Senatorul ALDE Ion Hadârcă: MAREA LECȚIE A MARII UNIRI

0

Acest mesaj a fost pregătit pentru Ședința solemnă a Parlamentului României, consacrată Centenarului Marii Uniri, 28 noiembrie curent, ședință, la care am fi dorit ca și vocea Basarabiei și a Bucovinei înstrăinate să se facă auzite. Nu a fost să fie. În paranteze fie spus, s-ar părea că nu oricine are loc la masa boierilor. Deocamdată…

Și totuși, iată-ne, slavă Domnului, ajunși cu toții pe culmea veacului împlinit al unuia dintre cele mai importante evenimente ale istoriei noastre milenare. Unirea cea Mare de la 1918 a însemnat desăvârșirea visului de veacuri al înaintașilor de a vedea adunate împreună toate pământurile și tot neamul românesc. Acum o sută de ani acest vis s-a realizat în forma României Mari, a statului național al erei moderne. Basarabia și Bucovina voievodale și-au dat mâna cu Dobrogea, Banatul, Ardealul și Maramureșul, întregind și rotunjind într-o Mare Horă Românească, precum Sanctuarul Dacic, mirifica Românie dodoloață! Să nu uităm, însă, că România anului 1918 s-a născut și din înfruntarea a trei imperii care își întinseseră tentaculele peste pământurile noastre, tinzând, la vreme prielnică lor, să ne ia chiar inima.

Ar trebui să ne declarăm fericiți că anume generației noastre i-a căzut norocul să facă bilanțul primului Centenar al acelor istorice împliniri. De aici și responsabilitatea că acest bilanț festiv, generat de inimile noastre fierbinți să fie făcut și cu mintea rece. Am da dovada maturității, dacă pe reversul evenimentului am desluși marea lecție de învățat.

O spun cu bucuria, dar și cu tristețea unui reprezentant al Basarabiei, prima provincie care, în 27 martie 1918, a pus începutul fulminantului urcuș spre întregirea națională, dar și prima care, în anul fatidic 1940, a fost smulsă prin ultimatum și agresiune. Sunt bucuros pentru faptul că pământenii mei de pe meleagurile bălțene: Pantelimon Halippa, Anton Crihan și Vasile Gafencu, tatăl lui Valeriu Gafencu, martirul închisorilor românești, ca toți cei 86 de membri ai Sfatului Țării care au votat Actul Unirii, au avut tăria de caracter și curaj să readucă Basarabia acasă.

Sunt trist pentru că majoritatea unioniștilor au trebuit să plătească cu viața pentru această faptă, iar noi, urmașii lor, să trecem prin martirajul a aproape cincizeci de ani de tiranie comunistă instaurată de tancurile sovietice. Peste un milion și două sute de mii de basarabeni au fost căsăpiți de această năpastă chiar în primii zece ani de ocupație. Întreaga mașinărie bolșevică de exterminare începe a fi descoperită abia acum în tot ansamblul ei diabolic, dar buneii și părinții noștri au cunoscut-o pe pielea lor. Ei au căzut secerați de plutoanele NKVD-ului, de foametea inventată de sovietici ca metodă de exterminare a țărănimii, au murit sau au înfruntat cele mai inumane torturi în lagărele de exterminare ale GULAG-ului.

Sunt trist și pentru că basarabenii mei, supraviețuitori, au muncit decenii la rând în condiții apropiate celor de lagăr. Kolhozurile nu erau altceva decât zone de îndobitocire prin muncă neplătită, de îndoctrinare ideologică și deznaționalizare a populației de la sate, cea mai numeroasă purtătoare și păstrătoare a tradițiilor și a limbii strămoșești– aceste zestre identitare românești. Marea mașinărie de propagandă: școala, armata sovietică, Partidul Comunist și bâta lui – KGB-ul – au lucrat în forță, decenii la rând, la mutilarea conștiinței naționale, la mancurtizarea în masă a basarabenilor. Nespus de grăitor este faptul că în anii 1970-1980 KGB-ul considera cartea românească găsită asupra basarabeanului drept proba cea mai doveditoare a diversiunii antisovietice, după care urmau persecutările și condamnarea.

Acum, în condițiile în care Republica Moldova independentă a fost stăpânită în ultimii aproape 30 de ani de fosta nomenclatură sovietică agregată la interesele rusești, asemenea reminiscențe comportamentale retardate mai persistă. Manifestarea lor, din păcate, a luat forma politică a dodonismului gregar și a oligarhiei antiromânești în esență. Cu certitudine, însă, știm că, mai devreme ori mai târziu, oricum vom reveni la matricea maternă! Bineînțeles, bine ar fi cât mai devreme să fie!

Misiunea renașterii și cauza românismului astăzi cad pe umerii generației tinere, neafectate de otrava ideologică a antiromânismului. În Republica Moldova reprezentanții ei se fac din ce în ce mai auziți și mai vizibili. Pe lângă determinarea pe care o arată, tinerii unioniști basarabeni posedă din plin și celelalte calități moștenite de la predecesori. Ajutați, susținuți, ei vor face cu siguranță ce au de făcut: vor înlătura cu puterea intelectului, a adevărului istoric și a determinării lor identitare, consecințele Pactului de agresiune din 1939.

Așadar, marea lecție pe care trebuie să o însușim din labirintul aulic al Istoriei este lecția sacrificiului pentru unitatea Țării și pentru continuitatea generațiilor următoare.

Este important să ținem minte lecțiile trecutului ca să nu se repete niciodată situația anilor 1940, 1944, când România a rămas de una singură în fața agresorului, iar statele Europei au fost zdrobite de tancurile a două regimuri de extremă. România este azi membră a Uniunii economice și politice Europene și membră a Alianței Nord-Atlantice. Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, două mari puteri ale lumii, ne sunt parteneri economici de dezvoltare și aliați strategici de apărare. Ambele reprezintă democrațiile cele mai viabile ale lumii moderne. Este o conjunctură fără precedent de benefică pentru a ne putea dedica îmbunătățirii substanțiale a condițiilor de trai ale tuturor românilor din țară și de pretutindeni.

Să avem grijă de poporul român, să avem grijă de România, sa avem grijă de Uniunea Europeană. Să nu lăsăm corupția, egoismul politic mărunt și incongruent, vorba vine, protocoalele secrete ale statului-paralel și populismul de paradă să slăbească democrația. Acestea sunt astăzi dezideratele noastre asumate pentru a începe cu dreptul Anul Românesc al Președinției Europene și noul Centenar care începe din ziua de mâine!

La mulți ani, fraților de-un sânge, frați de Ideal!

La mulți ani, România!

Ion Hadârcă, senator ALDE, Vaslui

DECLARAȚIE POLITICĂ
Autor: senatorul Ion Hadârcă
Circumscripția electorală: nr.39 Vaslui
Grupul Parlamentar: ALDE

Ședința Senatului din data de: 05.12.2018

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here