Comunicat de presă – MAP

0

2018-11-02 14:55:28

Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, s-a întâlnit, la sediul RNP Romsilva, cu reprezentanţii sindicatelor din silvicultură

Ioan Deneş, ministrul apelor şi pădurilor, a participat, în această dimineaţă, împreună cu directorul general al RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, la şedinţa Consiliului de Conducere a Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ‘Silva’. Evenimentul a fost găzduit de RNP Romsilva.

Vă prezentăm, mai jos, alocuţiunea demnitarului.

‘Stimaţi colegi,

Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la şedinţa Consiliului de Conducere a Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva.

În toată această perioadă, Ministerul Apelor şi Pădurilor, prin actele normative pe care le-a promovat sau pe care le are în lucru, a urmărit întărirea actului de administrare a pădurilor şi gestionarea durabilă a resursei forestiere.

Am apreciat şi apreciez activitatea dumneavoastră şi efortul depus în activităţile pe care le desfăşuraţi.

Am participat alături de dumneavoastră, în aprilie, la Vaslui, unde Silvicultori din România şi Republica Moldova au plantat Pădurea Centenar, pe ambele maluri ale Prutului, marcând simbolic un secol de la decizia Sfatului ţării de la Chişinău care a consfinţit unirea Republicii Democrate Moldoveneşti cu Regatul României, la 27 martie 1918, primul pas făcut de români pentru întregirea neamului, a provinciilor române?ti, într-un singur stat unitar, proces încheiat la 1 Decembrie 1918.

Am participat alături de dumneavoastră, în august, la ‘Manifestările Internaţionale ale Silvicultorilor’, eveniment organizat la Călimăneşti-Căciulata, judeţul Vâlcea. Au fost întâlniri în urma cărora am remarcat şi recunoscut profesionalismul organizaţiei dumneavoastră, dar şi rolul important pe care sindicatul şi organizarea sindicală îl au în menţinerea unui echilibru între angajator şi angajat, precum şi rolul de a reprezenta uneori şi angajatul şi angajatorul în faţa autorităţii.

Într-adevăr, trăim o perioadă grea, în care lipsa forţei calificate de muncă începe să se facă simţită şi în sectorul silvic. La toate nivelurile a început să se resimtă lipsa personalului. În acest sens, trebuie să avem o politică clară, orientată spre menţinerea tinerilor şi angajaţilor valoroşi în sistemul silvic. După cum ştiţi, în cadrul regiilor şi al instituţiilor de stat asigurarea unui nivel de venit motivant este o mare provocare şi o problemă dificilă.

Din discuţiile avute cu directorul RNP am aflat că în trecut orice silvicultor îşi dorea să lucreze în centrala RNP, iar atingerea acestui deziderat era o consecinţă a recunoaşterii meritelor şi calităţilor profesionale. În schimb, astăzi, este din ce în ce mai greu să convingi silvicultori să vină în Bucureşti ca să lucreze în centrala RNP pentru că nu-i poţi motiva salarial. Este o realitate tristă pe care va trebui să o gestionăm împreună, cu responsabilitate.

Chiar în aceste zile, am văzut că meseria de pădurar nu este una uşoară, iar cazurile în care personalul însărcinat cu paza fondului forestier este atacat sunt tot mai dese. Nici accidentele de muncă nu sunt o raritate, munca în pădure fiind una foarte grea. De aceea, va trebui să găsim, tot împreună, soluţii prin care să întărim siguranţa celor care îşi pun zilnic viaţa în pericol pentru a proteja pădurea.

Închei prin a vă asigura că uşa biroului meu a fost şi va rămâne mereu deschisă pentru dumneavoastră şi când veţi ridica probleme obiective, voi încerca să le rezolv.

Mult succes în activitatea dumneavoastră!’

Direcţia de Comunicare şi Resurse Umane

Sursa: https://www.agerpres.ro/stiri/2018/11/02/comunicat-de-presa-map–204185

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.