Academia Barladeana si DGASPC Vaslui l-au omagiat pe Neculai Roșca Codreanu

0

cu 34 de minute in urma

decembrie 6, 2018

Au trecut 210 ani de la nasterea boierului patriot și filantrop Neculai Roșca Codreanu, iar pentru a marca asa cum se cuvine evenimentul, Academia Bârlădeană alături de Consiliul Județean și Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, a adus un oamgiu celui care si-a donat averea pentru infiintarea primei scoli de fete din Barlad. La mormântul fostului boier din Cimitirul „Eternitatea” Barlad, a avut loc o slujba de pomenire oficiata de preotii Valeriu Mirciu si Petru Damian. De asemenea, la sediul Complexului de Servicii Comunitare din Barlad s-a desfasurat un simpozion moderat de Ionel Armeanu Ștefănică, directorul DGASPC Vaslui.

Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene, a facut un excurs genealogic și istoric al familiei Roșca Codreanu, iar Polixenia Condrea, șefa Complexului de Servicii Comunitare Barlad, a prezentat un scurt istoric al Școlii Profesionale de Fete.

Neculai Roșca Codreanu a fost al doilea fiu al spătarului Ioan Roșca Codreanu și al Ecaterinei Jora. Urmând exemplul fratelui său Gheorghe Roșca Codreanu, care își lăsase averea pentru înființarea unei școli cu predare în limba latină, în 1854 el își lasă averea pentru înființarea primei școli de fete din Bârlad. Conform dorinței sale, instituția avea să se numească „Școala lui Neculai Roșca Codrianul” și trebuia să asigure educație pentru „15 copile române de nație de ori ce stare și treaptă, dar care ar ave trebuință de un asemenea ajutoriu”, iar elevele vor purta titulatura de „Stependistele Institutului Codrianu”. Institutia de invatamant a funcționat în curtea actualului Complex de Servicii Comunitare nr. 1 din Bârlad.

Viaţa sa este mai puţin cunoscută fiind în umbra fratelui său mult mult mai ilustru. Prin acelaşi testament a lăsat 1000 de galbeni pentru construirea unei biserici cu hramul Sf. Neculai, lângă Şcoala de fete şi a unui „Ospital în Urbea Bârlad, sub numele vechi al familiei sale – Roşca Codrianu”.

Sursa: http://stiriest.ro/2018/12/06/academia-barladeanu-si-dgaspc-vaslui-l-au-omagiat-pe-neculai-rosca-codreanu/

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.