Senatorul ALDE Ion Hadârcă: DANIEL CIUGUREANU– PRIM-MINISTRUL ÎNTREGITOR AL BASARABIEI

0

DANIEL CIUGUREANU
– PRIM-MINISTRUL ÎNTREGITOR AL BASARABIEI

Loading...

Stimate domnule Președinte al Senatului României,
Stimate doamne și stimați domni Senatori!
Anul Centenar se apropie de sfârșit și evenimentele care îl vor culmina sunt tot mai aproape. Sperăm, totuși, să continuăm și după serbările naționale să ne omagiem înaintașii, să nu lăsăm amintirea faptei lor pe seama trăitorilor altui Centenar.
În ceea ce mă privește, îmi voi urma proiectul evocând aici personalitatea unei alte figuri din Panteonul martirilor care au făurit Unirea Basarabiei cu România și au plătit cu viața pentru ea. Doctorul Daniel Ciugureanu, „un Iuliu Maniu al Basarabiei”, cel supranumit și „prim-ministrul întregitor al Basarabiei”, a fost unul dintre adepții cei mai hotărâți ai unirii cu România.

Doctorul Ciugureanu a devenit prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești la 16 ianuarie 1918. Era perioada cea mai tulbure din regiune. Mii de soldați ruși părăseau în haos și dezmăț Frontul Românesc, străbătând Basarabia de la un capăt la altul. În satele și orașele ei, aceștia săvârșeau omoruri, violuri, jafuri.
Pe de altă parte, Rada bolșevică ucraineană pretindea să anexeze Hotinul și Cetatea Albă, apoi întreaga Basarabie. Comitetul bolșevic din Chișinău punea la cale arestarea Sfatului Țării și a Consiliului de Miniștri și proclamarea unei republici sovietice în componența Rusiei bolșevice. În aceste condiții, Ciugureanu și conducătorii Sfatului Țării au insistat, în fața Regelui Ferdinand și al Guvernului României de la Iași, la introducerea trupelor românești, ca factor de apărare a populației și de stabilitate.
La 24 ianuarie Republica Democratică Moldovenească și-a declarat independența de Rusia. Faptul a stârnit nemulțumiri din partea lui Lenin, Troțkii și noua camarilă a statului bolșevic. Dreptul popoarelor la autodeterminare, pacea promisă și pământul țăranilor nu mai erau pe agenda huntei bolșevice.
În noile circumstanțe, Ciugureanu, un adept foarte ferm al ideii de unire cu România, a stăruit să convingă fracțiunile ezitante din Sfatul Țării în necesitatea de neamânat a unirii cu România.
Pe acest tărâm, Ciugureanu s-a arătat pe cât de indulgent cu conaționalii săi încă derutați de frazeologia revoluționară, pe atât de intransigent cu reprezentanții partidei imperiale prorusești, care promova în Sfat o politică vehement ostilă unirii tuturor românilor. Partida prorusă a preluat atunci conducerea Blocului Țărănesc din Sfatul Țării, liderul căreia, Vladimir Țâganco, arhitect de profesie, milita împotriva apropierii de România. Într-una din replicile date acestuia, Daniel Ciugureanu a ținut să-l apostrofeze în modul cel mai direct: „Cine sunteți dumneavoastră? Sunteţi nişte oaspeţi, cari aţi fost primiţi şi ocrotiţi în această ţară. Dumneavoastră nu știți istoria şi se înțelege de ce. Pentru că dumneavoastră niciodată nu v-aţi interesat de istoria Basarabiei, căci pe toţi v-a mânat în această provincie numai lăcomia de a vă îmbogăți“.
Bună replică marca Ciugureanu. Dacă generația reputatului prim-ministru a făcut Unirea în 1918, înseamnă că replica lui, ca și celelalte acțiuni, au avut efectul de a potoli vârcolacii imperiali. Am fost nevoiți să rostim și noi replici similare în parlamentul Republicii Moldova, din nou independente la începutul anilor 1990.
Am încercat și noi, deputații aleși, după cea de-a doua prăbușire a imperiului rus, să potolim vârcolacii imperiali, reciclați în alt Bloc pro-imperial agrarian, din care doar țăranii-agrarieni lipseau. Noi însă nu am reușit reîntregirea. Poate și din cauza că nu am avut un prim-ministru de talia lui Daniel Ciugureanu, iar România nu a mai avut lideri de anvergura prim-ministrului Marghiloman.
Să recunoaștem că prestanța istorică excepțională a generației de politicieni de acum un secol este încă un obiectiv restant pentru generația noastră. Daniel Ciugureanu a fost un patriot român basarabean lucid și curajos. Caracterul decis și acțiunile lui prompte au fost determinante în ruperea definitivă a Basarabiei de Rusia, iar rolul lui în Unirea cu România a fost crucial. În felul lor, au recunoscut-o înșiși dușmanii Unirii. La mijlocul anilor 20, Ciugureanu este condamnat de Rusia Sovietică la moarte prin contumacie, de câțiva ani Basarabia fiind parte integrantă a României. În România Mare Ciugureanu a fost ministru în câteva guverne, senator și deputat în Parlamentul României.
În anii interbelici a lucrat medic chirurg în mai multe localități din Basarabia și din București, apoi medic militar mobilizat în Armata Română în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
A murit tot de mâna regimului bolșevic, cel instaurat în România de tancurile sovietice. A fost arestat de Securitatea română în așa numita „Noapte a demnitarilor” din 5 spre 6 mai 1950. În aceeași noapte au fost reținuți și alți făuritori ai Unirii de la 1918. Daniel Ciugureanu este transportat la închisoarea Sighet, dar se face așa că nu mai ajunge viu acolo. Unii istorici spun că a fost asasinat chiar în mașină, călăii aplicându-i sentința „justiției” staliniste de la mijlocul anilor 30. A fost aruncat într-o groapă comună. Rămășițele lui pământești nu au mai putut fi identificate. Ca ale multor altor martiri omorâți în închisorile comuniste.
O troiță, la locul gropii comune de la Sighet și un cenotaf cu cruce în Cimitirul Cernica, amintesc de sfârșitul drumului celui care a fost prim-ministrul Basarabiei, Daniel Ciugureanu. În închisoarea de la Sighetu Marmației au murit 34 de foşti miniştri ai României Mari, iar Daniel Ciugureanu a fost primul dintre ei. Este cel care ne-a lăsat următorul testament:
„Suntem un neam care a trăit sfâşiat, robit şi prigonit de sute de ani. Dacă astăzi putem spera la zile mai bune, dacă ne vedem întruniţi în hotare mai drepte, o datorăm biruinţei principiului naţional. Cu cât acest principiu va triumfa mai departe, cu atât temelia însăşi a neamului nostru se va găsi mai întărită”.
Biruinţa principiului naţional rămâne a fi călăuza noastră spre idealul râvnit!
Mulțumesc!

Ion Hadârcă,
Senator ALDE, circumscripția 39, Vaslui

14.XI.2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.