2017, un an pierdut pentru Vaslui

0

Județul Vaslui pierde enorm”, spune Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui. În prezent lipsesc toate posibilitățile de dezvoltare: investițiile guvernamentale, fondurile europene sau investițiile mediului privat. «Oamenii de afaceri sunt debusolați», mai spune Copacinschi, la jumătate de an de la instalarea actualei puteri.

Loading...

Statul, în loc să fie un partener al mediului privat, s-a trasnformat într-un concurent. Prin efectele legii salarizării, forța de muncă se îndreaptă spre sectorul de stat, unde salariile sunt mai mari. Acest sector nu poate susține economia. Sunt câteva dintre concluziile lui Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui.

Pentru reprezentantul mediului de afaceri din județ, anul 2017 este pierdut pentru oamenii de afaceri, dar și pentru județ, în ansamblu.

Județul Vaslui pierde enorm. În primul rând, discutăm despre dezvoltare. Această dezvoltare poate veni pe trei căi: 1. Guvern (nu am văzut nicio investiție guvernamentală în județ), 2. Fonduri europene (nu am văzut nimic până acum), 3. Investițiile mediului privat (sunt, de asemenea, anemice)”, a spus Copacinschi.

Mediul de afaceri este, de o bună perioadă, într-un fenomen restrictiv atât ca număr de firme, cât și ca locuri de muncă sau cifră de afaceri», a mai spus omul de afaceri vasluian.

Președintele APIMM crede că anul curent se va încheia fără investiții care să ridice nivelul de trai al vasluienilor cetățenilor și fără măcar deschiderea unor perspective în acest sens.

Vedem că nu s-a dat drumul la investiții de niciun fel, nicio infrastructură, nimic din ce ar relansa mediul rural sau urban. Erau așteptări mari pentru fondurile europene, dar absorbția este zero. Tare aș dori să mă înșel, să am o surpriză, să văd altceva la sfârșitul anului. Oamenii de afaceri vasluieni sunt total debusolați, nu mai au curajul să mai aplice pentru proiectele europene. Sunt lipsiți de încredere în fondurile europene, mai spune Ovidiu Copacinschi.

În plus, un lucru nefiresc, statul face concurență mediului privat pe piața muncii, tot mai mulți angajați părăsind mediul privat pentru a se angaja la stat, odată cu noua lege a salarizării.

În primul rând, pentru ca să iei o asemenea măsură, trebuie, ca și la o casă, o fundație. Fundația acestei legi trebuie să fie sursa financiară. Cine asigură acești bani?! Singurul creator de surse financiare este mediul de afaceri. Nu s-a inventat o altă sursă, decât cea economică, care aduce plus valoare. Tocmai de aceia, statul trebuie să dețină o sursă care să îi garanteze aplicarea legii, a explicat Copacinschi.

Din vocabularul uzual al limbii române au dispărut cuvinte precum producție, productivitate, număr mediu de salariațisau salariu. Dar ce lipsește cel mai mult, arată omul de afaceri, este o strategie de dezvoltare pe termen mediu sau lung.

Ne punem întrebarea: dacă această lege va fi pusă în aplicare, de unde vor fi luați banii? În orice economie, sectorul bugetar reprezintă 7% din rândul celor care sunt legați de economie. La noi sunt maxim 40.000 de salariați la buget, în timp ce 90.000 primesc venitul minim garantat. Dacă mai adăugăm și salariații de la stat, vedem procentul populației active care este implicat în sectorul productiv. Povara de pe umerii celor din mediul privat va fi enormă, a mai arătat Ovidiu Copacinschi.

Noi dorim să arătăm tuturor că trebuie luate măsuri de reindustrializare a țării, a zonei, a subliniat președintele APIMM Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.