Protest cu vuvuzele la Vaslui: angajatii Transurb vor salarii mai mari, ca cele ale soferilor de la primãrie!

0

ECHIPATI… Sindicalistii au venit cu pancarte pe care erau scrise diverse mesaje: “doi juristi si o directoare ne-au ars la suplimentare”.

NEMULTUMIRI… Membrii Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA Vaslui au protestat ieri în fata Primãriei Vaslui. Acestia au cerut salarii mai mari , conditii mai bune de muncã, dar si demisia directorului general Mariana Plãcintã, pentru cã a instaurat o stare de tensiune în rândul angajatilor. Sindicalistii au fost sustinuti de colegi din mai multe orase din tarã, precum Brasov, Ploiesti, Galati, Sibiu. Liderii Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA, alãturi de câtiva colegi de-ai lor din tarã au mers la negocieri cu conducerea societãtii si primarul Vasluiului, Vasile Pavãl. La finalul întâlnirii s-a decis cã, dupã ce se va face o rectificare bugetarã, se vor putea negocia salarile angajatilor Transurb.

Conflictul dintre membrii Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA Vaslui si conducerea societãtii a început în aceastã iarnã, când sindicalistii au început sã-si expunã public nemultumirile legate de salarii, orele suplimentare, conditiile de muncã si, spun ei, discriminãrile fãcute de directorul general. Într-o înstiintare înregistratã la Primãria Vaslui, prin care se anunta un protest pe data de 27 februarie, sindicalistii semnalau urmãtoarele: “ abuzurile si discriminãrile fãcute de doamna director Mariana Plãcintã, situatia financiarã criticã a SC Transurb privind majorãrile salariale, conditiile de muncã proaste si salarizarea micã în raport cu complexitatea muncii, starea tehnicã a parcului auto, care pune în pericol atât personalul de bord cât si cãlãtorii, administrarea defectuoasã si crearea de stãri de tensiune în rândul angajatilor privind negocierile salariale si a conditiilor de muncã. Prin urmare, solicitãm demisia conducerii SC Transurb SA si a Consiliului de Administratie”.

Sindicalistii din tarã: “ne vom sustine ori de câte ori va fi nevoie”

Dacã în februarie liderii sindicatului au renuntat la protest, încrezându-se în promisiunea conducerii cã problemele vor fi rezolvate, ieri, dupã trei luni de asteptãri, au pus în practicã protestul. Mai multi colegi din tarã au venit sã-i sustinã: “Am venit aici pentru a sustine sindicatul Transurb Vaslui în ceea ce priveste drepturile lor salariale. Se pare cã de vreo doi ani de zile dumnealor nu-si primesc drepturile cuvenite, probabil primãria va trebui sã gãseascã o solutie sã facã o rectificare bugetarã si sã dea banii acestor oameni. Munca de conducãtor auto este o muncã ingratã, complexã, ne trezim la ora 03:00 ca sã facem un serviciu public pentru cetãtenii unui oras, de aceea si noi solicitãm ca salarile sã fie în conformitate cu complexitatea muncii si cu ce prestãm noi. Suntem o federatie la care suntem afiliati toti si ne vom sustine ori de câte ori va fi nevoie. Ne pare rãu cã am ajuns sã iesim în stradã, era mai bine sã se rezolve la masa negocierilor, dar asta e”, a declarat Alin Poabar, liderul Sindicatului Dumbrava din Sibiu.

Sindicalistii: “Vrem sã câstigãm si noi mãcar cât un sofer de la primãrie: 5000 de lei”

