Profesorul Romeo Tãlmaciu, omagiat de ziua sa. De la anul, evenimentul se va transforma într-un festival

0

SPECTACOL… Profesorul Romeo Tãlmaciu a fost omagiat sâmbãtã, 9 martie, în ziua în care ar fi trebuit sã împlineascã 63 ani. Spectacolul a avut loc la Centrul de Afaceri si a cuprins recitalurile Coralei “Fantasia”, ale Fanfarei Fâstâci – Cozmesti, ale Fanfarei Bãcesti, precum si ale Fanfarei Rotaria. De la anul, evenimentul se va transforma într-un festival de fanfare pentru copii si tineret, organizat de autoritãtile locale. În memoria profesorului Tãlmaciu, creatorul Fanfarei Rotaria, va fi acordat un premiu în valoare de 4000 lei, iar fiul acestuia, Codrin, va face parte din juriu.

Vizbil emotionat de atmosfera evenimentului, primarul Vasile Pavãl a rostit câteva cuvinte despre prietenul sãu, Romeo Tãlmaciu. “Nu este usor sã te gândesti cã cel care a pornit proiectul Fanfara Rotaria nu mai existã, dar asta este viata. Trebuie sã facem ca acest proiect sã continue, astfel încât sã priveascã cu mândrie de acolo de sus, cã ceea ce a creat merge mai departe. Mi-am permis sã-i spun Romicã, desi nu-mi stã în caracter, dar era leatul meu, eram de aceeasi vârstã, îl priveam cu mare simpatie si ne îndemnam sã mergem mai departe, el pe mine, eu pe el. Din nefericire, el s-a grãbit putin, de aceea am sã-i rãmân toatã viata alãturi cu gândul, cã a fãcut ce era mai frumos. A avut un accident nefericit cu câteva luni înainte. Am încercat sã fim alãturi de el si am reusit sã-l extragem, dar din pãcate a doua oarã a plecat. Ce putem face? Sã nu-l uitãm, sã fim alãturi de familie si sã nu uitãm cã ne nastem pe rând, plecãm pe rând, dar atât cât rãmânem în comunitate sã ne dedicãm unei meserii, sã o facem cu credintã, responsabilitate si cu gândul cã ne-am fãcut datoria. Eu pot sã spun asta despre Romicã, pentru cã si-a fãcut datoria pe deplin, mai presus de orice erau copii si proiectul sãu, precum si bucuria cã trãieste într-o comunitate care îl apreciazã… Stimatã doamnã, sã fiti sigurã cã suntem alãturi de dumneavoastrã, cã încercãm sã vã mângâiem din tristetea ce vã apasã mereu si sã nu uitati cã ati fost alãturi de un om deosebit. Dumnezeu sã-l odihneascã!”, a transmis primarul Pavile Pavãl.

“Premiul va fi în valoare de 4000 lei si va reveni celui mai bun dintre tinerii pe care îi are judetul Vaslui”

La finalul spectacolului, Lucian Onciu, managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, a anuntat cã de la anul spectacolul va lua o altã formã: “Am hotãrât acum (n.r. 9 martie 2019), pe loc, împreunã cu domnul primar Vasile Pavãl, ca în fiecare an, pe 9 martie, sã organizãm un festival al fanfarelor pentru copii si tineret. La anul, va avea loc prima editie. Dumnezeu sã-l aibã în pazã pe Romicã si mostenirea aceasta importantã pe care o avem, a Fanfarei Rotaria, sã o ducem mai departe. Codrin si Edi, suntem alãturi de voi. Codrin, am sã te rog sã fii în acel juriu, pentru cã vom acorda un premiu care va purta numele tatãlui tãu. Va fi în valoare de 4000 lei si va reveni celui mai bun dintre tinerii pe care îi are judetul Vaslui. Doamne ajutã si vã multumim pentru cã ati fost astãzi, aici, prieteni ai lui Romeo Tãlmaciu”.

“Am muncit cu acesti copii ani de zile pânã mi-am îndeplinit visul”

Nãscut la data de 9 martie 1956 si atasat încã din copilãrie de muzicã, a absolvit Universitatea “George Enescu” din Iasi, profesând ulterior în calitate de cadru didactic la Palatul Copiilor “Constantin Didilescu” Vaslui, Scoala gimnazialã “Vasile Alecsandri” si Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu” din Municipiul Vaslui. “Am umblat sã selectez copii talentati pentru a-i reuni într-un grup instrumental. Am cãutat copii timp de doi ani. Mã gândeam, prin anul 1998, cã nu voi reusi sã gãsesc ceea ce caut. Apoi am fost atât de hotãrât sã fac ceva pentru ca acest oras sã fie cunoscut în toatã lumea, încât nu m-am lãsat pânã nu am format un grup de calitate. Am muncit cu acesti copii ani de zile pânã mi-am îndeplinit visul. Initial, am început sã lucrez cu 45 de copii, iar 20 dintre acestia au ajuns sã facã performantã la instrumente. Sunt atât de renumiti pentru talentul lor în interpretare, încât organizatorii din sase orase europene îi solicitã în fiecare an sã vinã sã concerteze. Cu vârste fragede, membri Fanfarei Rotaria constituie una dintre cele mai apreciate formatii de acest gen din România si strãinãtate. Au fost solicitati sã aparã chiar si în filme”, povestea în urmã cu ceva timp profesorul Romeo Tãlmaciu.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/profesorul-romeo-talmaciu-omagiat-de-ziua-sa-de-la-anul-evenimentul-se-va-transforma-intr-un-festival

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.