Veste proasta pentru barladeni: iar se scumpeste gunoiul!

0

11 februarie 2019

Din aceasta luna, barladenii vor plati ceva mai mult pentru ca firma care se ocupa de salubritate sa colecteze si sa depoziteze deseurile menajere produse de persoanele fizice si juridice. Majorarea tarifelor urmeaza sa fie dezbatuta de consilieri ast?zi si are la baza majorarea unor cheltuieli.

Dupa ce, in mai 2018, consilierii barladeni au aprobat o majorare a preturilor la activitatea de salubrizare a Barladului, scumpirea fiind motivata de costurile mai mari cu transportul deseurilor, luni, 11 februarie, consilierii locali se vor intruni in sedinta extraordinara pentru a aproba, printre altele, o noua scumpire a tarifelor pentru prestarea respectivului serviciu. Iar noile preturi ar urma sa intre in vigoare chiar din aceasta luna, dupa cum se precizeaza in proiectul de hotarare ce va fi dezbatut.

Astfel, daca, pana acum, barladenii care locuiesc atat la case cat si la blocuri plateau 11 lei/persoana/luna (cu TVA), la factura urmatoare vor constata ca pretul a crescut la 11,5 lei/persoana/luna (cu TVA). Si persoanele juridice sunt vizate de majorarea de pret, astfel ca, de la 99,20 lei/mc (fara TVA), cat au platit pana in prezent, de acum incolo vor plati 100,20 lei/mc (fara TVA). Acelasi tarif va fi aplicat si pentru colectarea, transportul si depozitarea deseurilor din comunele limitrofe.

Noile tarife ar urma sa fie valabile doar cat timp SC Compania de Utilitati Publice (CUP) SA Barlad se mai ocupa de colectarea, transportul si depozitarea deseurilor menajere produse de cetateni. Cat de curand, aceste servicii ar trebui sa fie preluate de catre operatorul de salubrizare SC URBANA SA Sibiu. Si asta pentru ca, in sfarsit, va fi implementat proiectul „Sistem integrat de management al deseurilor solide”, prin care gunoiul menajer produs de locuitorii judetului nu va mai fi transportat la Braila, ci la platforma ecologica amenajata la Rosiesti. Iar la nivelul Barladului, consilierii au votat, la finele anului trecut, o taxa de salubritate de numai 8,93 lei/persoana/luna, valabila pentru anul 2019.

Pana atunci, insa, potrivit expunerii de motive atasate la proiectul de hotarare, conducerea SC CUP SA Barlad a solicitat majorarea tarifului cu 50 de bani pentru populatie si cu 1 leu pentru agentii economici ca urmare a majorarii de la 1 ianuarie a salariului minim brut la 2.080 lei/luna, a indexarii valorii unui tichet de masa, dar si a majorarii de catre Consiliul Judetean Vaslui a taxei de depozitare a deseurilor la 80,32 lei/tona pentru populatie, respectiv 80,13 lei pentru intreprinderi, institutii si comert. Nu in ultimul rand, a fost luata in calcul si adaugarea unei contributii circulare, prevazute de OUG 196/2005.

Adriana Susnea

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2019/02/veste-proasta-pentru-barladeni-iar-se-scumpeste-gunoiul.html

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here