Consumul pe datorie se răzbună – Vasluienii au probleme tot mai mari cu plata ratelor lunare la bănci

0

26 noiembrie 2018

Plata ratelor lunare la împrumuturile bancare contractate de vasluieni a început să scârție. În perioada august-septembrie 2018, valoarea creditelor restante a crescut cu 10 milioane de lei. Majorarea spectaculoasă a datoriilor la bănci vine în contextul în care, în acest an, valoarea restanțelor s-a diminuat constant. În ciuda semnalelor de alarmă din piață, vasluienii continuă să se îndatoreze cu veselie. În primele nouă luni ale acestui an, gospodăriile populației au luat de la bănci 94,4 milioane de lei.

Loading...

Populația și firmele din județul Vaslui au început să aibă problema cu achitarea ratelor la credite. Dacă de la începutul anului valoarea creditelor restante în monedă națională au scăzut constant, în ultimele luni situația s-a schimbat radical.

Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), la începutul acestui an, clienții băncilor totalizau credite restante în valoare de 51,6 milioane de lei. Din luna ianuarie 2018 volumul datoriilor contabilízate la bănci a scăzut constat, pentru ca în iulie să ajungă la un minim de 46,6 milioane de lei.

Însă, în lunile august și septembrie restanțele la bănci au crescut spectaculos și au atins cifra de 56,2 milioane de lei. Practic, în numai două luni, creditele neperformante au crescut cu 10 milioane de lei.

Situația este cu mult mai bună în ceea ce privește creditele în valută, unde restanțele la bănci s-au înjumătățit în cursul anului curent. Dacă în luna ianuarie 2018 creditele restante în valută erau de 20,8 milioane de lei, la sfârșitul lunii septembrie a acestui an restanțele totalizau doar 10 milioane de lei.

Poftă de cheltuit

În anul 2018 vasluienii și-au dat frâu liber la cheltuieli. Dacă agenții economici au fost mult mai rezervați în ceea ce privește accesarea împrumuturilor, persoanele fizice au contractat credite imense la instituțiile financiare.

În luna ianuarie 2018, dintr-un total de credite curente în valoare de 1.063,5 milioane de lei, gospodăriile populației aveau la bănci credite de 657 milioane de lei. În luna septembrie, împrumuturile populației au crescut până la suma de 751,4 milioane de lei. Cu alte cuvinte, în prímele nouă luni ale acestui an, persoanele fizice au luat de la bănci împrumuturi care se ridică la suma de 94,4 milioane de lei.

Grosul creditelor au fost direcționate de vasluieni către consum (459,4 milioane de lei), în timp ce pentru achiziționarea de locuințe a fost alocată suma de 273,8 milioane de lei.

Ca și în cazul creditelor restante, la împrumuturile în valută situația a evoluat în sens invers. Dacă în ianuarie 2018 gospodăriile populației aveau contractate credite în valută de 290 milioane de lei, la sfârșitul lunii septembrie valoarea acestora s-a diminuat la 269 milioane de lei.

BNR frânează creditarea

În luna octombrie 2018, BNR a modificat regulile de creditare și a limitat sumele pe care banca le poate acorda clienților care depun dosare de credit. Modificările la Regulamentul BNR nr. 17/2012 vor fi publicate în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Potrivit noilor prevederi, nivelul maxim de îndatorare va fi de

din venitul net la creditele în lei și

la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligațiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar.

Potrivit noilor prevederi, rata maximă lunară (în lei) pe care și-o va permite o persoană cu un

venit net de 3.000 de lei

de la 1 ianuarie 2019 se modifică radical.

Astfel, dacă anterior își putea permite o rată de

1.413 lei

, potrivit noii grile de calcul, persoana în cauză va putea accesa un credit cu rata maximă de

1.200 lei.

Regulamentul se aplică atât instituțiilor bancare, cât și instituțiilor financiare non-bancare.

De asemenea, toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019 se soluționează pe baza reglementării de la

momentul depunerii cererii la bancă

chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Sursa: http://estnews.ro/2018/11/26/consumul-pe-datorie-se-razbuna-vasluienii-au-probleme-tot-mai-mari-cu-plata-ratelor-lunare-la-banci/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.