Potrivit liderului de sindicat al Sc Transurb SA, Samir Ionitã, cea mai mare problemã cu care se confruntã este starea tensionatã dintre angajati si conducere: “Cea mai mare nemultumire a salariatilor este comportamentul directoarei fatã de acestia, discriminãrile pe care le face si faptul cã ne pune în situatii imposibile. Nu suntem luati în seamã, nu avem dialog cu ei, iar dacã îl avem, nu se tine cont de opiniile noastre. Salariile sunt mici în raport cu complexitatea muncii, la soferi salariile sunt putin peste minimul pe economie, adicã are negociat 2500 de lei, iar în mânã ia în jur de 1700 -1800 lei. În comparatie cu salariile conducerii, sunt foarte mici. Directoarea a avut anul trecut un salariu de 8000 de lei pe lunã, anul acesta si l-a mãrit, cred cã are peste 10.000 de lei. Vrem sã câstigãm si noi mãcar cât un sofer de la primãrie, pentru cã ea ne-a spus cã e delegatã de la primãrie si cã trebuie sã aibã un salariu cât cel de director din primãrie, asa vrem sã avem si noi – un salariu cât cel de sofer la primãrie, de 5000 de lei”. Un alt angajat nemultumit explicã de ce 2500 de lei reprezintã un salariu prea mic pentru munca pe care o presteazã: “rãspunderea este foarte mare, trebuie sã opresti la fiecare statie, sã fii atent la fiecare cãlãtor. Dacã se întâmplã ceva, un accident, eu sunt responsabil, eu dau declaratii la Politie, eu sunt tras la rãspundere, nu conducerea. Ne descurcãm foarte greu cu banii, pentru cã avem copii, avem rate la bãnci. Acum sunt în proces cu o bancã, care vrea sã-mi ia casa. Dar astea sunt problemele mele, eu vreau doar sã fiu remunerat pentru munca pe care o prestez. 2500 de lei sunt prea putini. Dacã un sofer cu permis categoria B are 4500-5000 de lei salariu la primãrie, eu, care plãtesc toate atestatele din cinci în cinci ani, am o rãspundere mult mai mare, iau în mânã 1800 de lei. În plus, din decembrie nu ni s-au mai plãtit orele suplimentare, iar acum vor sã ne scoatã pauza pe care o facem la capãt de linie. Pe lângã toate astea, nici nu avem conditii. Autobuzele cu care lucrãm nu sunt conforme, nu au aer conditionat, vara e o cãldurã infernalã în cabinã. Cele mai noi autobuze sunt de 12 ani, iar cele mai vechi de 30 ani”.

Juristul Liviu Maties, huiduit de angajatii Transurb. “El era cel mai rãu de la masa negocierilor”

Primul care a plecat de la masa negocierilor a fost juristul Liviu Maties. Când l-au vãzut iesind din primãrie, toti sindicalistii l-au huiduit. De altfel, Alin Poabar, liderul Sindicatului Dumbrava din Sibiu a declarant cã una dintre cele mai mari probleme pe care le-a observat a fost lipsa de comunicare dintre administratie si sindicat. De asemenea, acesta le-a explicat membrilor Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA care a fost concluzia întâlnirii cu conducerea societãtii si primarul Vasluiului, Vasile Pavãl: “Au promis cã se va face o rectificare bugetarã în luna iunie-iulie si vi se vor acorda salariile pe care le va negocia conducerea sindicatului. Problema e ca si rezolvatã, totul tine de voi sã fiti uniti si sã tratati cu seriozitate negocierile. Au zis cã aveti finantare de 25 de milioane pentru îmbunãtãtirea parcului auto. Problema este, din ce am vãzut noi la masa negocierilor, lipsa de dialog dintre administratie si sindicat, iar cel mai rãu era juristul, bãiatul acela îl lua pe “nu” în brate. O fi un om bun, dar nu stiu… Trebuie miscate cumva lucrurile. Nu trebuie sã disperati, dimpotrivã, trebuie sã fiti uniti, cã nu vã poate da afarã, nu conduc ei autobuzele. Dacã se dau 10 soferi afarã, cine conduce autobuzul? Noi rãmânem o familie mare, când mai aveti o problemã, sunati. Dar sperãm sã se rezolve toate lucrurile si sã ne întâlnim în altã conjuncturã”.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/protest-cu-vuvuzele-la-vaslui-angajatii-transurb-vor-salarii-mai-mari-ca-cele-ale-soferilor-de-la-primarie

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.