Se întorc în tarã: aproape 200 de elevi, reînmatriculati în scolile vasluiene

0

ACASÃ…Din ce în ce mai multi copii români care au studiat în unitãti de învãtãmânt din strãinãtate sunt reînmatriculati în scolile vasluiene. Majoritatea acestor copii si-au însotit pãrintii care au plecat în cãutarea unui trai mai bun peste granite. Multi dintre ei au revenit la vatrã. Fie cã le-a fost greu sã se adapteze în tãrile adoptive, fie pentru cã familiile lor au decis sã se întoarcã definitiv în România, în anul scolar 2017-2018, numãrul copiilor reînmatriculati a crescut considerabil, numai în institutii scolare din judetul Vaslui fiind reînscrisi 170 de copii. Din pãcate, elevii remigrati întâmpinã dificultãti în a se acomoda si în a vorbi limba maternã. De aceea, la nivelul fiecãrei institutii scolare sunt prevãzute mãsuri care sã vinã în ajutorul acestor copii.

Chiar dacã numãrul românilor care au plecat în strãinãtate este foarte mare, iar altii abia acum iau în calcul aceastã variantã, existã si conationali care se întorc în România dupã ce au muncit mai multi ani în tãri cu o situatie economicã mai bunã. Acest aspect este demonstrat si de numãrul mare de elevi care sunt reînscrisi anual în scolile vasluiene, dupã ce au învãtat o perioadã în unitãti de învãtãmânt din tãrile adoptive. Dar cum sistemul de educatie este diferit, copiii trebuie sã facã fatã unor noi provocãri dupã ce revin acasã. Anul trecut au fost reînmatriculati 170 de elevi, iar dintre acestia, 29 au prezentat dificultãti de învãtare. Tocmai din acest motiv cadrele didactice iau mãsuri pentru sprijinirea copiilor reîntorsi din strãinãtate si care se descurcã mai greu decât colegii lor: consiliere individualã si de grup, individualizarea sarcinilor de lucru, pregãtirea suplimentarã cu profesorii clasei în special la disciplinele unde întâmpinã dificultãti de învãtare, implicarea în diferite activitãti extrascolare, activitãti pentru integrarea elevilor în colectivul clasei, educatie remedialã, elaborarea de planuri de interventie personalizatã, discutii cu pãrintii/tutorii, vizite la domiciliu, terapie logopedicã.

Date statistice

Numãrul elevilor reîntorsi în sistemul de învãtãmânt românesc în anul scolar 2017-2018 este de 170 elevi (în anul scolar 2016-2017 – 70 elevi, în anul scolar 2015-2016 – 91 elevi, în anul scolar 2014-2015 – 131 elevi, în anul scolar 2013-2014 s-au reîntors 151 de elevi, în anul scolar 2012-2013 s-au reîntors 81 elevi). 29 dintre acestia au prezentat dificultãti de învãtare.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/se-intorc-in-tara-aproape-200-de-elevi-reinmatriculati-in-scolile-vasluiene

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here