Andrei Bordeianu si Antonia Zavate, olimpicii de aur ai judetului

0

FOARTE BUNI… Atât Andrei Bordeianu, cât si Antonia Zavate au reprezentat, în ani diferiti, România la Olimpiada de Stiinte ale Uniunii Europene, aducând acasã douã medalii, una de bronz, iar cealaltã, de argint.

DE TOP… Sunt elevi, sunt inteligenti si au adus judetului Vaslui numeroase premii. Andrei Bordeianu si Antonia Zavate sunt doi dintre tinerii olimpici ai anului 2018. Andrei Bordeianu a obtinut medalia de argint la Olimpiada Nationalã de Fizicã si a fãcut parte din lotul national lãrgit al competitiei, în timp ce Antonia a obtinut medalia de argint la Olimpiada de Stiinte ale Uniunii Europene, fiind singura din judet premiatã luna aceasta de Ministerul Educatiei. Acelasi premiu l-a primit si Andrei, anul trecut, împreunã cu alti doi elevi din Vaslui, Andrei Popa si Vlad Sîmbotin, studenti acum în anul II. Alãturi de Antonia Zavate si Andrei Bordeianu, multi alti elevi exceptionali fac cinste Vasluiului, prin prisma rezultatelor obtinute la olimpiade scolare: Alin Sava, Irina-Demetra Susnea, Adelina Petrea, Ailioaiei Tudor Cãlin, Munteanu Andu Florin, Radu Filipescu, David Cosmin Bejenariu, Teodor Mititelu, Alex Mihai Serafim, Tudor Alexandru Brânzã etc. Fãrã a-i ierarhiza, cãci fiecare îsi are locul în topul celor mai buni elevi ai judetului, vã prezentãm astãzi rezultatele meritorii ale doi tineri, viitori specialisti în domeniile alese de ei: Andrei Bordeianu si Antonia Zavate.

Andrei Bordeianu este elev în clasa a XII-a la Liceului “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui. Încã din clasa a V-a, Andrei Bordeianu a reprezentat judetul Vaslui cu succes la Olimpiada de Matematicã, iar în clasa a VII-a s-a calificat la nationala de Fizicã si Biologie. În liceu a ales sã se perfectioneze în domeniul Fizicii, participând la toate olimpiadele de pânã acum. În clasa a IX-a s-a clasat al doilea pe tarã la Olimpiada Nationalã de Fizicã, obtinând medalia de aur. În 2017, pe când era elev în clasa a X-a, acesta a obtinut medalia de argint la Olimpiada Nationalã de Fizicã si medalia de bronz la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene, desfãsuratã la Copenhaga, Danemarca. Pregãtit de prof. Cãtãlin Ignat, director al unitãtii de învãtãmânt, Andrei a fost mintea sclipitoare la disciplina fizicã, dat fiind cã la aceastã competitie participã echipaje alcãtuite din trei membri, fiecare expert la câte o materie scolarã: fizicã, biologie sau chimie. Anul acesta, Andrei a obtinut medalia de argint la Olimpiada Nationalã de Fizicã si s-a calificat în lotul lãrgit al României. “Fatã de anii anteriori, am fost mai relaxat la probe (cel putin la teoreticã si la practicã), doar la proba de baraj am fost mai emotiv pentru cã stiu cã e grea si rãmân cei mai buni din cei buni”, a explicat tânãrul. Tot anul acesta, Andrei Bordeianu a participat la concursul organizat de municipalitate “Primar pentru o zi”, în cadrul cãruia concurentii trebuiau sã vinã cu proiecte pentru Municipiul Vaslui. Andrei, declarat ulterior “viceprimar”, a pus accent pe mai multe aspecte: campaniile de ecologizare, finalizarea unor lucrãri de reabilitare precum cele începute la Palatul Copiilor si Casa Armatei, organizarea de activitãti dedicate persoanelor de toate vârstele, dar si aplicarea unor amenzi mai mari celor care dau dovadã de lipsã de bun-simt si fac mizerie pe stradã, exagereazã cu gãlãgia etc. Pentru toate rezultatele sale de pânã acum, anul acesta, Andrei Bordeianu a primit Premiul de Excelentã al Clubului Rotary Vaslui.

Antonia Zavate: “îmi doresc sã urmez o facultate în strãinãtate, în domeniul chimiei”

Antonia Zavate este elevã în clasa a XI-a la Colegiul “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad. Adolescenta a obtinut rezultate foarte bune la chimie si fizicã încã de pe când învãta la Scoala Gimnazialã “George Tutoveanu” nr 11, în clasa a VIII-a fiind nevoitã sã aleagã între olimpiadele celor douã materii întrucât se suprapuneau. „Am început sã particip la olimpiada de fizicã încã din clasa a VI-a, iar la etapa judeteanã am luat premiul II, astfel cã nu m-am calificat la faza nationalã. Si în clasa a VII-a am participat la diferite concursuri si la olimpiadã, dar am obtinut tot locul II, asa cã nu m-am calificat la nationalã. În clasa a VIII-a, am luat premiul I si m-am calificat. La chimie am început sã particip din clasa a VII-a, dar nu la olimpiadã, pentru cã nu se organizeazã decât din clasa a VIII-a, ci la un concurs national, la care am luat premiul I la etapa judeteanã, astfel cã am participat la faza nationalã, unde am luat locul IV si o mentiune”, povestea Antonia, în urmã cu câtiva ani. Îndrumatã de profesoara de chimie Aura-Maricica Tilibasa, în anul scolar 2016-2017, aceasta s-a clasat pe locul IV la Olimpiada Nationalã de Chimie, obtinând, astfel, mentiune din partea Ministerului Educatiei. Gratie acestui rezultat, Antonia a fost inclusã în lotul national lãrgit al României pentru EUSO – Olimpiada de Stiinte ale Uniunii Europene. Asa se face cã, anul acesta, eleva din Bârlad, alãturi de alti cinci elevi, a reprezentat România la Olimpiada de Stiinte ale Uniunii Europene, contribuind la obtinerea medaliei de argint a întregului echipaj. În competitie au participat cei mai buni olimpici la cele trei materii (fizicã, chimie, biologie) de studiu din 25 de tãri: Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Estonia si Slovacia. În urmã cu douã sãptãmâni, tânãra, profesoara sa îndrumãtoare, precum si unitatea de învãtãmânt la care studiazã, au fost premiate de Ministerul Educatiei cu câte 8.330 lei. Conducerea Colegiului “Gheorghe Rosca Codreanu” a anuntat cã suma primitã va fi folositã pentru dotãri destinate sprijinirii eficientei procesului de învãtãmânt. Dupã ce va absolvi liceul, Antonia Zavate îsi doreste sã urmeze o facultate în domeniul chimiei, însã una nu din tarã, ci din strãinãtate.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/andrei-bordeianu-si-antonia-zavate-olimpicii-de-aur-ai-judetului

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.