Evazionist bacauan, eliberat conditionat de magistratii vasluieni

0

14 februarie 2019

Pentru Gheorghe Tuluc, un afacerist bacauan obisnuit sa tepuiasca statul si partener de afaceri al fostului presedinte al clubului de fotbal Otelul Galati, Nicolai Bighici, mutarea de la Penitenciarul Bacau la cel din Vaslui a fost cu noroc.

Asta pentru ca a fost pus in libertate, dupa ce cererea sa de eliberare conditionata inainte de ispasirea pedepsei de 6 ani de inchisoare primita pentru evaziune fiscala a fost aprobata de Tribunalul Vaslui.

In decembrie 2012, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati trimiteau in judecata cinci persoane, printre care se numara si omul de afaceri Nicolai Boghici, fost patron al clubului de fotbal de prima liga, Otelul Galati, intr-un dosar de evaziune fiscala. Pe langa Nicolai Boghici, in acest dosar au mai fost trimisi in judecata si alti oameni de afaceri, intre care un bacauan, Gheorghe Tuluc, care, la acea vreme deja era cercetat pentru fapte asemanatoare, intr-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Bacau. Acestia au fost acuzati de DNA ca, in 2007, ar fi constituit un grup infractional avand drept scop de a obtine ilegal sume importante de bani, prin rambursare de TVA. Procurorii au aratat in rechizitoriu „circuitul financiar aparent legal” in care ar fi implicate firmele administrate de Boghici si alte societati comerciale de tip „fantoma”, reprezentate de ceilalti inculpati. „Concret, Boghici Nicolai a formulat la Directia Generala a Finantelor Publice Galati o cerere de rambursare de TVA in valoare totala de 12.476.730 lei (echivalentul a aproximativ 3.685.887 euro), justificata in mod eronat de efectuarea unor exporturi la preturi care au crescut treptat si artificial, supraevaluate raportat la valoarea de achizitie, cererea fiind respinsa de reprezentantii D.G.F.P. Galati”, se arata in rechizitoriul procurorilor DNA. Dupa trei ani de procese, fostul patron de fotbal primea in prima instanta o condamnare la 5 ani de inchisoare, la fel ca partenerul sau de afaceri ilegale, Gheorghe Tuluc, care s-a ales cu aceasta pedeapsa dupa ce judecatorii au contopit condamnarea din prezentul dosar cu alta condamnare, primita in 2013, tot de 5 ani de inchisoare, pentru evaziune. Ulterior, Curtea de Apel Galati a modificat pedepsele initiale, Boghici primind o condamnare de 3 ani de inchisoare cu suspendare, in timp ce lui Tuluc condamnarea i-a fost majorata la 6 ani de inchisoare cu executare. Acesta din urma era deja dupa gratii din octombrie 2013, dupa ce prima condamnare a devenit definitiva, si si-a ispasit pedeapsa la Penitenciarul Bacau.

Acolo, inca de la inceputul anului trecut, a incercat sa obtina eliberarea mai devreme din inchisoare, cererea sa fiind respinsa atat de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Bacau, cat si de judecatori, care i-au stabilit ca termen la care cererea sa poate fi reinnoita, luna aprilie 2018.

Intre timp insa, Gheorghe Tuluc a fost transferat la Penitenciarul Vaslui, responsabilitatea de a-i judeca cererile revenind astfel judeactorilor vasluieni. Mutarea se pare ca a fost cu noroc pentru evazionistul bacauan, dat fiind ca zilele trecute acesta a obtinut, din partea Tribunalului Vaslui, eliberarea conditionata inainte de termen, asta dupa ce initial, in luna decembrie, cererea respectiva fusese respinsa de Judecatoria Vaslui.

Marian Mocanu

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2019/02/evazionist-bacauan-eliberat-conditionat-de-magistratii-vasluieni.html

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.