Asistența socială a „mâncat” două treimi din bugetul județului

0

Două treimi din bugetul județului Vaslui au fost alocate asistenței sociale în primele nouă luni ale acestui an. Nu este de mirare, în condițiile în care Direcția de Asistență Socială este cel ai mare angajator din județ, cu este 2.500 de salariați. De altfel, aceasta a cheltuit 36 de milioane, jumătate din cât a alocat Guvernul județului.

De la începutul anului, asistența socială a costat bugetul județului Vaslui 152 de milioane de lei din cele 232 de milioane cheltuite. Numai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui i-au fost alocate 36 de milioane lei, jumătate din cât a alocat Guvernul județului. Mai mult, recent Consiliul Județean Vaslui a rectificat bugetul, pentru a suplimenta sumele de la capitolul „asigurări și asistență socială” cu 3,221 milioane lei. De la începutul anului, de la bugetul de stat, județului Vaslui i-a fost alocată suma de 71,382 milioane lei, din care 17,164 milioane lei pentru asistență în boli și invalidități și 54,218 milioane lei pentru asistență pentru familie și copii. Pe lângă aceste sume, CJ Vaslui a alocat o suma de cinci ori mai mare, respectiv aproape 36 milioane lei.

„Asigurarea acestei sume la DGASPC Vaslui a perturbat semnificativ activitatea altor sectoare ce se finanțează de la bugetul local al județului, în special al transporturilor. Trebuie însă să ne asigurăm că această instituție își va desfășura activitatea în condiții normale, reușind, totodată, să reintregim fondurile la capitolele de cheltuieli la care întâmpinăm probleme majore”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Conform unei analize a șefului CJ, pentru această instituție, întreg bugetul trebuie să se încadreze, în anul 2018, în suma de 208,7 milioane de lei, pentru cheltuieli de personal, utilități, alte bunuri și servicii, pentru asistența socială și pentru cheltuieli de capital de strictă necesitate. Banii provin, în cea mai mare parte, de la bugetul de stat, însă și CJ, care gestionează bugetul județului, are o mare responsabilitate în ceea ce privește acoperirea nevoilor persoanelor cu handicap, a copiilor abuzați scoși din familie și, uneori, a mamelor acestora.
Pentru primele nouă luni ale acestui an, pentru DGASPC și cele două centre de asistență medico – socială, de la Băcești și Codăești, a fost alocată suma de 161,25 milioane lei.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.