Negresti- o viata in noroi! Fara drumuri, fara locuri de munca si condamnati la moarte!

0

cu O oră in urma

aprilie 17, 2019

Judetul Vaslui are 500 de kilometri de drum din pamant. In multe zone oamenii merg prin noroi de cand se stiu si in fiecare an asteapta o minune, dar autoritatile refuza sa o infaptuiasca. Copiii se duc la scoala prin noroi, iar soferii isi striga zilnic disperarea. In suburbia Valea Mare drumurile arata mai rau ca acum 40 de ani. Intr-un cuvant, la Negresti este jale. Oamenii parca sunt blestemati. Nu au drumuri, nu au spital, nu au locuri de munca. Din zece mii de localnici ai zonei, mai puţin de o mie lucrează. Mai exact, sunt 9.800 de locuitori în acte, dar cam un sfert au plecat. Conform primăriei, două mii de tineri au ales pribegia, criza locurilor de muncă e acută, industria, aproape zero. Fabrica de pâine e ruină. Filatura, ruină. Fabrica de mobilă la fel, fabrica de de utilaje pentru construcții, așijderea. Capitalismul moldav a înghițit și șantierul, și SMA-ul.

Cu 30 de ani în urmă, industria și administrația locală dădeau de lucru la peste 2.500 de oameni. Astăzi, în Negrești mai muncesc 900. Restul sunt pensionari, asistați sociali trecuți de 40 de ani, copii.

Tinerii din Negrești vor să plece din țară. Sistem public de termoficare nu este în Negrești. La bloc sau la casă, lemnul și butelia aduc căldura. Cine are rude plecate prin țări străine și-a izolat zidurile locuințelor. Cine n-are, le-a lăsat la cheremul sorții.

Fara drumuri, fara canalizare si condamnati la moarte

Spitalul orașului Negrești a fost închis după modernizare. Acum 14 ani, statul a investit în el 4 milioane și jumătate de euro, plus încă unul în aparatură medicală. Era frumos, modern, util. În 2011 însă, ministerul de resort l-a închis. Așa a rămas. Astăzi e ruină. Cladirea este dezastru. Mai mult, aparatura medicala a disparut. Nimeni nu stie unde, nimeni nu este interesat sa verifice.

Fraudele cu fonduri europene au distrus Negreștiul

După ce i s-a prăbușit industria, orașul a fost furat chiar de angajații primăriei. O fraudă cu fonduri europene în valoare de 700.000 de euro a fost aproape să ducă Negreștiul în faliment. Era 2010. Salvarea a venit atunci de la Guvern. Din fondul național de rezervă, primăria a primit 2,6 milioane de lei. A plătit datoria și a scăpat. Ulterior, orașul a mai atras 8 milioane de euro nerambursabili, pentru asfaltarea străzilor. Lucrarea a fost realizată. Finanțatorii europeni au descoperit însă nereguli și au cerut 1,7 milioane de euro înapoi. Administrația locală a plătit banii în 2014.

Problemele au continuat însă. În același proiect POR au mai fost descoperite nereguli de un milion de euro. Bugetul actual este de 1,5 milioane de euro, așa că ultima penalizare încă nu a fost plătită. Primăria caută investitori care să revigoreze orașul. Pun pe tavă facilități fiscale reciproc avantajoase, dar degeaba: infrastructura locală îi alungă pe investitori.

Vasile Voicu, primarul orașului Negrești: „Investitorii se opresc la munți. Nu prea reușesc să treacă munții încoace, dincoace de Ardeal, pentru că lipsesc drumurile. Autostrada Unirii? Celebra autostradă? E dureros să discutăm. Ne doare sufletul! Probabil că Moldova a fost lăsată totdeauna undeva la margine. Și nu înțeleg de ce. Sau dacă înțeleg, prefer să tac.”

Infrastructura precară împiedică dezvoltarea Moldovei.

Sursa: http://stiriest.ro/2019/04/17/negresti-o-viata-in-noroi-fara-drumuri-fara-locuri-de-munca-si-condamnati-la-moarte/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here