograful era popular pentru toate categoriile de vârstă ale românilor:

”Îmi pare foarte bine să văd în această seară spectatori de vârste foarte diferite. Duc dorul perioadei copilăriei mele, când cinematograful era foarte popular pentru oameni de toate vârstele. Veneau și tineri ca să se țină de mână în sala de cinematograf, veneau și oameni care se relaxau după muncă și mi-ar face mare plăcere să știu că putem contribui și noi și să vă facem viața puțin mai frumoasă cu ce vă propunem”

Cunoscutul regizor ieșean a mulțumi autorităților locale pentru implicarea în proiectul său pe care îl dorește să se desfășoare cu o oarecare constanță în municipiul Vaslui.

”Vrem să vă aducem o grămadă de povești frumoase, de filme frumoase, pentru că, înainte de orice, cinematograful e un bun prilej de întâlnire cu celălalt, de discuție, de schimb de idei”

, a spus Cristian Mungiu.

Regizorul a amintit că municipiul Vaslui are două foste cinematografe, care, din rațiuni procedurale nu au putut fi preluate de autoritățile locale, și a subliniat că ține și de publicul vasluian ca atunci când aceste cinematografe vor ajunge în administrarea primăriei să arate că există interes pentru cultură, astfel încât ele să fie transformate în centre de petrecere a timpului liber.

”Nu-i problemă dacă copiii merg să vadă filme cu supereroi, doar că experiența ar fi completă dacă văd și filme cu probleme care îi privesc”

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a transmis că publicul vasluian este interesat de film și a dat asigurări că va face tot posibilul pentru promovarea filmului românesc:

”Scopul acestui proiect este de a aduce spectatorii spre cinema, de a aduce spectatorii în sală și, dacă realizăm acest lucru pas cu pas, va fi un lucru minunat pentru toți. Îi mulțumesc lui Cristi pentru în această seară este alături de noi și sigur vom merge împreună spre câteva direcții pe care le-am discutat. Ne vom îndrepta spre școli, spre educație, pentru a redescoperi ceea ce filmul a reprezentat cândva pentru noi toți”

Cristian Mungiu a afirmat că organizează o caravană a filmelor românești pentru a compensa lipsa de cinematografe și lipsa de programare obișnuită a filmului românesc în multiplexuri, astfel încât publicul să poată vedea și filme în limba română:

”Eu cred foarte mult că în cinema ceea ce contează este diversitatea. Nu e nicio problemă dacă copiii care sunt aici în sală merg să vadă filme cu supereroi, doar că eu cred că experiența lor e mai complexă și mai completă dacă văd și filme cu probleme care îi privesc, filme cu români, vorbite în română și cu povești importante și interesante local. (…) Să nu uităm că cinematograful s-a născut ca o experiență publică. E cu totul alta atmosfera în această seară pentru că suntem cu toții împreună, decât dacă am sta fiecare acasă să ne uităm la un film pe propriul telefon”

Regizorul a afirmat că și-ar dori ca, în momentul de față, în cinematograful românesc să existe două direcții distincte, un cinema popular, de divertisment, la care oamenii să se amuze și care să poată fi dus în săli, dar în același timp să fie și un cinema în care s-au manifestat regizorii români, important ca artă, ca exprimare, ca opțiune estetică, pentru care românii s-au făcut remarcați în lume în ultimii 10 – 15 ani.

Iubitorii de film românesc din Vaslui sunt așteptați din nou la Teatrul de vară la sfârșitul săptămânii, atunci când vor rula noi filme în cadrul Caravanei ”Les Films de Cannes”, intrarea fiind în continuare gratuită.

(Ionuț PREDA)

Sursa: http://estnews.ro/2019/07/08/regizorul-cristian-mungiu-in-dialog-cu-iubitorii-de-film-romanesc-din-vaslui/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.