„Sub umbrela Centenarului”

0

Vasile Mariciuc, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, promite pentru acest an, în care se sărbătorește Centenarul Marii Uniri, o multitudine de acțiuni și activități care îi vor apropia pe vasluieni de istorie și identitatea națională.

Loading...

“Sub umbrela centenarului”, astfel definește Vasile Mariciuc, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, activitatea celor mai importante instituții culturale din subordine în acest an, an în care suflarea românească aniversează un secol de la Marea Unire.
Muzeul Județean de Istorie “Ștefan cel Mare” Vaslui, Biblioteca “Nicolae Milescu Spătaru” Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui vor organiza o serie de manifestări prin care vor fi readuse în memoria vasluienilor mari personalități locale participante, într-un fel sau altul, la momentele care au marcat Unirea sau alte activități centrate pe marele și unicul eveniment.
Printre manifestările cele mai importante figurează un pelerinaj pe direcția Podul Înalt (Băcăoani) – Prunari, o localitate din județul Teleorman în care, în timpul Primului Război Mondial generalul român Gheorghe Naumescu, născut în Bârlad, a condus o bătălie importantă prin care a spart o încercuire a inamicului german.
Pe 27 martie, în cadrul unui duplex Vaslui – Chișinău, va avea loc o dublă lansare de carte “Patria apriori”.
De asemenea, CJ Vaslui urmărește ca în acest an să înființeze o secție externă a Muzeului Județean la Mănăstirea Florești, un spațiu în care va fi evocată istoria credințelor și religiei pe teritoriul județului nostru.
Veniamin Costache, mitropolit al Moldovei, va fi evocat la Căminul Cultural din Roșiești, localitatea de baștină, în cadrul unei ample dezbateri în care vor fi invitați oameni din mediul academic.
Mareșalul Constantin Prezan, o altă personalitate centrală a Primului Război Mondial, a cărui destin a fost legat de județul Vaslui, va fi, de asemenea, evocat în luna august, în cadrul unei ample manifestări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.