“300 k în cucerirea Terrei”, prima carte a vasluiencei cu douã recorduri în Guinness Book

0

CARTE… Mariea Crîsmaru, vasluianca ce a reusit sã intre în Guinness Book dupã ce a efectuat cea mai lungã cãlãtorie pe jos, îsi va lansa o carte cu toate experientele din acea perioadã. Se va numi “300 k în cucerirea Terrei”, va cuprinde douã volume si va iesi de sub tipar la începutul anului 2019. “Primul volum va apãrea în ianuarie, pentru cã este aglomeratã tare tipografia în aceastã periodã. Momentan am trimis doar pdf-ul (varianta electronicã a cãrtii – n.r.)”, a explicat Mariea. Câteva persoane mai norocoase, însã, au apucat sã citeascã manuscrisul, iar reactiile au emotionat-o pe autoare. “Am început sã citesc cartea dumneavoastrã si o sorb pur si simplu. Nu stiu când si cum am ajuns la pagina 197. Nu am respirat, nu m-am miscat, am plâns uneori…”, i-a transmis autoarei unul dintre primii cititori ai cãrtii sale.

Mariea Crîsmaru este una dintre femeile care fac cinste nu doar Vasluiului si României, ci lumii întregi. E prima si singura femeie, pânã în prezent, care a efectuat cea mai lungã cãlãtorie pe jos. A urcat la înãltimi de peste 6.000 metri, a îndurat temperaturi de -38 grade Celsius în Antarctica sau de 60 grade Celsius si a atins cei doi poli ai Terrei: Polul Nord si Polul Sud. Performantele sale stau scrise si în Cartea Recodurilor: 120 tãri strãbãtute, 102 verificate de Guinness si recunoscute, în jur de 300.000 de km parcusi si cel mai lung pasaport din lume – 154 pagini si o lungime de 19 m.

“Doamne, fatã, cu cine semeni draga mamii? Cã eu si tatã-tu suntem întregi la cap…”

Una dintre întâmplãrile din expeditiile sale care va apãrea în cartea sa ne-a fost povestitã în urmã cu doi ani, în cadrul interviului pe care aceasta ni l-a acordat: “ În toate aceste cãlãtorii am avut un jurnal în care le-am însemnat. O sã vã redau câteva pasaje din cãlãtoria mea spre Tara de Foc. <> Si ne punem pe râs. O întreb dacã este bine si ne luãm rãmas bun. Am putini bani pe cartelã si am promis copiiilor cã îi sun din Tara de Foc. Mama a încercat în fel si chip sã mã opreascã din drum, îi este fricã pentru viata mea>>“.

Prima opinie despre carte: “E minunatã”

Cartea cu toate însemnãrile ei din timpul cãlãtoriilor fãcute în jurul lumii va apãrea la începutul anului viitor. Pe spatele acesteia este o poezie scrisã chiar de aceasta: “Un pas, un pas grãbit / e pasul cãlãtorului de praf acoperit. / E pasul meu de solitar / ce calcã curajos hotar dupã hotar. / Privesc minuni mergând prin lume / si nu prin pânza de gazeu, / Ape, pãmânt si vietãti, / creeate cu iubire chiar de Dumnezeu”. Imaginea cu coperta cãrtii a fost fãcutã publicã de autoare pe pagina sa de Facebook, acolo unde a anuntat emotionatã si primele reactii ale celor care au citit cartea: “Îmi tremurã sufletul de bucurie! Am fost sfatuitã sã dau unei persoane potrivite, sã citescã cartea ca sã-mi dea feedback-ul cititorului. Iatã opinia “la cald”: <>“.

Mariea Crâsmaru, nãscutã la Vetrisoaia

ACASÃ… Mutatã de câtiva ani în Sibiu, Mariea Crîsmaru spune cã Vasluiul i-a rãmas mereu în suflet, chiar dacã nu l-a mai vizitat din 1988, când a fãcut turul României. Asta pentru cã, pe când avea aproape doi ani, pãrintii ei au hotãrât sã se mute în Bucuresti. A mai revenit apoi de câteva ori în vacante, la bunicii care îi rãmãseserã aici. Ce-si aminteste despre perioada petrecutã aici? O sumedenie de lucruri dragi, de suflet, pe care nu le va uita nicicând: ” Vetrisoaia, judetul Vaslui. Mi-amintesc ulitele pline de noroi, dupã ce ploua si-l cãlcam cu picioarele goale. Mi-amintesc de bãiatul preotului, de cãpita de fân din care sterpeleam ouãle de gãinã si fãcem omletã, pe când bunica era plecatã la câmp, de jocurile cu copii pe ulite, de helesteul din marginea satului, unde ne scãldam, de colbul adunat în pletele aurii, de santul din fata casei, de prispa casei bunicilor. Uite cã mi-au dat lacrimile. De odaia bunã în care dormeam, iar când nu aveam somn, o urmãream pe geam pe Aurica, verisoara mea, când se ducea pe furis sã se vadã cu drãgutul, nãsucul lipit de ochiul de geam de la bucãtãrie urmãrind picãturile de ploaie ce cãdeau de pe stuf, de mãmãliga mare pe care o rãsturna bunica pe masã si o tãia cu atã sã o mâncãm cu lapte cald, de merele verzi ce le ungea bunica cu miere de Sfântul Ilie, de vacile si caii bunicii, de bunicul meu frumos, înalt, cu ochii albastri si mustata cãruntã, ce ne aducea struguri de la vie. Plâng, as vrea sã fiu iar copil”.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/%e2%80%9c300-k-in-cucerirea-terrei%e2%80%9d-prima-carte-a-vasluiencei-cu-doua-recorduri-in-guinness-book

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.