A crescut numărul cazurilor de gripă înregistrate în județ

0

Medicii vasluieni au înregistrat în ultima săptămână nu mai puțin de 34 de cazuri de gripă, evoluția îmbolnăvirilor cunoscând un trend ascendent față de săptămâna anterioară, când au fost înregistrate 18 cazuri. Cea mai mare incidență a îmbolnăvirilor, 14 cazuri, s-a înregistrat la grupa de vârstă 15-49 ani și la grupa de vârstă 50-64 ani (7 cazuri). Alte 6 cazuri au fost înregistrate la persoane cu vârste de peste 65 de ani. Deși mult mai puține, cazuri de gripă au fost înregistrate și în rândul copiilor: două cazuri la copii cu vârste între 5 și 14 ani, alte trei cazuri la copii cu vârste între 2 și 4 ani și un caz la un bebeluș, cu vârsta de până la un an.

Un trend ascendent a fost înregistrat și în rândul pneumoniilor, cu 329 de cazuri, față de 261 înregistrate în săptâămâna precedentă, dar și în cazul virozelor respiratorii, cu 1617 cazuri, față de 1564 în săptămâna precedentă. Categoriile de vărstă nde s-a înregistrat incidența cea mai mare sunt, ca și în cazul gripei, categoriile de persoane active, cu vărste între 15 și 64 de ani.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, la debutul sezonului rece au fost primite și distribuite categoriilor de risc 41.930 doze de vaccin antigripal, în acest moment fiind solicitate Ministerului Sănătății încă 2.772 doze.

În acest moment, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă. S-a solicitat limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor.

Vaccinarea rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Specialiștii estimează că circulația intensă a virusului se va menține și în luna februarie.

Ministerul Sănătății a comandat suplimentar un număr de 30.000 de vaccinuri pentru populația cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de joi, la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceste doze.

Recomandări pentru populație:

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

Continuarea vaccinării antigripale

Sursa: http://www.ziaruldevaslui.ro/a-crescut-numarul-cazurilor-de-gripa-inregistrate-in-judet/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.