Primarii vasluieni vor trebui sã se descurce cum pot, în prima lunã din 2019

0

FÃRÃ BANI… Sunt vesti nu prea bune pentru primarii din judetul Vaslui, care se vor trezi fãrã bani la începutul anului viitor. Ministrul Finantelor Publice a anuntat cã proiectul de buget pentru anul viitor va fi discutat sãptãmâna viitoare în sedinta de Guvern si aprobat, propunerea urmând sã cuprindã sumele necesare pentru asigurarea salariilor (cei 1/12 din bugetul anual, în cazul primãriilor, n.r.), asa cum prevede Legea salarizãrii pentru 2019, cât si banii privind cresterea punctului de pensie din toamna anului viitor.

„Propunerea de buget va cuprinde tot ce înseamnã sume necesare pentru a asigura, pe de-o parte, salariile, asa cum prevede Legea salarizãrii pentru 2019, cât si banii pentru ceea ce prevede proiectul de lege pentru pensii, adicã în special cresterea punctului de pensie din toamna anului viitor la 15%. Sãptãmâna viitoare proiectul de buget va fi în Guvern si aprobat. Deci, sãptãmâna viitoare, pe 13 undeva, sã avem sedintã de Guvern, iar pe 14 dimineatã sã fie deja în Parlament, sã treacã la comisiile de specialitate, comisiile de buget-finante, plen”, spune Eugen Teodorovici.

Dacã se vor urma toti pasii prevãzuti de lege, primarii din judetul Vaslui vor avea bugete lucrative abia în februarie sau martie anul viitor, caz în care vor trebui sã se descurce doar cu cunoscutul procent de 1/12 din bugetul anului 2017, pentru plata salariilor sau a cheltuielilor curente. Ministrul de Finante spune cã proiectul de buget pe anul viitor va include si mãsuri pentru a stimula modul în care se fac investitiile. „Ministerul de Finante cred cã anul viitor va trebui sã aibã un rol foarte important în ceea ce înseamnã economie. Adicã, din prima zi a începutului de an trebuie sã fim atenti la modul în care se cheltuie banii, pe de altã parte la ceea ce se poate aduce la buget ca si venituri, cã vorbim la nivel de fiecare minister în parte, dar mai ales în zona de finante, cã vorbim de ANAF, de colectare, cât din buget sã fie în partea de venituri fiscale, stiti foarte bine cã anul acesta nu este un nivel care sã ne multumeascã, cã vorbim de partea de TVA neîncasatã si multe alte astfel de subiecte. Sunt multe zone pe care Ministerul de Finante va trebui sã le atace”, spune Teodorovici. Proiectul de buget pe 2019 este construit pe un deficit mai mic de limita de 3%.

Institutiile din judetul Vaslui nu vor mai putea cheltui fondurile publice dupã bunul plac

Institutiile publice nu vor mai face niciun fel de achizitie publicã anul viitor, cu exceptia celor deja aprobate si a celor privind masinile electrice, se aratã într-o ordonantã de urgentã ce va fi aprobatã în sedinta de vineri a Executivului. Astfel, este interzisã achizitionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier si aparaturã biroticã, asigurarea acestor bunuri putând fi fãcutã „numai prin redistribuiri din cadrul aceleiasi institutii sau de la alte institutii publice”. Exceptie fac achizitiile din sumele aferente proiectelor finantate din împrumuturi, din fonduri externe nerambursabile si din fondurile de cofinantare aferente, precum si din fonduri provenite din donatii si sponsorizãri; b) achizitiile pentru obiectivele de investitii cu punere în functiune dupã data intrãrii în vigoare a prezentei ordonante de urgentã, potrivit devizului general al acestora; achizitionarea, în conditiile legii, de autoturisme pur electrice; achizitii pentru realizarea actiunilor si activitãtilor specifice pregãtirii si exercitãrii Presedintiei României la Consiliul Uniunii Europene; închirierea de autoturisme pentru organizarea vizitelor oficiale si de stat ale delegatiilor strãine în România, precum si închirierea de autoturisme, pe plan local, necesare pentru deplasarea delegatiilor oficiale si de însotire ale României în strãinãtate; achizitionarea de autoturisme de cãtre Ministerul Afacerilor Interne, din venituri proprii ale institutiei si unitãtilor subordonate. „Achizitiile publice aflate în curs de desfãsurare la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonante de urgentã se vor definitiva pe baza prevederilor legale în vigoare la data initierii procedurilor respective, numai în conditiile în care autoritatea contractantã a transmis deja, pânã la intrarea în vigoare a prezentei ordonante de urgentã, spre publicare, anuntul sau invitatia de participare”, se aratã în document.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/primarii-vasluieni-vor-trebui-sa-se-descurce-cum-pot-in-prima-luna-din-2019

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.