Spitalele vasluiene, vulnerabile în fata unui cutremur puternic

0

ÎN PERICOL… Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui si Spitalul Municipal “Elena Beldiman” Bârlad fac parte din lista celor 25 de unitãti sanitare din tarã încadrate în clasa a II-a de risc seismic. Asta înseamnã cã în cazul unui cutremur cu magnitudinea celui din 1977, clãdirile s-ar putea prãbusi.

Spitalele din România sunt un pericol atât pentru pacienti, cât si pentru personalul medical! Una din trei unitãti medicale ar fi grav afectatã în cazul unui cutremur puternic. Potrivit datelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, din cele 375 de spitale publice, 137 functioneazã în clãdiri cu risc seismic. 12 spitale au fost încadrate în clasa I de rism seismic, ceea înseamnã cã, în cazul unui cutremur, s-ar afla în pericol iminent de prãbusire. 25 de unitãti sanitare au fost încadrate în în clasa a II-a de risc seismic. În aceastã clasã se aflã si Pavilionul TBC al Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, Spitalul nr.2 Vaslui , precum si Spitalul Municipal “Elena Beldiman” din Bârlad.

Un nou spital si un nou ambulatoriu la Vaslui

Anul 2019 va aduce mai multe schimbãri în infrastructura medicalã vasluianã. Cea mai importantã este clãdirea care se va construi în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, imobil în care vor fi mutate toate sectiile din clãdirea veche: sectia Boli Infectioase, sectia Cronici, Centrul de sãnãtate mintalã si sectia Psihiatrie. O altã investitie foarte importantã o reprezintã noul Ambulatoriu, care deja a început sã se construiascã în curtea Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. Clãdirea va avea parter si trei etaje, la care se adaugã subsolul, cu o suprafatã desfãsuratã utilã de 4.106 mp. Parterul, cu o suprafatã de 770 mp, va fi destinat zonei de triaj a pacientilor, inclusiv sãli de asteptare si un hol de acces, atât cãtre cabinetele medicale, cât si cãtre clãdirea spitalului judetean. La etajul I, se vor afla cabinete de consultatii si unul de fizio si kinetoterapie, în timp ce la al doilea etaj vor fi amenajate cabinete medicale, dar si spatii pentru Chirurgie adulti si Chirurgie copii, cu mai multe sãli de operatie. Ultimul etaj va fi destinat spatiilor administrative, dat fiind faptul cã, în acest moment, pavilionul administrativ functioneazã în conditii improprii în apropierea SJU. Pacientii vor avea acces la sectiile de imagisticã medicalã si radiografie din cadrul Spitalului Judetean direct printr-un pasaj pietonal. Subsolul este destinat compartimentelor de Toxicologie, de Serologie si Tanato-Chimie si Serviciului de Medicinã Legalã, acolo urmând sã fie amplasate si vestiarele medicilor, centrala termicã si grupul electrogen. În total, proiectul “Constructie nouã în vederea organizãrii Ambulatoriului Integrat si desfãsurãrii activitãtii administrative la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui” va însemna o investitie de 7 milioane de euro, din care peste 200.000 de euro va fi contributia Consiliului Judetean.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/spitalele-vasluiene-vulnerabile-in-fata-unui-cutremur-puternic

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.