Bârlãdeancã masterandã în Italia: “cu durere în suflet, România se aflã într-o mare derivã”

0

ATITUDINE… „Noi, românii, ar trebui sã avem mai multã grijã de mostenirea lãsatã de cei care s-au jertfit si au semnat cu propriul sânge actul de la 1918, adicã actul de nastere al României”. Sunt cuvintele de îndemn ale Alinei-Monica Turlea, o tânãrã nãscutã în Bârlad si stabilitã de 18 ani în Italia, de Ziua Nationalã a României, cãreia îi doreste sã „se trezeascã, sã realizeze potentialul imens pe care îl are în Europa, dar si în lume, sã fie bogatã în demnitate si întelepciune”.

Totodatã, aceasta are un mesaj si pentru guvernanti: „Pentru românii de astãzi nu stiu ce importantã mai au iubirea de patrie si valorile ei. Cred, cu durere în suflet, cã România se aflã într-o mare derivã, în momentul de fatã nu prea mai avem modele umane cu o valoare moralã autenticã. De aveea este important sã recuperãm memoria istoricã si identitatea nationalã si mai ales sã nu pierdem nici mãcar un moment pasiunea pentru adevãr. Guvernantii, din pãcate, lasã deoparte lucruri esentiale pentru societate: educatia si sãnãtatea. Acestia sunt prea ocupati cu bãtãliile pentru ocuparea scaunelor si a posturilor în institutiile statului român. Astãzi, România este o tarã umilitã, în care cetãteanul e redus la sãrãcie si tãcere. Se trãieste într-o mare confuzie si nesigurantã. Dupã aproape 30 de ani, Revolutia aproape cã nu se mai vede. România astãzi are doar proiecte pe hârtie si nimic concret. Sper ca aceastã tarã sã-si regãseascã directia si demnitatea”.

Cine este Alina-Monica Turlea?

Absolventã a unei binecunoscute universitãti din Roma, Alina studiazã în prezent în Franta, la Sorbona, cea mai faimoasã universitate francezã si una dintre cele mai prestigioase institutii academice din Europa. Într-un scurt interviu acordat publicatiei Rotalianul, aceasta a fãcut un scurt rezumat al vietii sale de dupã emigrarea în Italia: „sunt nãscutã la Bârlad, Vaslui, pe 29 aprilie 1979. Am ajuns în Italia în anul 2000, iar în timp am absolvit facultatea de litere la Universitatea „La Sapienza”, din Roma. Acum urmez un master la aceeasi facultate, dar din septembrie mã aflu la Paris, mai exact la Sorbona, cu o bursã de studiu pentru un an de zile. Mã mai ocup cu scrierea de articole pentru câteva ziare si mã pasioneazã literatura si poezia cu care mai cochetez din când în când. Am publicat câte ceva, mai exact în douã antologii pentru editurile Pagine si Aletti din Italia si fac parte din Cenaclul de la Roma. Am în curs de pregãtire un volum de poezii, care va fi publicat, sper, în aprilie, anul viitor”.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/barladeanca-masteranda-in-italia-%e2%80%9ccu-durere-in-suflet-romania-se-afla-intr-o-mare-deriva%e2%80%9d

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.