Autoritățile se implică prea puțin pentru Centenar

0

Autoritățile centrale și locale se implică prea puțin în organizarea de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, susține cunoscutul etnograf Dan Ravaru. Iar atunci când sunt organizate, unele manifestări iau mai mult un caracter de divertisment, în loc ca vasluienilor să li se inoculeze astfel spiritul național.

Loading...

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri ar trebui să înceapă pe 27 martie, ziua în care, în anul 1918, Basarabia s-a unit cu Patria Mamă, a explicat etnologul Dan Ravaru, consilier în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui. „Procesul Unirii a început pe 27 martie, însă astăzi românii vorbesc doar despre unirea Transilvaniei, marcând ziua de 1 decembrie”, a spus Ravaru, care a arătat că această stare de lucruri păstrează reminiscențe comuniste, perioadă în care nu se putea vorbi despre unirea Basarabiei cu România.
În cadrul unei conferințe de presă, Ravaru a arătat că autoritățile locale și centrale se implică prea puțin în activități prin care să fie celebrată Unirea, la 100 de ani de la înfăptuire, anul acesta. Iar delăsarea și indiferența pleacă de la București.
„S-a înființat un departament pentru Centenar, care apoi, după o lună, a fost desființat. De la 1 ianuarie trebuiau să vină banii pentru susținerea materială a activităților. Dar de atunci s-a schimbat și un ministru, dar deocamdată banii nu au ajuns”, a spus Dan Ravaru.
Cu toate acestea, la nivel local se organizează suficiente activități și lucrurile ar putea sta mult mai bine dacă primarii s-ar implica mai mult.
„Noi am vrea reabilitarea monumentelor istorice, a celor comemorative, legate de Primul Război Mondial. Va trebui să discutăm în mod serios cu primarii, pentru că, în ultimă instanță, de ei depinde”, a mai spus Ravaru.
Cunoscutul etnograf vasluian a insistat asupra caracterului pe care îl pot primi manifestările care se organizează pentru celebrarea Centenarului, dând exemplu elocvent al spectacolului organizat în urmă cu câțiva ani în comuna Ștefan cel Mare, când, pentru a sărbători Ziua comunei și amintirea marelui domnitor, a fost invitat să cânte manelistul Vali Vijelie.
„Se face o confuzie între cultură și divertisment. În cadrul acestor manifestări trebuie să apară și aspectul cultural. Trebuie ca aceste acțiuni să se bazeze pe transmiterea unor mesaje. Există o serie de fenomene care sunt îngrijorătoare și care trebuie combătute. Ar trebui să accentuăm nota națională”, a îndemnat Dan Ravaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.