Peste 340 de copii din județ, victime, în ultimul an, ale abuzurilor ori neglijării

0

6 februarie 2019

Peste 340 de copii din județul nostru au ajuns, în 2018, în atenția autorităților statului după ce au căzut victime ale abuzurilor de orice natură, inclusiv sexuală, ori neglijării din partea familiei. În consecință, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui a stabilit măsura separării de familie pentru 147 de minori.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui a soluționat, anul trecut, 349 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copilului. Dacă 23 de minori au căzut victime ale violenței fizice, alți 35 au fost abuzați sexual. Însă, ponderea o reprezintă copiii neglijați de către proprii părinți, motiv pentru care, în 147 de situații, s-a impus separarea de mediul familial. Restul victimelor au rămas în continuare cu părinții, însă sub supravegherea autorităților.

”Abuzul, manifestat sub toate formele sale, neglijarea sau exploatarea copilului reprezintă probleme sociale care necesită intervenție din partea instituțiilor de asistență socială. Conform Legii 272/2004 cu privire la protecția și promovarea drepturilor copilului, minorului îi sunt recunoscute o serie de drepturi printre care se numără cel la respectarea personalității și individualității, astfel încât nu poate fi supus pedepselor fizice ori altor tratamente umilitoare ori degradante, dar și dreptul de a fi protejat împotriva oricăror forme de violență, abuz, rele tratamente sau neglijare. Totuși, aceste drepturi sunt încălcate de unii părinți sau persoane aflate în relație de răspundere față de copil, persoane care au o mentalitate educativă punitivă, lipsită de empatie pentru copil, pentru nevoile și aspirațile sale, ori persoane care se află în incapacitatea de a face față responsabilităților parentale”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

Conform sursei citate, 86% din copiii abuzați, exploatați ori neglijați provin din mediul rural, iar 156 din totalul celor ajunși anul trecut în atenția autorităților statului au vârsta sub 10 ani. Însă, față de 2017, numărul copiilor abuzați, neglijați ori exploatați este în scădere cu 84 de cazuri. (Ionuț PREDA)

Sursa: http://estnews.ro/2019/02/06/peste-340-de-copii-din-judet-victime-in-ultimul-an-ale-abuzurilor-ori-neglijarii/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here