Proiect de 5,6 milioane euro într-o comună vasluiană

0

Romii din satele Doagele și Rădeni ale comunei vasluiene Dragomirești au devenit antreprenori cu diplomă. 12 de familii dintre ei și-au deschis afaceri: spălătorie auto, frizerie, tâmplărie, patiserie. Urmează alte 12, care au planurile de afaceri în studiu. Totul printr-un proiect european de 5,6 milioane euro accesat în septembrie 2016.

Au primit sume importante de bani ca să frecventeze cursurile de anteprenoriat și pe cele de meserii care s-au ținut la Căminul Cultural, sumele ajungând până la 1.800 de lei pentru un cursant. La final, pregătirea nu le-a fost deloc zadarnică, pentru că au venit cu idei și au întocmit planuri de afaceri. 12 familii de romi din satele Doagele și Rădeni ale comunei vasluiene Dragomirești și-au deschis deja afaceri. În sate au apărut o spălătorie auto, o frizerie, tâmplărie, patiserie, o firmă de construcție.
Totul printr-un proiect european dedicat romilor accesat de Primăria Dragomirești în septembrie 2016, fondurile de 5,6 milioane de euro fiind acoperite de finanțare nerambursabilă, autoritățile locale participând cu o cofinanțare de 1% din valoarea proiectului. Dănuț Iacob, primarul comunei, spune că acesta este singurul proiect de acest tip implementat la nivelul Regiunii Nord-Est 1.
Fiecare familie care șia- deschis afacere a primit, în medie, 24 de mii de euro, prin același proiect fiind reabilitate 30 de locuințe, cu o cheltuieală de 10 mii de euro în medie pentru fiecare casă.
„Este un proiect foarte complex, care ne-a adus numai satisfacții. Cei care nu au terminat școala merg la cursuri și primesc stimulente pentru asta. Avem fonduri pentru a-i trimite pe cei bătrâni în stațiuni balneare, pentru a le oferi asistență medicală șI pentru a înființa un cabinet stomatlogic în incinta dispensarului. În plus, fiecare dintre cei care și-au deschis o afacere au obligația de a angaja cel puțin un om și au fost angajați deja 85 de oameni. Se vor asigura asigura gratuit servicii juridice pentru actele de proprietate, vor fi achiziționate patru microbuze și vor fi reabilitate sălile de clasă. Ca să fim eligibili, trebuia ca 10% din populația comunei să fie de etnie romă”, a spus Dãnut Iacob, primarul comunei Dragomirești.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.