Daniel Olteanu cere reevaluarea Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera

0

22 noiembrie 2018

Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, atrage atentia asupra lipsei de eficienta a Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera, în conditiile în care numarul accidentelor din trafic continua sa fie unul ridicat iar rata mortalitatii pe soselele din România este, în ultimii trei ani, cea mai mare de la nivelul Uniunii Europene. Parlamentarul sustine ca atât strategia, cât si planul de actiuni pentru implementarea acesteia au propus multe directii de actiune care implica o serie de institutii ale statului, însa nu la fel de multe mijloace de control si de evaluare a gradului în care sunt îndeplinite masurile de prevenire a accidentelor rutiere.

Loading...

În cadrul unei declaratii în plenul Parlamentului, Daniel Olteanu a aratat ca, potrivit datelor oficiale, pe lista principalelor cauze care duc la producerea evenimentelor în trafic se afla si factori care tin de modul deficitar în care unele institutii ale statului îsi duc la îndeplinire atributiile. În aceasta situatie, deputatul ALDE a propus evaluarea de urgenta a activitatii fiecareia dintre entitatile partenere în implementarea planului de actiuni ce are ca scop reducerea accidentelor rutiere. Incompetenta unor angajati si ignoranta unor autoritati trebuie sanctionate, subliniaza Olteanu, iar preventia ramâne cea mai eficienta solutie pentru a spori siguranta în trafic.

«Siguranta în trafic este o tema care ar trebui sa îsi gaseasca un loc prioritar pe orice agenda legislativa. Daca pentru costurile materiale aferente evenimentelor rutiere putem face evaluari, pierderile de vieti omenesti sunt ireparabile. Faptul ca România ocupa primul loc în Uniunea Europeana în privinta mortalitatii din accidente rutiere, cu 99 de persoane decedate la un milion de locuitori, dublu fata de media anuala europeana, depaseste cadrul unor statistici. Un semnal de alarma care nu poate fi ignorat vine si din partea Consiliului European pentru Siguranta Transporturilor, care a anuntat ca românii sunt tot mai expusi riscurilor în trafic. Asta, în ciuda faptului ca tara noastra are, înca din anul 2016, o Strategie Nationala pentru Siguranta Rutiera pentru perioada 2016 – 2020 si un Plan de actiuni pentru implementarea acestei strategii, care si-a propus doua obiective importante: cresterea sigurantei în trafic si reducerea la jumatate a numarului de decese din accidente rutiere pâna în 2020», a declarat Daniel Olteanu.

Bilant negru: 5 români sfârsesc zilnic în accidente rutiere

«Fata în fata cu realitatea de pe soselele din România, care întrece orice închipuire, în conditiile în care nu mai putin de 5 români îsi gasesc sfârsitul în fiecare zi, în medie, în accidente rutiere, este evident ca strategia despre care am amintit nu da rezultate. Motivul? Dincolo de a nota pe hârtie simple constatari, de a face inventarul deficientelor din trafic si de a numi principalii vinovati, aceasta strategie si-a propus multe directii de actiune, dar putine mijloace de control si de evaluare a gradului în care sunt îndeplinite masurile de preventie», a atatat Daniel Olteanu, care a solicitat o evaluare urgenta a modului în care institutiile cu atributii în reducerea accidentelor rutiere si-au îndeplinit pâna acum obligatiile.

«Vreau sa subliniez ca, potrivit datelor oficiale, dupa factorul uman si starea tehnica a autovehiculelor, cauzele majore pentru care avem, în continuare, zilnic, cifre alarmante ca urmare a accidentelor din trafic, sunt legate de modul în care înteleg sa-si îndeplineasca atributiile unele institutii ale statului. Vorbesc despre lipsa autostrazilor si întretinerea necorespunzatoare a carosabilului (incluzând aici si lucrarile de reparatii prost semnalizate, gropile sau insulele complet nesemnalizate), reteaua precara de drumuri nationale cu o singura banda pe sens, deteriorarea severa sau lipsa elementelor de siguranta de tipul parapete, marcaje si altele asemenea lor. În situatia în care statisticile arunca o umbra de îndoiala clara asupra responsabilitatii acestor institutii, unele dintre ele cu rol în aplicarea Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera, cred ca se impune evaluarea fara întârziere a activitatii fiecareia dintre entitatile partenere în implementarea planului de actiuni pentru reducerea accidentelor din trafic. Decesul sau ranirea grava prin accidente rutiere constituie urgente si riscam sa facem din soselele mortii borne ale incompetentei si ale ignorantei, la care devenim partasi prin lipsa de implicare», a sustinut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputatilor.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2018/11/daniel-olteanu-cere-reevaluarea-strategiei-nationale-pentru-siguranta-rutiera.html

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.