Situaţia Gabrielei Firea, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII în CExN al PSD. Care sunt social-democraţii care solicită MĂSURI DURE împotriva primarului Capitalei

0

Comitetul Executiv Naţional al PSD începe luni, la Parlament, discuţiile privind remanierea guvernamentală, amânate din luna august. Tot luni ar putea fi tranşată situaţia Gabrielei Firea, care a declarat recent că îşi aşteaptă „sentinţa”, deoarece ştie că „se doreşte” să fie înlăturată de la conducerea PSD Bucureşti şi Ilfov. Una dintre vocile PSD care nu a ascuns poziţia sa pe acest subiect este secretarul general adjunct Codrin Ştefănescu, care vrea sancţionarea primarului Capitalei. Şi nu este singurul care susţine ”o măsură cât mai drastică” împotriva Gabrielei Firea.

astăzi, 20:04

Loading...

Remanierea guvernamentală se află pe agenda partidului, încă din luna august, discuţiile pe temă fiind amânate succesiv din cauza programului premierului Viorica Dăncilă, a referendumului pentru familie şi a tensiunilor interne.

Un alt punct cu care ar putea fi suplimentată ordinea de zi a reuniunii CExN al PSD, care va începe luni, de la ora 11.00, este situaţia vicepreşedintelui Gabriela Firea. Referitor la acest subiect, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a afirmat, pentru Mediafax, că este „obligatoriu” ca formaţiunea să tranşeze cazul primarului general al Capitalei, care prin declaraţiile sale „afectează întregul partid”.

La rândul său, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat duminică, pentru Mediafax, că la şedinţa de luni a CExN al partidului ar trebui să fie luată o măsură „cât mai drastică”, şi anume excluderea din formaţiune sau retragerea sprijinului politic pentru primarul Capitalei, Gabriela Firea.

„Sper să se ia o măsură pentru dna Firea, o măsură cât mai drastică. Ori excludere, ori ridicarea sprijinului politic. Şi schimbarea dânsei de la şefia PSD Bucureşti. Asta trebuie să facă Comitetul Executiv”, a declarat Rădulescu.

Rădulescu: Firea „şi-a retras parlamentarii, i-a ameninţat”

„Trebuie dată o sancţiune pentru că dânsa nu mai face parte din echipă, se vede clar, şi-a retras parlamentarii, i-a ameninţat şi i-a pus să-şi dea demisia, aşa au spus ei, adică unul dintre ei, deci în situaţia asta în care dna Firea nu mai vrea să facă parte din echipă şi o tot ţine în continure cu problemele ei personale şi cu răfuiala ei cu preşedintele partidului, sigur că nu poate să afecteze în continuare imaginea noastră că vrea dânsa să-şi facă imaginea cât vrea ea”, a menţionat Rădulescu.

Pe de altă parte, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat duminică, pentru Mediafax, că speră să nu continue „cursa excluderilor” la şedinţa CExN de luni, dar depinde şi de ce îşi doreşte Gabriela Firea, el menţionând că s-ar putea ca primarul Capitalei să vrea să-şi piardă calitatea de membru de partid.

Gabriela Firea a spus că îşi aşteaptă „sentinţa” la Comitetul Executiv Naţional al PSD şi că nu vor fi surprize în privinţa situaţiei sale, întrucât ştie că „se doreşte” să fie înlăturată de la conducerea PSD Bucureşti şi Ilfov pentru că cei care sunt în dezacord cu liderul PSD sunt „decapitaţi”. Reacţia edilului Capitalei vine şi în contextul în care la ultima şedinţă a Comitetului Executiv al partidului, social-democraţii au votat pentru excluderea din formaţiune a senatorului Adrian Ţuţuianu.

În replică, Adrian Ţuţuianu a anunţat, vineri, că a depus la tribunal o cerere de suspendare a deciziei CExN al PSD privind excluderea sa din partid, acesta spunând că zvonurile privind înscrierea sa în altă formaţiune sunt întreţinute de „camarila” liderului interimar PSD Dâmboviţa, Rovana Plumb.

