Vasluiul instituie Premiul Național „Nicolae Milescu Spătaru”

0

Vasluiul se va înscrie în rândul județelor în care cultura națională este apreciată cum se cuvine prin instituirea, de către Consiliul Județean, a premiului național „Nicolae Milescu Spătaru”. Precum Suceava are premiul “Mihai Eminescu” pentru poezie, la Vaslui vor fi apreciate două domenii neglijate astăzi: istoria și critica literară.

Loading...

„Premiul național de istorie și critică literară Nicolae Milescu Spătaru” este o inițiativă a Consiliului Județean (CJ) Vaslui, care, în colaborare cu Primăria municipiului Vaslui și Consiliul Local Vaslui, vrea să aducă în lumină personalitatea lui Nicolae Milescu Spătaru, imaginea județului Vaslui, dar și să scoată dintr-un con de umbră două domenii ale culturii naționale neglijate în ultima vreme: istoria și critica literară.
„Atribuirea premiului anual va fi hotărâtă de către un juriu format din oameni de specialitate, în baza unui regulament alcătuit pe baza informațiilor oferite de către edituri, redacțiile revistelor culturale și flialele Uniunii Scriitorilor din România. Apreciem că până la sfârșitul lunii mai a anului viitor va avea loc ceremonia de premiere. În această perioadă, lucrăm cu Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătaru”, Direcția Cultură din cadrul Primăriei Vaslui și filiala Uniunii Scriitorilor din județ pentru a stabili criteriile de eligibilitate și a definitiva regulamentul”, a declarat Vasile Mariciuc, vicepreședintele CJ Vaslui, care a mai arătat că nu au fost alese întâmplător cele două domenii culturale care urmează a fi premiate, istoria și critica literară, ci datorită faptului că în ultima perioadă acestea au intrat într-un con de umbră, nemaiprimind destulă apreciere nici din partea publicului, dar nici chiar la nivel academic.
„Scopul acestui premiu național este o mai bună cunoaștere a tradițiilor culturale și a personalităților marcante din spațiul geografic și cultural vasluian de către generațiile actuale și promovarea imaginii Vasluiului în spațiul cultural românesc și nu numai”, a mai spus Mariciuc.
Premiul a fost stabilit la suma de 10 mii de lei, cheltuielile de organizare urmând a fi suportate de instituțiile vasluiene implicate, CJ Vaslui și Primăria municipiului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.