Deputatul Daniel OLTEANU (ALDE)꞉ «Obiectivul nostru este să avem o legislație electorală care să țină pasul cu realitățile din diaspora»

0

Zeci de propuneri pe baza modelelor electorale practicate în alte state europene, aprecieri, dar și critici la adresa tratamentului preferențial de care ar beneficia romȃnii de peste graniță, în cazul votului anticipat. Acestea sunt principalele subiecte de dezbatere în Comisia specială pentru legislația electorală, potrivit deputatului Daniel Olteanu, vicelider ALDE la Camera Deputaților.

În această situație, susține Olteanu, soluțiile legislative în materie electorală trebuie să fie unele echilibrate și să aibă cel puțin un corespondent în țări din Europa sau din SUA, care pot reprezenta surse de inspirație în termeni de drepturi și libertăți individuale, democrație și nivel de trai.

Loading...

Pentru a pune capăt polemicilor și nemulțumirilor venite de la cei care reclamă alinierea legislației electorale din Romȃnia la standarde occidentale, deputatul ALDE afirmă că exemplele altor state ar putea fi transpuse întocmai.

Pe de altă parte, deputatul Daniel Olteanu subliniază că propunerea ALDE referitoare la votul anticipat, pe durata a mai multe zile, le oferă romȃnilor de peste hotare posibilitatea de a-și planifica votul, în așa fel încȃt să le fie mai simplu să-și exprime opțiunea.

«Desemnarea ca membru în Comisia specială pentru legislația electorală m-a făcut să iau contact cu foarte, foarte multe propuneri, idei, mai mult sau mai puțin soluții, referitoare la votul românilor din străinătate. Practic, aproape fiecare are o opinie despre care consideră că e și soluție, și fiecare atrage critici, fără excepție.

Una dintre preocupări este, spre exemplu, să garantăm dreptul la vot tuturor cetățenilor români, inspirându-ne din ce fac alte state, cu un nivel de trai mai ridicat și, poate, cu o democrație superioară.

Iar aici apar surprizele și zecile de modele: în unele cazuri nu votează decât cei cu domiciliul în țară; în altele, doar cei care își asumă faptul că se întorc într-un anumit termen; în altele, pot vota și cei din străinătate, dar numai dacă în ziua votului vin în țară.

Apoi, am primit, pe lângă mesajele cu privire la obligația noastră de a respecta dreptul la vot al fiecăruia, critici în legătură cu discriminarea pozitivă a celor din afara țării, la propunerea pe care a avut-o grupul ALDE, propunere pe care ne-o menținem, referitoare la votul anticipat. Românii din străinătate să voteze pe durata a mai multe zile, și nu într-o singură zi, pentru a avea timp să ajungă fiecare.», a declarat Daniel Olteanu.

Deputatul ALDE a atras atenția că, dincolo de problema accesului la vot pentru conaționalii din afara granițelor, este esențial să fie rezolvată și problema de fond și să existe o preocupare constantă pentru derularea de investiții care i-ar putea determina pe cei plecați să revină acasă.

Problema reîntoarcerii acasă a românilor din străinătate, mai importantă decȃt armonizarea legislației electorale

«Mărturisesc că e imposibil să fie împăcată toată lumea, atât cei din străinătate, care doresc să dea un vot cu privire la ceea ce se întâmplă acasă, cât și mulți dintre cei din țară, care mi-au spus că nu li se pare normal să decidă pentru ei cetățeni care nu mai au domiciliul în România.

Din aceste motive, cred că soluțiile pe care ne propunem să le găsim trebuie să fie echilibrate și, pentru fiecare dintre ele, să avem cel puțin un exemplu similar în Europa sau în SUA. Trebuie să ne asigurăm că aceste exemple pe care ni le oferă cei nemulțumiți și care ne transmit că e „mai bine” acolo unde sunt ei, sunt transpuse aproape întocmai și în legislația noastră, pentru a sublinia, la rândul nostru: așa e în Germania, așa e în Franța, așa e în SUA.

Mai presus de toate, dincolo de această comisie care abordează până la urmă o problemă tehnică, cea a accesului la vot, trebuie să ne asigurăm că rezolvăm problemele de fond, iar acestea sunt investiții echilibrate în toate regiunile țării, nu doar în Vest sau în București, bunăstare și un drum către acel nivel de trai care să-i facă pe cei plecați să revină acasă.», a susținut Daniel Olteanu.

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAŢILOR

Birou Parlamentar Deputat Daniel Olteanu

26 iunie 2019

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.