Pădureni, comuna cu piscină, fără canalizare și cu drumuri din noroi

0

cu 43 de minute in urma

aprilie 16, 2019

Suntem la zeci de ani distanta de lumea civilizata. Primarii promit canalizare, dar construiesc piscine. Si totusi, oamenii tot ii voteaza. Romania pica in fiecare an examenul intrarii in civilizatie. Alesii locali din sate si comune nu reusesc sa atraga fonduri pentru nevoile elementare ale localnicilor. Iar modernizarea se rezuma in multe localitati doar la initiative fanteziste.

La doar patru kilometri de oraşul dintre vii, politica-i alta, iar filosofia capătă dimensiuni boeme.

Din 1990 încoace, comunitatea îl alege pe actualul primar şi-l tot alege. N-are bani cu duiumul în buget, dar mărunta lui comună a devenit polul distracţiei zonale. A amenajat un loc vast de relaxare, cu piscină, baltă de pescuit, padoc, ponei, cai, terenuri de volei, fotbal şi sală de evenimente. Altfel spus, aici pe dealurile Moldovei, alesii locali s-au gandit sa-i rasplateasca pe localnici cu un strand. Dupa o zi de coasa sau arat, oamenii sunt poftiti la dusuri si balaceala.

O piscina si mai multe bungalow-uri, totul foarte modern. Doar ca localnicii sunt mult prea ocupati cu muncile zilnice. Primarul sustine ca are clienti trei luni pe an, care vin din orasul Husi, aflat la 20 de kilometri. Pentru ei a amenajat si o parcare mare, langa strand. Toata cheltuiala e din bugetul primariei si a inceput in 2007.

Temistocle Diaconu – primar Pădureni, Vaslui: Pe vară sunt peste 100 de mii de lei, încasări. Piscina, cu sala Armonia, cu terasele pe care le avem de închiriat, produc peste o treime din bugetul local al veniturilor.

Cu veniturile din agrement, primăria a cosmetizat zona centrală şi-a transformat-o în blazon. Fosta brutărie a devenit sală de evenimente, o casă veche muzeu.

Satele invecinate au fost lasate de izbeliste

Ideea unei piscine moderne la Padureni nu e rea pentru comuna, doar ca oamenii locului sunt satui de apa care le invadeaza gospodariile la orice ploaie.

„ Canalizare nu este in toata comuna, apa curenta nu este, m-am saturat pana aici! Nu se mai poate, in situatia asta nu se mai poate! „, se plange o localnica.

Ba se poate, si situatia acestei femei se regaseste in zeci de gospodarii din comuna. La nici doi kilometri de centrul comunei sunt conditii de lumea a treia.

Primarul promite, oamenii il voteaza

Ca sa fie bine inteles: primarul e in functie din 1990 si acesti oameni l-au votat la ultimele alegeri, dupa ce le-a promis canalizare. Mai promisese si la celelalte mandate.

Primarul este printre cei mai longevivi edili din Romania. I se trage probabil de la centrul cultural cu teatru de vara si gradina Armonia, care ofera spectacole si mese copioase inainte de fiecare campanie electorala.

Primarul-dirijor speră că în următorii doi ani, toată comuna va fi alimentată cu apă, nu de la piscina, iar cei patru kilometri de drum, până la Rusca vecină, vor fi asfaltaţi. Un milion şi jumătate de euro sunt disponibili pentru proiect şi încă 235 de mii pentru două poduri mari şi câteva costume populare. Piatra de moară care sugrumă bugetul este însă piatra de drum.

Temistocle Diaconu – primar Pădureni, Vaslui: 2.600 de lei o maşină de piatră adusă aici la Pădureni.

-Păi de unde o luaţi? De la Constanţa?

-Din alte judeţe. Şi din Constanţa, chiar.

-Dar de ce?

-Pentru că judeţul Vaslui nu are o carieră de piatră sau de nisip, din păcate.

-Dintr-o maşină din aia cât pietruiţi?

-50 de metri, poate!

-Păi şi dumneavoastră aveţi kilometri! Câţi kilometri aveţi?

-Sunt 86 de kilometri de drumuri comunale şi săteşti.

Ca să-şi niveleze drumurile de piatră spălate de ploi şi zăpezi, pădurenii îşi zdruncină serios bugetul. Daravela îi costă milion şi jumătate de lei, an de an, aşa că primarul cere ajutor guvernamental în piatră. Pe care inca n-a primit-o.

Sursa: http://stiriest.ro/2019/04/16/padureni-comuna-cu-piscina-fara-canalizare-si-cu-drumuri-din-noroi/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here