Referior la schimbarea miniştrilor Cabinetului Dăncilă liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a explicat, pentru MEDIAFAX, că la şedinţa CExN care va avea loc luni, la Parlament, de la ora 11.00, vor fi stabilite „coordonatele remanierii”, iar prim-ministrul va prezenta raportul de evaluare a miniştrilor.

Pe 21 august, liderul PSD Liviu Dragnea anunţa că este nemulţumit de unii miniştri şi că o discuţie în prezenţa premierului, despre activitatea echipei guvernamentale, va avea loc în prima şedinţă CExN.

Reuniunea destinată remanierii guvernamentale a fost însă amânată, timp de peste două luni de zile, din mai multe motive, precum deplasările externe efectuate de şeful Executivului referendumul pentru familia tradiţională, precum şi tensiunile interne generate de scrisoarea anti-Dragnea.

Ministrul Dezvoltării Regionale, criticat pe probleme de comunicare

Liderii judeţeni PSD au exprimat opinii diferite cu privire la portofoliul Dezvoltării Regionale, ocupat de vicepremierul Paul Stănescu.

Astfel, liderul PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a declarat, pe 6 noiembrie, că Stănescu ar trebui să rămână în Guvern pentru că şi-a îndeplinit măsurile din programul de guvernare şi „PNDL funcţionează 90%”. Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat, pe 24 octombrie, că miniştrii care nu au comunicat public măsurile bune pe care le-au luat „nu au ce să caute” în Executiv, social-democratul spunând că Stănescu este „destoinic”, dar „nu a comunicat deloc”.

Liviu Dragnea a declarat, pe 21 septembrie, că un ministru care „nu are calitate de bun comunicator” nu trebuie să rămână în Guvern.

Semne de întrebare la Ministerul Justiţiei

Ministrul Justiţei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, că nu ştie dacă va fi remaniat sau nu, însă a subliniat că nu este „bătut în cuie” în această demnitate.

În schimb, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, sâmbătă la Braşov, că îşi păstrează aprecierile pozitive pentru Toader. La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirma pe 31 octombrie că la acel moment nu se punea problema remanierii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi că prezenţa acestuia în Guvern nu depinde de emiterea unei ordonanţe de urgenţă pe amnistie şi graţiere.

Vicepremierul Viorel Ştefan a declarat, pe 31 octombrie, că nu poate să anticipeze dacă va mai rămâne sau nu în Guvern după remaniere, însă a precizat că merge pe proiectul şefiei ASF la care şi-a depus candidatura. Întrebat ce se va întâmpla dacă nu va fi numit preşedinte ASF, vicepremierul a declarat: „Rămân parlamentar”. Între timp, la şefia ASF a fost ales pentru un nou mandat actualul titular, Leonardo Badea.

Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a anunţat, pe 6 noiembrie, că ar intra în Guvern dacă partidul consideră că „aduce un plus” Executivului, însă nu ar accepta, de exemplu, să fie ministru al Turismului, pentru că este un domeniu la care nu se pricepe. Social-democratul a explicat că va accepta o eventuală ofertă a partidului cu condiţia să fie un minister la care să se priceapă.

Şova, Teodorovici şi Daea faţă cu remanierea

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pe 8 noiembrie, că el nu a primit reproşuri din partea Vioricăi Dăncilă, dar că un ministru nu are cum să rezolve toate problemele chiar dacă ar lucra „zi şi noapte încontinuu”.

De asemenea, ministrul Transporturilor, Lucian Şova (PSD), a spus, pe 31 octombrie, că se simte „flatat” de faptul că numele său figurează pe listele pentru remanierea guvernamentală şi a indicat că nu are nimic să-şi reproşeze.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat pe 2 octombrie că nu se teme de o posibilă remaniere guvernamentală, deoarece îi este teamă numai de Dumnezeu.

Sursa: http://www.gandul.info/politica/situatia-gabrielei-firea-sub-semnul-intrebarii-in-cexn-al-psd-de-luni-17667413

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.