Cât câștigă unii preoți de Crăciun și Bobotează! Un popă s-a plictisit de numărat banii și nu a mers la toate casele

0

cu 55 de minute in urma

ianuarie 12, 2019

Zilele dinaintea Crăciunului și până la sărbătoarea Bobotezei, sunt extrem de aglomerate pentru preoții ortodocși. Aceștia merg la familiile din parohie cu Ajunul Crăciunului sau cu Iordanul. În parohiile de la țara este cel mai greu de mers. Pe dealuri, pe drumuri pline de noroi ori în zăpadă. „I-am dat câteva ouă și niște bani, atât cât am putut. Nu-i obligatoriu. Deci dacă… așa o mică atenție la părinte, vine de două ori pe an la noi. Suntem peste o mie de familii. Îi dăm 5 lei, 10 lei”, spune un credincios din comuna Pușcași.

„Nu este nimic ilegal, respectăm tradițiile, iar oamenii se bucură să ne vadă și cred că înțeleg că nu este ușor să bați kilometri pe la casele lor pe frig, pe zăpada. Nu le bagă nimeni mâna în buzunar, oamenii ne dau cât îi lasă inima”, a declarat un preot la o parohie din mediul rural.

Unii preoți câștigă atâția bani încât se plictisesc de numărat și nu merg pe la toate casele

Pentru anumiți preoți ortodocși din județul Vaslui, ultimele și primele zile ale fiecărui an se dovedesc a fi o perioadă aglomerată. Din prima zi a noului an, de Sfântul Vasile, și până la Bobotează, trebuie să meargă la familiile din parohiile pe care le păstoresc, așa cum spun canoanele bisericești. Același lucru îl fac și în zilele premergătoare Crăciunului!

Potrivit tradiției, enoriașii care îi primesc să le sfințească casele îi răsplătesc cu diferite sume bani. Cei mai mulţi preoți anunță din timp când urmează să meargă pe la casele oamenilor. Mai mult, unii slujitori ai domnului le dau credincioşilor numărul de telefon, aşa oamenii pot suna dacă doresc să îşi sfinţească locuinţa. Regulile sunt altele în parohia Sfantul Andrei din zona Delea. Popa Valentin Burghelea, individul care slujește aici, nu poate face față numarului mare de enoriași. Cum banii curg cu găleata, popa nu calcă prin toate casele. Se plictisește la căți bani ar avea de numărat și în plus s-ar încurca din cauze obiective. Așa se face că unii dintre enoriași nu l-au văzut pe popa pe la porțile lor. Și nu este primul an când se întâmplă asta. “Nu a venit în ultimii trei ani niciodată. Nu e vorba numai de mine, nici pe strada noastră nu a fost la nimeni! Ăla e preot?”, spune o enoriașă. Oamenii de aici reclamă că popa Burghelea este un mare iubitor de licori, dar îi plac și banii. Cum parohia este mare și buzunarul adânc de la sutană se umple repede, Burghelea se plictisește de numărat și nu se mai obosește să meargă pe la toate porțile. Sute de enoriași susțin că îl văd foarte rar sau deloc. “De ce suntem noi credincioșii blestemați cu un astfel de popă și de ce nimeni nu vrea să ne ajute?”, se întreabă oamenii. Burghelea are în parohie peste 2500 de familii, poate chiar mai mult, potrivit colegilor săi care slujesc în apropiere. Dacă luăm în calcul că fiecare familie din oraș dă în medie 20-30 de lei pentru sfințirea casei, suma cu care se alege preotul după Ajunul Crăciunului și Bobotează depășește 10.000 de euro.

Miruna BADEA

Sursa: http://stiriest.ro/2019/01/12/cat-castiga-unii-preoti-de-craciun-si-boboteaza-un-popa-s-a-plictisit-de-numarat-banii-si-nu-a-mers-la-toate-casele/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.